Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Долинський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області

24 Квітня, 2023 р., 15:06
Кожен споживач має право на бездимне середовище, особливо в громадських місцях.
17 Квітня, 2023 р., 11:23
Ще в недалекому минулому в Україні практично не було пластикової упаковки. Продукти харчування продавалися в паперовій обгортці, залізних бляшанках або скляних пляшках. Все це розкладалось у довкіллі або здавалось у пункти прийому вторинної сировини. Більшість спожитого в сільській місцевості було продуктами власного виробництва, тобто вирощеним на власних ділянках, а отже – взагалі не мало упаковки. В останні десятиліття ситуація радикально змінилась. Майже всі продукти купуються і більшість із них мають кілька шарів пакування, виготовлених із синтетичних полімерних матеріалів. Зміна умов споживання призвела до небаченого зростання кількості побутового сміття, а це, в свою чергу – до появи десятків тисяч несанкціонованих звалищ. Не маючи куди подіти відходи, люди скидають їх до посадок, ярів, балок. А де одна купа сміття, там, відомо – і багато. Продукти гниття і розпаду, що утворюються із відходів, потрапляють у ґрунт і ґрунтові води, які є джерелом водопостачання для багатьох мешканців. Температура гниття подекуди настільки висока, що часто легко призводить до їх займання, до того ж у повітря викидається неймовірна кількість шкідливих речовин. Достатньо буде сказати, що при тлінні поліетиленового пакету, у повітря виділяється понад 70 різних хімічних сполук, жодна з яких не є корисною для нашого здоров’я. Крім того, такі звалища сміття є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань, таких як лептоспіроз, сказ, енцефаліт, чума та ін. Саме тому Долинський відділ Калуського  районного управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області закликає жителів та гостей  про необхідність прибирати сміття за собою, не викидати де попало, а збирати та відносити до урни чи контейнеру в встановлених місцях, що дозволить зберегти чистоту та красу навколишнього середовища, а також не нашкодити своєму здоров’ю та здоров’ю оточуючих.
10 Квітня, 2023 р., 15:18
«Небезпечні тільки «божевільні» тварини». За зовнішніми ознаками визначити чи хвора на сказ тварина неможливо – до появи перших симптомів ураження вірусом вона може поводитись цілком природньо. «Небезпечний тільки укус дикої тварини». Зараження вірусом сказу відбувається при його попаданні в організм людини через слину хворих тваринах при укусах, подряпинах, через слизову оболонку очей, рота, носа, при контакті з предметом або одягом, забрудненими слиною хворої на сказ тварини. «Тварину, яка напала або виявляє агресію, потрібно знищити». Тварину залишають живою, щоб ветеринари протягом 10 днів спостережень визначили - хворіє вона сказ чи просто агресивна. Якщо напала домашня тварина, її потрібно ізолювати (закрити), негайно звернутися в найближчий травмпункт і зателефонувати у державну лікарню ветмедицини. У випадку нападу дикої тварини її краще вбити, а труп відвезти для досліджень. «30 уколів у живіт». Сучасна схема екстреної профілактики сказу: обробка ураженої  ділянки, шестиразове введення антирабічної вакцини (обов’язково в день укусу (!), після чого на 3, 7, 14, 30 і 90-й день. В особливо небезпечних випадках – додатково одноразове введення  антирабічної імуноглобуліну в день укусу. «Сказ лікується». Це невиліковна хвороба, уникати якої можна, якщо до появи перших симптомів провести лікувально-профілактичну вакцинацію. Обов’язково щеплюються люди, які професійно працюють з тваринами – мисливці, ветеринари, собаколови.  
10 Квітня, 2023 р., 13:47
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області вкотре нагадує суб'єктам господарювання про необхідність реалізації товарів, що мають істотну соціальну значущість, за економічно обґрунтованими цінами.
10 Квітня, 2023 р., 13:41
Останнім часом почастішали випадки спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь. У деяких випадках захворювання було пов’язано з придбанням продукції невідомого походження в місцях стихійної торгівлі, порушенням умов зберігання харчових продуктів під час виготовлення. Нагадуємо, що підприємці, які здійснюють реалізацію харчових продуктів повинні дотримуватися вимог Закону України № 771 «Про основні принципи і вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 5 від 03.01.2023 «Про затвердження Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин на період воєнного стану» у разі виникнення обґрунтованої підозри щодо невідповідності за зверненням споживача фахівці Держпродспоживслужби можуть здійснювати заходи державного нагляду операторів ринку. Задля запобігання виникнення випадків отруєнь, суб’єкти господарювання повинні забезпечити дотримання гігієнічних вимог при виготовленні та реалізації харчових продуктів, зокрема це:
17 Лютого, 2023 р., 11:30
З метою недопущення випадків отруєння бджіл внаслідок застосування агрохімікатів у період обробки сільськогосподарських культур у 2023 році, дотримання законодавства в частині використання пестицидів, агрохімікатів та інших засобів захисту рослин. Так 16.02.2023 року Долинський відділ Калуського районного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області ініціював проведення семінар-наради для пасічників та керівників сільськогосподарських підприємств. До зустрічі також запрошувалися представники органів місцевого самоврядування.
10 Лютого, 2023 р., 11:37
Повідомляємо пасічників, фермерів та зацікавлених осіб , що 16.02.2023 11:00 у великому залі засідань Долинської міської ради відбудеться семінар-навчання  на тему « Проведення дій та заходів при масовому отруєнню бджіл»  Долинської ТГ, Вигодської ТГ, Витвицької ТГ.
06 Лютого, 2023 р., 13:44
Декілька років в Україні триває реформа шкільного харчування. Її основна мета – покращення здоров’я дітей і підлітків у найближчій перспективі. Однак реформа не дасть очікуваного результату, якщо вдома ми не будемо дотримуватися здорового харчування та пропонуватимемо дітям нездорову їжу для перекусів у школі.
02 Лютого, 2023 р., 15:38
Враховуючи періодичні перебої в електропостачанні, пов’язані з руйнуванням об’єктів енергетичної інфраструктури України внаслідок російських ракетних обстрілів, одним з найбільш затребуваних та корисних аксесуарів став зовнішній акумулятор (Power Bank). На споживчому ринку наразі представлена величезна кількість таких пристроїв з різними характеристиками. Розповідаємо, на що варто звернути увагу при виборі.
18 Січня, 2023 р., 21:04
Сьогоднні спеціалістами Долинського відділу Калуського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-франківській області відповідно до Постанови головного державного санітарного лікаря України від 28.11.2022 № 1 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби                          (COVID - 19)» та доручення ГУДПСС в Івано-Франківській області від 15.12.2022 № Вн-05/161/22 «Про проведення моніторингових обстежень в закладах загальної середньої освіти з метою недопущення коронавірусної хвороби (COVID-19)» здійснено моніторинги у закладах освіти.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь