РЕКОМЕНДАЦІЇ ЗАКЛАДАМ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ
З метою недопущення виникнення епідемічних ускладнень, викликаних гострими кишковими інфекціями і харчовими отруєннями в закладах громадського харчування та керуючись Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб», при проведенні урочистих заходів (весіль, випускних вечорів, днів народжень, поминок і т.п.),
Заклади повинні дотримуватись наступного:
1. Приміщення повинні знаходитись в задовільному технічному і санітарно-гігієнічному стані.
2. На підприємстві має бути холодна та горяча протічна вода гарантованої якості (при перебоях в поступленні води або її відсутності припиняти роботу і не приймати замовлень ).
3. Повинні бути в задовільному, робочому стані санвузли та каналізаційна система.
4. Сировину отримувати при наявності супровідних документів (товаро-транспортних накладних, закупочного акту, або чеку з магазину та документів, що засвідчують її безпечність та якість).
5. Дотримуватись технології та поточності приготування страв.
6. З метою профілактики сальмонельозу чітко виконувати вимоги до зберігання і реалізації курячих яєць з врахуванням правил їх миття та дезинфекції.
7. Контролювати роботу холодильного обладнання із записом температурного режиму у відповідному журналі.
8. Впорядковано зберігати сировину, продукцію та технологічний інвентар.
9. Контролювати терміни реалізації продуктів.
10. Промаркувати технологічний та прибиральний інвентар і використовувати за призначенням.
11. В працівників повинні бути особові медичні книжки з відміткою своєчасного проходження медичного огляду. Кожен день перед початком зміни проводити огляд відкритих частин тіла на наявність гнійничкових захворювань. Дотримуватись правил особистої гігієни.
12. Не допускати до приготування страв сторонніх осіб без пройденого медичного огляду.
13. За якість заготовленої сировини і продукції замовником урочистості відповідальність несе керівництво Вашого закладу.
14. Суворо дотримуватися дезрежиму. Забезпечити підприємства достатньою кількістю дезинфікуючих та знежирюючих засобів, дозволених МОЗ України до використання.
15. Регулярно проводити дезинсекцію та дератизацію (боротьбу з мухами, тараканами і гризунами). Своєчасно вивозити харчові та побутові відходи.
Виконання вище вказаних пунктів є обов'язкове для Вас - операторів ринку. За невиконання вимог чинного законодавства Ви несете відповідальність згідно ст.64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» №1602 від 22.07.2014р.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)