Як вберегти себе від кишкових інфекцій?
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.
Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному за забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.
При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).
Вберегти себе від даного захворювання можна дотримуючись елементарних правил:
- дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки з милом перед вживанням їжі, після вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляд;
- не вживати продукти й напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутельовану питну воду промислового виготовлення, призначену для споживання людиною, не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)