Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Гемофільна інфекція —група інфекційних антропонозних захворювань , збудником якої є гемофільна паличка (бактерія Haemophilus influenzae) з переважним ураженням органів дихальної системи.

Дата: 15.06.2023 15:33
Кількість переглядів: 141

Джерелом і резервуаром інфекції є людина, а воротами інфекції – слизова оболонка носоглотки. Основний механізм передачі - повітряно-крапельний, але у маленьких дітей зараження може відбутися контактним шляхом. Збудник може тривалий час повільно розвиватися в області воріт інфекції в вигляді латентного безсимптомного захворювання. У деяких випадках, в основному у осіб з ослабленим імунітетом і осіб, які входять до групи ризику, латентна форма переходить в маніфестну.

Збудник ХІБ-інфекції поширюється по прилеглих тканинах, провокуючи розвиток синуситів, отитів, бронхітів, пневмоній, запалень підшкірної жирової клітковини. Також, з потоком крові інфекція поширюється в інші органи і системи, протікаючи як сепсис.

Збудник може протягом кількох діб розмножуватися в кровотоці безсимптомно, доки маса мікробних тіл не стане критичною. Після цього бактерія проникає в ЦНС, викликаючи інфільтрацію і гнійне запалення м'яких мозкових оболонок. У перехворілих формується стійкий імунітет.

ХІБ-інфекція - це збірне поняття, яке позначає ураження органів паличкою Пфайффера. Тому, клінічні ознаки безпосередньо залежать від локалізації патології. Специфічна профілактика гемофільної інфекції проводиться в ранньому віці дитини шляхом введення антигемофільної вакцини , згідно календаря профілактичних щеплень в Україні у 2 , 4 та 12 місяців життя. Допускається схема у 2, 4, 6 і 18 місяців комплексними вакцинами. Усі діти, які мають порушення календаря вакцинації, повинні отримати до 5 років обов'язкове щеплення.

Групи ризику (кого треба вакцинувати у першу чергу):

-         Невакциновані діти молодше 5 років

-         Побутові контакти з людьми, що хворіють Hib

-         Дорослі від 65 років

-         Люди з серповидноклітинною анемією, аспленією, після трансплантації кісткового мозку, ВІЛ, дефіцитом імуноглобуліну та комплементу, злоякісними новоутвореннями, що вимагають трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин, хіміо- або променевої терапії.

Чи безпечно робити щеплення після 5-ти років - так! Але не безкоштовними вакцинами. І так, це теж буде ефективно!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь