Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Захворювання на кір

Дата: 01.01.2024 14:53
Кількість переглядів: 49

За даними Центру громадського здоров’я за 11 місяців 2023 року в Україні зареєстровано 55 випадків захворювання на кір. Серед хворих — 31 дитина. Летальних випадків не зафіксовано. 7 хворих  (12,7%)  не були вакцинован  (30,9%)  мали дані про 1 щеплення проти кору.

У 2023 році зареєстровано 5 спалахів захворюваності на кір – у Тернопільській та Львівській областях по 2 спалахи та у Рівненській - 1 спалах. У 2022 році спалахи кору не реєструвалися.

Ситуація із кором не тільки в Україні але й у світі залишається напруженою. Так  Румунії на початку місяця оголосили про епідемію кору також  в кількох країнах фіксують спалахи та підвищення рівня захворюваності.

Щоб закріпитись у соціумі вірус передається серед не щеплених!

Спалахи кору відбуваються через низький рівень охоплення щепленнями, а саме захворювання може призвести до серйозних ускладнень: пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, а також до інвалідності та смерті.

Інфекція є надзвичайно заразною – з 10 невакцинованих та без імунітету осіб, які контактували з хворим на кір, 9 також захворіють.

 Передається кір від людини до людини  повітряно-краплинним шляхом. Захворювання є особливо небезпечним  для певних груп людей і це:

Діти, віком менше одного року, у яких кір може мати тяжкі наслідки, які не підлягають вакцинації згідно Календаря профілактичних щеплень.

Діти з бронхіальною астмою, діабетом, муковісцидозом, онкологічними чи іншими хронічними захворюваннями, для них захворювання на кір також має високий ризик серйозних ускладнень.

У вагітних хвороба може спричинити передчасні пологи або призвести до народження дитини з критично малою вагою. Дитина може перехворіти на кір в утробі матері та мати серйозні наслідки – пошкодження мозку.

Невакциновані від кору медичні  на кір: сильний головний біль, загальна слабкість, підвищення температури тіла до 400С, втрата апетиту, нежить, сухий кашель, почервоніння горла, збільшення лімфатичних вузлів, запалення слизової оболонки очей, висип по тілу (перші висипання у вигляді сіро-білих цяток, оточені червоним віночком, з’являються на слизовій губ і піднебіння. Це абсолютна ознака кору. Незабаром з’являються папули рожевого кольору без рідкого вмісту. Висипання спершу з’являються за вухами і на спинці носа. До кінця першої доби висип покриває все обличчя, шию, поширюється на груди і верхню частину спини. На другу добу  висип повністю вкриває тіло і на третю – кінцівки. При неускладненому перебігу хвороби на четвертий день після появи перших елементів висипу починається період одужання: температура нормалізується, папули стають більш плоскими, червоні плями перетворюються в світло-коричневі. Якщо ви підозрюєте у себе чи у дитини перші ознаки захворювання на кір негайно зверніться до сімейного лікаря.

При легкому перебігу захворювання – лікування проходить в домашніх умовах під наглядом лікаря.

Ліків від кору немає! Найбільш дієвим методом захисту від кору є вакцинація. Щеплення роблять дитині в 12 місяців і 6 років. В Україні використовують комбіновану вакцину одразу від трьох хворіб – кору-епідемічного паротиту та краснухи (КПК).

Шановні батьки проявіть свою турботу до дітей та захистіть їх від інфекцій яких можна уникнути шляхом вакцинації!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь