Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Новини

13 Жовтня, 2023 р., 09:15
Вірусний гепатит С - інфекційне захворювання,яке уражає як печінку так і інші внутрішні органи та тканини лімфоїдного та не лімфоїдного     походження,кістковий мозок і щитовидну залозу.Він є дуже поширеним вірусним захворюванням.        Гепатит С часто перебігає безсимптомно,але хронічна його форма призводить до утворення фіброзу у печінці,а у результаті до цирозу чи раку печінки.       Зараження відбувається парантерально від прямого попадання вірусу з крові хворої у кров здорової людини   при переливанні крові внаслідок погано стерилізованого медичного обладнання,або під час внутрішньовенного введення лікарських засобів чи переливанні зараженої  вірусом крові. Останнім часом донорська кров обов'язково проходить тест на вірус гепатиту С.При зараженні гепатитом С цей вірус зберігається у печінці у близько 85% інфікованих людей.         В основному активними розповсюдниками гепатиту С стають наркомани,значно рідше трапляються випадки передавання вірусу статевим шляхом (3-6% усіх випадків). Можливе зараження від матері до дитини під час вагітності,але воно спостерігається рідко (у 5,7%) дітей які народжені матерями- носіями вірусу. Зараження вірусом гепатиту С може відбуватися через маніпуляції,під час татуювання, лікування голковколюванням,проколю- ванні вух,якщо ці процедури виконують нестерильними голками.         Більшість людей на початку хвороби можуть не мати жодних ознак.Проте деякі хворі мають ознаки гострого захворювання,що триває декілька тижнів(пожовтіння склер очей та шкіри,потемніння сечі, знебарвлення калу,нудота блювання,біль у животі).         Вірус гепатиту С досить довго живе у воді до 10 місяців,проте гине після 5 хвилин кип'ятіння.            Щоб запобігти інфікуванню цим вірусом необхідно дотримуватися таких правил: - ніколи ні з ким не діліться і не користуйтеся чужими лезами для гоління,зубними щітками та іншими засобами особистої гігієни; - якщо ви медик слід завжди дотримуватися правил техніки безпеки ,особливо при роботі із хірургічним інструментарієм та використовувати засоби індивідуального захисту; - утриматися від татуювання або пірсингу,вас можуть вколоти голкою,на якій є інфікована кров; - ніколи не використовувати ін'єкційні наркотики.          При виявленні захворювання вірусним гепатитом С слід : -звернутися до спеціалізованого лікаря;           - посилити питний режим ; - дотримуватись дієти( усунути  з раціону копчені,жирні,смажені,мариновані  страви), вживати повноцінну за складом їжу малими порціями(4-5) разів на добу;          Вірусний гепатит С - вилі ковна хвороба,якщо розпочати лікування вчасно - до переходу у цироз печінки.
13 Жовтня, 2023 р., 09:06
10 жовтня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України № 3384-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» (далі – Закон). Кампанія декларування за 2021-2022 роки триватиме до 31 січня 2024 року. До зазначеної дати декларанти мають подати декларації за відповідні звітні періоди у 2021-2022 роках, у тому числі для проведення спецперевірок, крім тих осіб, які подали їх добровільно раніше.
13 Жовтня, 2023 р., 09:04
Для розрахунку житлової субсидії середньомісячний сукупний дохід осіб враховується: - у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону – за III i IV квартали попереднього календарного року;
12 Жовтня, 2023 р., 11:37
Пільги, що надаються вдові загиблого Захисника України, визначено статтею 15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Однією з пільг є 50-відсоткова знижка на оплату комунальних послуг. Пільга надається на такі послуги:
12 Жовтня, 2023 р., 09:36
Головне управління ДСНС України в Івано-Франківській області повідомляє, що постановою Кабінету Міністрів України від 07 липня 2023 р. № 690 «Деякі питання забезпечення функціонування та ведення Державного електронного реєстру об’єктів підвищеної небезпеки» ) затверджено порядок функціонування та ведення Державного електронного реєстру об’єктів підвищеної небезпеки та внесено зміни до порядку ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки та ведення їх обліку (далі – Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2022 р. № 1030 «Деякі питання ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки».
12 Жовтня, 2023 р., 09:32
13 жовтня 2023 року набуває чинності наказ МОЗ від 21.07.2023 № 1333 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07.08.2023 за № 1332/40388. Відповідно, з цієї дати відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів в аптеці здійснюватиметься виключно на підставі електронного рецепта в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).
12 Жовтня, 2023 р., 09:30
«Куріння вбиває» - саме так пишуть на упаковках цигарок, говорять в рекламі, однак люди все одно не позбавляються цієї шкідливої звички.
12 Жовтня, 2023 р., 09:28
У період активності вірусів варто приділяти особливу увагу чистоті в приміщеннях, особливо якщо в сім'ї є діти. Крім звичайного прибирання необхідно також знати, чим дезінфікувати квартиру.
12 Жовтня, 2023 р., 09:27
Темпи нашого життя щороку швидшають та потребують активного використання комп’ютерної техніки, в результаті чого розвивається комп’ютерний зоровий синдром (КЗС) – це реакція органу зору на неадекватне навантаження одночасно на мозок, хребет та очі протягом тривалого часу, який призводить до зорової втоми, подразнення очей та виникнення проблем із зором. В його основі – «синдром сухого ока» та «спазм акомодації». Першому сприяє той факт, що при роботі за монітором в декілька разів знижується частота моргання, і поверхня роговиці пересихає, а другому – стиль сучасного життя. Переважна більшість жителів працює в офісах, проводячи весь день за монітором. Вдома вечеряє і знову сідає за комп’ютер – «відпочити». Не слід легковажно ставитись до цього зачарованого кола – ваша недбалість може призвести до розвитку короткозорості та значного зниження якості життя. 
12 Жовтня, 2023 р., 09:25
іністерство розвитку громад, територій та інфраструктури презентує новий функціонал у рамках послуги єЧерга – розділ “Статистика”, де зібрана основна аналітика про послугу та перетин кордону.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь