Долинський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області
29 Травня, 2023 р., 08:37
Робочий день офіціантів чи барменів у середньому триває 10–12 годин. Увесь цей час працівники кафе, барів і ресторанів, переважно молодь, змушені перебувати в приміщенні, заповненому шкідливим кальянним димом, за солодкуватим запахом якого ховаються хром, свинець, миш’як, формальдегіди, монооксид вуглецю, аміак та інші шкідливі речовини.
23 Травня, 2023 р., 15:43
22 травня 2023 року на території Долинської ТГ, Вигодської ТГ, Витвицької ТГ спеціалістами Долинського відділу Калуського районного управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області, спеціалістами Долинського відділу Івано-Франківської ОДЛВМ разом з представниками органів місцевого самоврядування, товариства мисливців і рибалок, лісового господарства та національної поліції проводилась весняна кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу .
18 Травня, 2023 р., 13:31
З метою недопущення виникнення епідемічних ускладнень, викликаних гострими кишковими інфекціями і харчовими отруєннями в закладах громадського харчування та керуючись Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб», при проведенні урочистих заходів (весіль, випускних вечорів, днів народжень, поминок і т.п.),
17 Травня, 2023 р., 15:24
Ця стаття має на меті попередити людину про небезпеку контакту з безпритульними та дикими тваринами, які нерідко є носіями страшної інфекції. Сказ, або водобоязнь — особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке і невиліковне захворювання, яке неминуче закінчується смертю. Хворіють на нього люди і всі теплокровні тварини як свійські, так і дикі. Особливо небезпечні лисиці.
17 Травня, 2023 р., 13:58
З метою забезпечення безпечного літнього відпочинку і оздоровлення на території Івано-Франківської області заклад оздоровлення та відпочинку повинен мати:
24 Квітня, 2023 р., 15:06
Кожен споживач має право на бездимне середовище, особливо в громадських місцях.
17 Квітня, 2023 р., 11:23
Ще в недалекому минулому в Україні практично не було пластикової упаковки. Продукти харчування продавалися в паперовій обгортці, залізних бляшанках або скляних пляшках. Все це розкладалось у довкіллі або здавалось у пункти прийому вторинної сировини. Більшість спожитого в сільській місцевості було продуктами власного виробництва, тобто вирощеним на власних ділянках, а отже – взагалі не мало упаковки. В останні десятиліття ситуація радикально змінилась. Майже всі продукти купуються і більшість із них мають кілька шарів пакування, виготовлених із синтетичних полімерних матеріалів. Зміна умов споживання призвела до небаченого зростання кількості побутового сміття, а це, в свою чергу – до появи десятків тисяч несанкціонованих звалищ. Не маючи куди подіти відходи, люди скидають їх до посадок, ярів, балок. А де одна купа сміття, там, відомо – і багато. Продукти гниття і розпаду, що утворюються із відходів, потрапляють у ґрунт і ґрунтові води, які є джерелом водопостачання для багатьох мешканців. Температура гниття подекуди настільки висока, що часто легко призводить до їх займання, до того ж у повітря викидається неймовірна кількість шкідливих речовин. Достатньо буде сказати, що при тлінні поліетиленового пакету, у повітря виділяється понад 70 різних хімічних сполук, жодна з яких не є корисною для нашого здоров’я. Крім того, такі звалища сміття є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань, таких як лептоспіроз, сказ, енцефаліт, чума та ін.
Саме тому Долинський відділ Калуського районного управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області закликає жителів та гостей про необхідність прибирати сміття за собою, не викидати де попало, а збирати та відносити до урни чи контейнеру в встановлених місцях, що дозволить зберегти чистоту та красу навколишнього середовища, а також не нашкодити своєму здоров’ю та здоров’ю оточуючих.
10 Квітня, 2023 р., 15:18
«Небезпечні тільки «божевільні» тварини». За зовнішніми ознаками визначити чи хвора на сказ тварина неможливо – до появи перших симптомів ураження вірусом вона може поводитись цілком природньо.
«Небезпечний тільки укус дикої тварини». Зараження вірусом сказу відбувається при його попаданні в організм людини через слину хворих тваринах при укусах, подряпинах, через слизову оболонку очей, рота, носа, при контакті з предметом або одягом, забрудненими слиною хворої на сказ тварини.
«Тварину, яка напала або виявляє агресію, потрібно знищити». Тварину залишають живою, щоб ветеринари протягом 10 днів спостережень визначили - хворіє вона сказ чи просто агресивна. Якщо напала домашня тварина, її потрібно ізолювати (закрити), негайно звернутися в найближчий травмпункт і зателефонувати у державну лікарню ветмедицини. У випадку нападу дикої тварини її краще вбити, а труп відвезти для досліджень.
«30 уколів у живіт». Сучасна схема екстреної профілактики сказу: обробка ураженої ділянки, шестиразове введення антирабічної вакцини (обов’язково в день укусу (!), після чого на 3, 7, 14, 30 і 90-й день. В особливо небезпечних випадках – додатково одноразове введення антирабічної імуноглобуліну в день укусу.
«Сказ лікується». Це невиліковна хвороба, уникати якої можна, якщо до появи перших симптомів провести лікувально-профілактичну вакцинацію. Обов’язково щеплюються люди, які професійно працюють з тваринами – мисливці, ветеринари, собаколови.
10 Квітня, 2023 р., 13:47
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області вкотре нагадує суб'єктам господарювання про необхідність реалізації товарів, що мають істотну соціальну значущість, за економічно обґрунтованими цінами.
10 Квітня, 2023 р., 13:41
Останнім часом почастішали випадки спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь. У деяких випадках захворювання було пов’язано з придбанням продукції невідомого походження в місцях стихійної торгівлі, порушенням умов зберігання харчових продуктів під час виготовлення. Нагадуємо, що підприємці, які здійснюють реалізацію харчових продуктів повинні дотримуватися вимог Закону України № 771 «Про основні принципи і вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 5 від 03.01.2023 «Про затвердження Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин на період воєнного стану» у разі виникнення обґрунтованої підозри щодо невідповідності за зверненням споживача фахівці Держпродспоживслужби можуть здійснювати заходи державного нагляду операторів ринку. Задля запобігання виникнення випадків отруєнь, суб’єкти господарювання повинні забезпечити дотримання гігієнічних вимог при виготовленні та реалізації харчових продуктів, зокрема це: