Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Весна- час для чистки криниць та дезинфекції води

Дата: 22.02.2024 13:26
Кількість переглядів: 44

Прийшла весна.. і настає час регулярної санітарної чистки криниць та каптажів. Це найкращий період коли розглядається чистка криниці, адже це  період, коли вода не використовується настільки активно, як влітку  або взимку. Чистка криниці у ці періоди дозволить забезпечити перерву у використанні води та відновити криницю до належного стану.

Вода до сих пір для людей є незбагненною рідиною, без якої немислиме життя.

Але буває, що вода пропадає з криниці, або ж її рівень падає на стільки, що її неможливо досягнути. Причин може бути декілька, як наприклад зміна місця джерела, забруднення криниці. У таких випадках слід провести чистку криниці від замулення і органічного бруду, а також при потребі провести дезінфекцію води в криниці.

Для цього використовується хлорне вапно або спеціальні таблетовані деззасоби, а також хороший ефект дезінфекції води дають керамічні “патрони”, заповнені хлорним вапном з водою, які опускаються в криницю на тривалий час (1 місяць). Після чого їх очищують, знову заповнюють та опускають в криницю.

У випадку, коли вода криниці забруднена, змінився смак, запах, колір чи з інших причин виникає необхідність провести таке: вичерпати чи викачати воду з криниці, очистити від намулу стінки, дно. Зруб продезінфікувати 5 % розчином хлорного вапна.

Слід зазначити, що хлорування води дає тимчасовий ефект. Тому якщо є постійне джерело забруднення (затікання нечистот від вбиральні, ґрунтових вод через несправний колодязний зруб тощо), користування водою колодязя забороняється до усування цих дефектів.

Навесні, внаслідок танення снігу, випадання атмосферних опадів підвищується ризик надходження у водоносні горизонти забруднюючих речовин, які вимиваються із поверхневих шарів грунту.

З метою дезінфекції застосовуються дозволені Міністерством охорони здоров’я України деззасоби, які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів, що випускаються у вигляді таблеток, розчинних у воді, наприклад серед них добре відомі: «Акватабс-8,68», «Жавель-клейд», «Брілліантовий міг», «Жавілар Плюс», а також хлорне вапно, гіпохлорит кальцію та інші.

Після проведення санації криниці (чистки, ремонту зрубу, дезінфекції надводної та підводної частини) бажано провести лабораторний контроль якості питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, як це регламентують  Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

В проведенні лабораторних аналізів води Вам можуть  допомогти спеціалісти Долинського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ».  Звертайтесь до нас за адресою:  м. Долина, вул. Обліски, 133

Дбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь