Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Долинський відділ Калуського районного відділу ДУ "Івано - Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України

26 Червня, 2023 р., 09:15
З початку літнього сезону збільшується ризик інфекційних захворювань, фактором передачі яких є вода, в тому числі вода відкритих водойм. Люди організовують пікніки, відпочинок на природі, де немає умов для дотримання правил особистої гігієни, купаються в водоймах.
23 Червня, 2023 р., 10:04
Кишкові вірусні інфекції ( кишковий грип) зустрічаються в будь який період року і посідають  одне з перших місць серед усіх інфекцій та характеризуються широкою розповсюдженістю серед яких  є: норо-, рота, астро-,адено-, або якимось з ентеровірусів. За  статистикою 90% причин епідемії шлунково-кишкових захворювань небактеріальної етіології у всьому світі являється норовірус. Спалахи найчастіше виникають у закритих та напівзакритих установах таких , як дитячі дошкільні та навчальні заклади, гуртожитки, інтернатні заклади.
23 Червня, 2023 р., 10:03
Забруднення атмосферного повітря – це змінення складу і властивостей атмосферного повітря в результаті надходження або утворення в ньому фізичних, біологічних факторів і (або) хімічних сполук, що можуть несприятливо впливати на здоров'я людини та стан навколишнього природного середовища.
23 Червня, 2023 р., 08:24
 Ротавірусна інфекція – це гостре інфекційне захворювання. В Україні на долю ротовірусної інфекції припадає від 35 % до 75% усіх випадків гострих кишкових інфекцій. Її збудником є ротавірус. Від його потрапляння до організму і до появи перших симптомів минає кілька днів.  Ранніми ознаками ротавірусної інфекції є різке підняття температури і блювота, пізніше з’являється тривала діарея. Може також спостерігатися біль у животі.
22 Червня, 2023 р., 11:24
Нерегулярне харчування і вживання продуктів, що містять шкідливі для організму речовини, стовідсотково забезпечує вам і вашому організму велику  кількість захворювань — ожиріння, букет хвороб шлунково-кишкового тракту, хвороби серця та інші захворювання, що стосуються інших, життєво важливих органів.
20 Червня, 2023 р., 20:29
Фахівцями Долинського відділу здійснюється інформування населення щодо доцільності та особливостей проведення «наздоганяючої» (catch-up) кампанії проти кору, епідемічного паротиту та краснухи. В межах своєї компетентності проводять санітарно-освітню роботу серед населення - з батьками, які мають антивакцинальну позицію, серед внутрішньо - переміщених осіб, з працівниками закладів дошкільної освіти, відвідувачами та працівниками центрів надання адміністративних послуг з розповсюдженням плакатів, буклетів, брошур.
19 Червня, 2023 р., 20:27
Якість води питної, що подається населенню залежить від багатьох чинників, зокрема від джерела водопостачання. Враховуючи те, що джерелом водопостачання  централізованого водопроводу КП «Водоканал» Долинської міської ради є річка Свіча і  одним із чинників, які можуть впливати на якість води -  це паводки та затяжні опади. Звертаємо увагу, що при таких ситуаціях може тимчасово змінитись такий показник водопровідної води, як забарвленість, що характеризує інтенсивність забарвлення води, яке зумовлене вмістом забарвлених органічних речовин.
19 Червня, 2023 р., 20:26
 З 13 червня 2023 року стартувала «catch-up» кампанія з проведення  вакцинації проти  кору, паротиту та краснухи  дітей віком від 12 місяців до 17 років.
16 Червня, 2023 р., 14:45
У зв’язку з підтопленням помешкань, сільськогосподарських угідь, лісів, доріг, джерел водопостачання, криниць через несприятливі метеорологічні умови, існує ризик спалахів інфекційних хвороб.
16 Червня, 2023 р., 11:48
Літо – це можливість розширити раціон вживанням різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим, влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб.    До групи гострих кишкових інфекцій відносяться: сальмонельози, шигельози (дизентерія), черевний тиф, паратифи, холера, вірусний гепатит А, протозойні кишкові хвороби (лямбліоз) ротавірусна  і норовірусна інфекції та ін.,. Всі ці хвороби викликаються певними видами вірусів, бактерій, найпростіших мікроорганізмів, а також гельмінтами (глистами).    Джерелами збудників кишкових інфекцій можуть бути хворі люди та (або) так звані бактеріоносії – особи, у яких немає явних ознак та проявів хвороби. Збудники хвороб виділяються у навколишнє середовище з випорожненнями та через забруднені руки, при недотриманні хворими (бактеріоносіями) правил особистої гігієни. В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни. З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати наступні заходи профілактики: • не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання; • не брати в дорогу, при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні); • продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання; • при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін; • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; • розливне молоко, куплене на базарі перед вживанням обов’язково кип’ятити, не вживати молоко-самоквас і сир з нього без попередньої термічної обробки; • не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини; • на відпочинку виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо); • не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин); • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом; • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо; • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду; • перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом; необхідно обов’язково мити руки після відвідування туалету; • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати; • сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремо, стіл, розділювальні дошки, ножі, м’ясорубку (блендер, кухонний комбайн тощо) після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити і ошпарити окропом; • під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби та інші продукти невідомого походження; • для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями відпочинку та відповідно облаштованими пляжами; • вести боротьбу з мухами; • захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді. У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь