Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Безпека в перукарнях і салонах краси

Дата: 26.02.2024 15:01
Кількість переглядів: 42

    Сьогодні салони краси та перукарні надають і чоловікам, і жінкам десятки послуг, які повинні бути не тільки високої якості, але і безпечні для здоров'я.

Безроздільно довіряти усьому, на чому висить вивіска «Салон краси», на жаль, не можна. Причина, з якої варто поговорити про безпеку, ясна: всі манікюрні та педікюрні кабінети потенційно є зонами ризику: грибки, бородавки, стафілококові інфекції, гепатити та ВІЛ - ось стислий список інфекцій.

    У манікюрному кабінеті, де тепло і волого, підвищується ризик зараження грибковими захворюваннями. Якщо нігтьова пластинка цілісна, то малоймовірно, щоб грибок туди потрапив, але будь-яке механічне пошкодження нігтьової пластинки або шкіри - це фактор ризику.

    Стафілокок – це одна з найнебезпечніших інфекцій. Зараження стафілококом відбувається через порушення цілісності шкірного покриву і має наступні наслідки - гнійники, менінгіт, запалення легенів, сепсис.

    Бородавки не так небезпечні, але вносять у життя почуття незручності. Бородавки - це вірусне захворювання, вірус може проникати через ранки, садна і подряпини, а в манікюрному кабінеті причиною зараження може стати недостатньо ретельно оброблений інструмент.

   І мабуть, найстрашніше, що через травми шкіри в організм можуть проникнути такі інфекції, як гепатит B і C, сифіліс, ВІЛ.

  А неприємні випадки відбуваються, при чому в салонах різної цінової категорії і по всьому світу. В Україні питання безпеки ще більш актуальне, тому що з усіх видів манікюру і педикюру, які існують на ринку, найпопулярнішими все ж такі є обрізні. Справа тут в нашій традиції - культура доглядати за руками прийшла до нас зі Сходу, а там був поширений саме обрізний манікюр. Але зрізання кутикули саме по собі небезпечно: кутикула - природний бар'єр, який оберігає ніготь від інфекції, а процедура припускає, що цей бар'єр буде порушений.

     Інструменти багаторазового застосування, які задіяні при проведенні маніпуляцій (всі види щипців для нігтів і шкіри, бори і фрези для обробки мозолів, загрубілої шкіри, нігтьової виїмки, алмазні шліфувальні камені, ножиці, кусачки, манікюрний інструмент, призначений для обробки шкіри навколо нігтів і їх внутрішньої поверхні), це потенційно небезпечний фактор передачі, тому що інфікуюча доза дуже мала, а час знаходження на предметах побуту великий.

   Теж стосується і перукарського інструменту, який не тільки чиститься, але й дезінфікується. Наприклад, всім відомо, що майстер манікюру для роботи повинен мати мінімум 2-3 комплекти інструментів. Але чомусь завжди забувається про те, що і перукар повинен мати таку ж кількість робочого інструменту. Справжньою знахідкою є використання одноразових інструментів: пилок для нігтів, одноразового білизни і серветок тощо. Біда тільки в тому, що якість одноразових інструментів все-таки відстає від справжнього інструмента.

Підводячи підсумки, можна скласти короткий перелік питань, про які необхідно пам'ятати при відвідуванні салонів краси:

 - коли вибираєте салон, обов’язково зверніть увагу на манікюрний кабінет: він повинен бути чистим, як операційний кабінет.

- подивіться, як виглядає майстер - адже цій людині ви довіряєте не тільки красу, але і своє здоров'я. В ідеалі в зовнішньому вигляді майстра повинні поєднуватися доглянутість працівника салону краси і стерильність медичної сестри.

- перед обслуговуванням кожного відвідувача перукар, спеціаліст з манікюру, педикюру повинен вимити руки з милом, а також провести візуальний огляд волосся, нігтів, ділянок шкірного покриву. Забороняється обслуговування клієнтів з відкритими ранами і мікротравмами; зі змінами шкірного покриву, нігтів і волосся.

- якщо майстер замість проведення повноцінної обробки протирає інструменти спиртом - йдіть відразу.

- не соромтеся, попросіть показати і розповісти, як відбувається обробка інструменту, з'ясуйте, як зберігаються вже оброблені інструменти.

 - для роботи з кожним клієнтом майстер повинен використовувати стерильний інструментарій та чисту білизну. Після обслуговування кожного клієнта повинна проводитися дезінфекція відпрацьованого інструментарію.

 - використані серветки та інструменти повинні бути прибрані до того, як ви сядете до майстра, а робочий стіл, ванночка для рук, ванна для педикюру повинні бути вимиті до вашого приходу.

- одноразові інструменти повинні бути використані тільки один раз - для вас.

 - якщо ви бачите якусь пляму на серветці, попросіть її замінити.

- питайте про все, що вам цікаво, і про все, що викликає у вас сумнів.

      І будьте здорові!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь