Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Допомога психолога - це нормально

Дата: 09.10.2023 11:11
Кількість переглядів: 78

Після завершення повномасштабної війни психологічної допомоги в Україні потребуватиме мільйонна армія, і зараз суспільству необхідно позбутися стереотипів і стигми, аби всі розуміли, що допомога психолога - це нормально.

           Всеукраїнська програма «Ментального здоров’я», яка реалізується з ініціативи першої леді Олени Зеленської, створюється вже зараз, не чекаючи перемоги, щоб дати відповідь не лише на те, що відбувається з нами сьогодні, а й на ті прогнози, які ми розуміємо, що будуть після перемоги.

           Для того, щоб ефективно сприяти адаптації, нам варто пам’ятати про два слова: гідність і взаємоповага. Усі наші дії мають базуватися на цих двох поняттях. Причому гідність і взаємоповага мають реалізовуватися в обох напрямах.

           На жаль, через характер війни ми маємо величезну кількість людей, які отримали інвалідність, і зараз нам треба більше уваги звертати на доступність – бо це про гідність і взаємоповагу. Ми не маємо ховати погляд від людей на вулиці, які можуть пересуватися на кріслах колісних чи на протезах. Не потрібно бігати та цілувати руки, але проявляти нормальне ставлення до цієї людини, до її гідності, зберігаючи свою, є дуже важливим.

          Для того, щоб ефективно сприяти адаптації, нам варто пам’ятати про два слова: гідність і взаємоповага. Усі наші дії мають базуватися на цих двох поняттях. Причому гідність і взаємоповага мають реалізовуватися в обох напрямах.

          Потрібно з повагою до себе поважати іншу людину й той досвід, який вона має. Ми не маємо права його знецінювати чи взагалі оцінювати якось. Бо ми ніколи не знаємо ні про чий досвід, крім свого. Різні військові також мають різний досвід.

          Єдине, що ми можемо робити – це пропонувати свою підтримку, пропонувати свою допомогу, і, якщо людина скористається цим, вона вам про це скаже. Іноді ми можемо не знати, як правильно допомогти, тоді краще запитати, як буде зручніше, де саме підтримати. Тоді це дійсно допомога, а не компенсація власного стану.

          Важливо мати розуміння, що й навіщо я роблю в усіх сферах життя, культивувати це в побуті. Так ми зможемо зберегти кордони іншої людини, зберегти повагу до неї, зберегти її гідність, не ставлячи свою потребу вище за цю людину, бо це нам потрібно її підтримати. Це навичка, яку треба розвивати і яка всім нам буде необхідна для побудови нового здорового суспільства.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь