Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ієрсініоз

Дата: 31.01.2024 13:59
Кількість переглядів: 52

В 2023 році в Долинській територіальній громаді зареєстровано один випадок захворювання на кишковий ієрсініоз. Імовірно, цією недугою хворий заразився через споживання їжі, до якої мали доступ гризуни.

    Кишковий ієрсиніоз – це гостре інфекційне захворювання, симптомами якого є загальна інтоксикація, висипання, ураження травної системи та інших органів.

    Збудник захворювання – Yersinia enterocolitica.  Заразитись збудником можна від домашніх тварин або гризунів, зокрема, після вживання продуктів, до яких мають доступ гризуни-носії інфекції, рідше – води.  Найбільша захворюваність спостерігається в осінньо-зимовий період, коли при пониженій температурі і великій вологості ієрсинії активно розмножуються на овочах і фруктах.   

 Особливе значення мають овочі й фрукти, що вживаються в сирому виді. Забруднюватися ієрсиніями, також вони можуть і на полях, при контакті з гризунами, або якщо поле підживлене гноєм інфікованих тварин.

Особливістю ієрсиній є здатність швидко розмножуватися при низьких температурах, а це - саме температура сховищ та побутових холодильників в кожному домі.

     Бактерії ієрсиній швидко гинуть під дією сонячних променів та при висушуванні, при нагріванні до 60°С протягом 30 хвилин, при кип’ятінні – через 10 секунд. Дезінфекційні засоби вбивають збудник протягом 1-2 годин.

    Неспецифічна профілактика ієрсініозу полягає в дотриманні правил зберігання продуктів та технології приготування і реалізації їжі. Продукти потрібно зберігати в приміщеннях, недоступних для гризунів. Для запобігання забрудненню овочів та коренеплодів – звільняти сховища для городини від старих овочів, перед завантаженням, проводити дезінфекцію, білити стіни та підлогу, підсушувати на сонці тару, у разі тривалого зберігання періодично їх перебирати. Продукти на яких знайдені сліди гризунів, краще не споживати, в разі необхідності - обов’язково піддати термічній обробці.

     Велику роль у боротьбі з мишовидними гризунами відіграє систематичне проведення дератизаційних заходів.

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, інтоксикація, біль голови, біль у животі, блювота, часті рідкі випорожнення) необхідно своєчасно звертатись за медичною допомогою. Самолікування може призвести до ускладнень. 

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь