Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Афлатоксин

Дата: 05.02.2024 15:07
Кількість переглядів: 29

З 05 по 11 лютого проводиться   інформаційний тиждень до  Всесвітнього дня боротьби з раком, який відзначається щорічно 4 лютого. Оскільки онкологічні захворювання посідають друге місце в світі за поширеністю та є основною причиною смертності - про них потрібно говорити! А особливо, про фактори ризику ( фізичні, біологічні, хімічні), які призводять до онкології. Про один із них розповімо Вам сьогодні.

        Афлатоксин – хімічний канцероген, який є дуже токсичний. Це  найсильніший канцероген, виявлений на даний момент. Оскільки він може викликати рак печінки, його було зараховано до канцерогенів ВООЗ Інститутом раку ще в 1993 році. Афлатоксин в основному шкодить печінці, яка, крім канцерогенності та мутагенності, знижує імунітет. Багато епідеміологічних даних показують, що хворі на гепатит В та носії вірусу гепатиту В частіше страждають від гепатоцелюлярної карциноми під впливом афлатоксинів, ніж здорові люди.

        Афлатоксин є у вигляді домішок у складі харчових продуктів. Забруднюючі речовини можуть потрапляти в їжу випадково у вигляді компонентів-забруднювачів, а іноді їх вводять спеціально у вигляді харчових добавок, коли це, нібито, пов’язано з технологічною необхідністю. У їжі забруднюючі речовини можуть в певних умовах стати причиною харчової інтоксикації, що є небезпекою для здоров’я людини.

        Афлатоксин зустрічається в кукурудзі, арахісі, бразильських горіхах, бавовняних насінні і фісташках. Але також може бути в таких  продуктах, як просо, мигдаль, кеш'ю, чилі, кава, спеції, олійне насіння або сухофрукти.

        Афлатоксин може бути і в молочних продуктах(коли  корови їдять заражений корм). Він секретується з молоком і може також бути присутнім в сирі та інших молочних продуктах.

       Хімічні речовини, які потрапляють в продукти харчування з довкілля, ство-рюють проблеми, рішення яких є насущною необхідністю. Значення проблеми безпеки продуктів харчування постійно зростає, оскільки саме забезпечення без-пеки продовольчої сировини і продуктів харчування є одним з основних чинників, що визначають здоров’я людей і збереження генофонду.

 В умовах зростаючого забруднення продуктів харчування сторонніми речовинами на перший план необхідно виносити питання правильного харчування. Ну і звісно, купуючи продукти харчування читайте, який склад зазначений на упаковці. Це найкращий спосіб убезпечити себе від потенційно небезпечних та шкідливих продуктів харчування.

Бережіть себе та будьте здорові!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь