Долинський відділ Калуського районного відділу ДУ "Івано - Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України
19 Червня, 2023 р., 20:27
Якість води питної, що подається населенню залежить від багатьох чинників, зокрема від джерела водопостачання. Враховуючи те, що джерелом водопостачання централізованого водопроводу КП «Водоканал» Долинської міської ради є річка Свіча і одним із чинників, які можуть впливати на якість води - це паводки та затяжні опади. Звертаємо увагу, що при таких ситуаціях може тимчасово змінитись такий показник водопровідної води, як забарвленість, що характеризує інтенсивність забарвлення води, яке зумовлене вмістом забарвлених органічних речовин.
19 Червня, 2023 р., 20:26
З 13 червня 2023 року стартувала «catch-up» кампанія з проведення вакцинації проти кору, паротиту та краснухи дітей віком від 12 місяців до 17 років.
16 Червня, 2023 р., 14:45
У зв’язку з підтопленням помешкань, сільськогосподарських угідь, лісів, доріг, джерел водопостачання, криниць через несприятливі метеорологічні умови, існує ризик спалахів інфекційних хвороб.
16 Червня, 2023 р., 11:48
Літо – це можливість розширити раціон вживанням різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим, влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб.
До групи гострих кишкових інфекцій відносяться: сальмонельози, шигельози (дизентерія), черевний тиф, паратифи, холера, вірусний гепатит А, протозойні кишкові хвороби (лямбліоз) ротавірусна і норовірусна інфекції та ін.,. Всі ці хвороби викликаються певними видами вірусів, бактерій, найпростіших мікроорганізмів, а також гельмінтами (глистами).
Джерелами збудників кишкових інфекцій можуть бути хворі люди та (або) так звані бактеріоносії – особи, у яких немає явних ознак та проявів хвороби. Збудники хвороб виділяються у навколишнє середовище з випорожненнями та через забруднені руки, при недотриманні хворими (бактеріоносіями) правил особистої гігієни.
В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни.
З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати наступні заходи профілактики:
• не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
• не брати в дорогу, при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
• продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;
• при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін;
• не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
• розливне молоко, куплене на базарі перед вживанням обов’язково кип’ятити, не вживати молоко-самоквас і сир з нього без попередньої термічної обробки;
• не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;
• на відпочинку виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);
• не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);
• при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом;
• не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо;
• для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;
• перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом; необхідно обов’язково мити руки після відвідування туалету;
• ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
• сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремо, стіл, розділювальні дошки, ножі, м’ясорубку (блендер, кухонний комбайн тощо) після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити і ошпарити окропом;
• під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби та інші продукти невідомого походження;
• для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями відпочинку та відповідно облаштованими пляжами;
• вести боротьбу з мухами;
• захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
15 Червня, 2023 р., 15:33
Джерелом і резервуаром інфекції є людина, а воротами інфекції – слизова оболонка носоглотки. Основний механізм передачі - повітряно-крапельний, але у маленьких дітей зараження може відбутися контактним шляхом. Збудник може тривалий час повільно розвиватися в області воріт інфекції в вигляді латентного безсимптомного захворювання. У деяких випадках, в основному у осіб з ослабленим імунітетом і осіб, які входять до групи ризику, латентна форма переходить в маніфестну.
13 Червня, 2023 р., 20:05
Кожного року згідно рішення 58-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в Женеві (2005 р.) відзначається 14 червня Всесвітній день донора крові.
13 Червня, 2023 р., 16:56
Ентеробактерії є грамнегативними бактеріями, які класифікуються як факультативні анаероби, що здатні процвітати в аеробному та анаеробному середовищах.
08 Червня, 2023 р., 15:19
За останніми науковими даними, споживання тютюну та алкоголю, недостатня фізична активність та нездорове харчування є основними факторами ризику виникнення неінфекційних захворювань, таких, як серцево-судинні захворювання, рак, діабет та хронічні захворювання легень, що призводить до 91% смертей в Україні.
08 Червня, 2023 р., 15:18
Одним із факторів передачі збудників служать забруднена вода.
08 Червня, 2023 р., 08:38
Вдруге 14 червня 2023 року виїзна акція «День здоров’я», яка ініційована генеральним директором ДУ «Івано-Франківським обласним центром контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я», головним державним санітарним лікарем Русланом САВЧУКОМ та за сприянням селищного голови Вигодської селищної ради Миколи МАЦАЛАКА буде відбуватися в мальовничому гірському селі Вишків (вул.. Нова, 112). Захід розпочнеться о 10.00 год.