Долинський відділ Калуського районного відділу ДУ "Івано - Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України
27 Лютого, 2024 р., 15:50
26-27.02.2024р. лікарями-епідеміологами Долинського відділу Каклуського районного відділу ДУ «Івано-Франківського ОЦКПХ МОЗ» проведено навчання з медперсоналом закладів охорони здоров’я з питань заходів по профілактиці сказу. Особливу увагу приділили питанню наданню антирабічної допомоги пацієнтам, які звернулись в медичні заклади з приводу покусів хворими на сказ тваринами.
26 Лютого, 2024 р., 15:02
Згідно з моніторингом захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції серед населення територіальних громад (Долинської ТГ, Вигодської СГ, Витвицької СГ та Болехівської міської ради) за 8 тиждень 2024 року (19.02-25.02.2024 року) зареєстровано 308 випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій (355,2,7 на 100 тис. нас.) проти 356 випадки (410,6 на 100 тис. нас.) за попередній тиждень. Відмічається зниження захворюваності на 13,4%. Перевищення епідпорогу на території громад не зафіксовано.
26 Лютого, 2024 р., 15:01
Сьогодні салони краси та перукарні надають і чоловікам, і жінкам десятки послуг, які повинні бути не тільки високої якості, але і безпечні для здоров'я.
23 Лютого, 2024 р., 11:12
Вам виповнилося 18 років і лікар не так часто кличе на проведення щеплень. А даремно!
23 Лютого, 2024 р., 09:41
Реформа харчування не дасть очікуваного результату, якщо вдома ми продовжуватимемо давати дітям нездорову їжу для перекусів у школі.
22 Лютого, 2024 р., 13:26
Прийшла весна.. і настає час регулярної санітарної чистки криниць та каптажів. Це найкращий період коли розглядається чистка криниці, адже це період, коли вода не використовується настільки активно, як влітку або взимку. Чистка криниці у ці періоди дозволить забезпечити перерву у використанні води та відновити криницю до належного стану.
19 Лютого, 2024 р., 11:53
Бешиха - або як її ще називають «рожисте запалення» - це поширена стрептококова інфекція, яка характеризується набряком та почервонінням шкіри, супроводжується інтоксикацією і високою температурою тіла.
16 Лютого, 2024 р., 10:48
Головна причина появи весняного авітамінозу – це нестача вітамінів у харчовому раціоні. Через тривале зберігання більшість вітамінів у фруктах та овочах до кінця зими руйнуються. Втім, і від імпортованих чи вирощених у цілорічних теплицях овочів, фруктів та зелені користі може бути не більше – якщо в їхньому складі повно пестицидів та інших малокорисних, а то й потенційно небезпечних для здоров'я речовин.
13 Лютого, 2024 р., 15:04
За даними Центру громадського здоров’я.
Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Список джерел (резервуарів) лістерій – досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Продукти харчування – молоко, м'ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів.
Як можна заразитися?
Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.
Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти. Причому кількість лістерій у забруднених продуктах харчування може бути набагато більша, ніж у зовнішньому середовищі.
Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни і ретельно мити руки.
Які симптоми хвороби?
Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними проявами, абортами, маститами або перебігає у формі безсимптомного носійства. За першими симптомами вона схожа на харчове отруєння. У випадку прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок). Для літніх людей, осіб із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.
Де може бути небезпечна бактерія?
У м’ясі, рибі, овочах, фруктах, воді відкритих водойм, ґрунті, піску, молоці, на посуді носія чи хворого (в тому числі на дверних ручках, меблях, унітазі, яких торкався хворий або носій).
Хто може захворіти?
На щастя, сприйнятливість до лістерій у людей невисока. Наша імунна система вміє боротися з цими бактеріями, не допускаючи розвитку хвороби. Захворювання в основному вражає людей зі зниженим імунітетом. Це можуть бути хворі на СНІД та цукровий діабет, особи, які отримують хіміо- і гормональну терапію, люди похилого віку, діти першого року життя, вагітні жінки. Імовірність розвитку лістеріозу у вагітних жінок приблизно в 20 разів вище, ніж у інших дорослих людей. А у хворих на ВІЛ/СНІД ризик того, що при зустрічі з лістеріями розвинеться лістеріоз, вищий у 300 разів.
Яка статистика захворювань на лістеріоз? Якою є ситуація в Україні та Європі?
Із 2007 по 2023 рік в Україні зареєстровано 29 випадків лістеріозу. Із них 11 – в 2017 році. Шестеро хворих померло, із них четверо – новонароджених дітей.
Захворюваність в Україні на лістеріоз реєструється на спорадичному рівні, у вигляді поодиноких випадків не пов’язаних між собою. Усі захворілі проживали в різних регіонах країни. В нашому регіоні лістеріоз не реєструється.
Як уберегтися від хвороби?
Важливо всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. При вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже лістерії можуть бути на їх поверхні. Також не варто вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину. Розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів.
Мити овочі і фрукти потрібно відразу, як ви принесете покупку додому. Особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері.
При приготуванні їжі не розміщуйте сирі і готові продукти поруч. Не можна різати варені овочі для салату на дошці, де ви тільки що розрізали сире м'ясо. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику.
Не купуйте продукти на стихійних ринках, де ви не можете бути впевнені в їх якості та належних умовах зберігання, транспортування, приготування.
Дотримуйтесь заходів особистої гігієни, мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць. Мийте руки перед вживання їжі. Використовуйте воду з перевіреною якістю. І доброго вам здоров’я!