Як вберегти домашню консервацію від ботулізму
Багато людей ігнорують правила безпечного харчування і приготування їжі, тим самим наражаючи на небезпеку не тільки себе, а й своїх близьких. За 8 місяців в Україні зареєстровано 57 випадків ботулізму , з них 4 дітей та 2 осіб померли. Їх "винуватцями" були не тільки в’ялена, копчена, солена риба, а й домашня консервація.
Зараз триває осінній сезон збору овочів та проведення активної їх консервації на зиму. А взимку, коли із задоволенням вживаємо заготовлену консервацію, виникають харчові отруєння, зокрема ботулізм. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання, а також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни.
Якщо ви збираєтесь займатись консервуванням самостійно, дотримуйтесь таких правил:
ретельно мийте руки перед і під час процедури консерування;
використовуйте чисті та стерилізовані банки без пошкоджень;
кожного разу перед використанням мийте банки у гарячій воді з мийним засобом, ретельно протирайте їх;
використовуйте чисті та стерилізовані кришки без пошкоджень;
обирайте свіжі, непошкоджені продукти без ознак гниття, ретельно промийте їх у безпечній воді;
пам'ятайте - єдиний безпечний спосіб обробки малокислотних харчових продуктів - це консервування в автоклаві. Автоклав - спеціальна важка кастрюля, яка щільно закривається кришкою, має клапан та датчик тиску. Час приготування їжі може залежати від типу продукту, розміру банки та навіть висоти над рівнем моря. Необхідно виконувати інструкцію до автоклаву і хоча б раз на рік перевіряти точність датчика тиску.
Бережіть себе та своїх рідних!
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)