Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Гострі кишкові інфекційні захворювання та харчові отруєння

Дата: 10.04.2023 13:41
Кількість переглядів: 108

Останнім часом почастішали випадки спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь. У деяких випадках захворювання було пов’язано з придбанням продукції невідомого походження в місцях стихійної торгівлі, порушенням умов зберігання харчових продуктів під час виготовлення. Нагадуємо, що підприємці, які здійснюють реалізацію харчових продуктів повинні дотримуватися вимог Закону України № 771 «Про основні принципи і вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 5 від 03.01.2023 «Про затвердження Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин на період воєнного стану» у разі виникнення обґрунтованої підозри щодо невідповідності за зверненням споживача фахівці Держпродспоживслужби можуть здійснювати заходи державного нагляду операторів ринку. Задля запобігання виникнення випадків отруєнь, суб’єкти господарювання повинні забезпечити дотримання гігієнічних вимог при виготовленні та реалізації харчових продуктів, зокрема це:

  • дотримання чистоти потужності, інвентарю та обладнання, що контактують з харчовими продуктами;
  • проведення належного прибирання та дезінфекції кухонних поверхонь;
  • дотримання персоналом гігієнічних вимог (миття рук, наявність рукавичок та спецодягу);
  • дотримання температурних режимів при виробництві та обігу продукції;
  • дотримання належного маркування харчових продуктів при виготовленні та реалізації (окрім гуманітарної допомоги) відповідно до Закону України № 2639 «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Нагадуємо, що відповідно до ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», що порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварини, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців – у розмірі шести мінімальних заробітних плат. Тож, зважаючи на дію воєнного стану підприємці мають пам’ятати про добросовісність торгівлі, що полягає у виробництві та реалізації якісної та безпечної продукції, яку споживають люди (в т. ч. діти, люди похилого віку, люди з інвалідністю), адже в пріоритеті, як завжди, залишаються життя та здоров’я споживачів.

 

Долинський відділ

Калуського районного управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Івано-Франківській області

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь