Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Епідемічний сезон вірусних інфекцій

Дата: 23.10.2023 11:15
Кількість переглядів: 80

З приходом золотої осені розпочався епідемічний сезон вірусних інфекцій, які передаються повітряно-краплинним шляхом, а саме вже другий тиждень триває епідсезон гострих респіраторно вірусних інфекцій, грипу та коронавірусної хвороби. Однак, поміж цих захворювань і реєструються такі хвороби, як вітряна віспа та скарлатина. Так, за останні два тижні на вітряну віспу захворіло 7 дітей, з них 5 дітей відвідують організовані колективи. На скарлатину захворіло – 4 дитини, з них –  3 організовані.

Пам’ятаймо, що ці захворювання є високоінфекційними, які  уражають, як дітей так і дорослих. Єдиним джерелом інфекції є хворі на вітряну віспу чи скарлатину через безпосередній контакт чи пербебування в приміщенні де до  того був хворий. Як правило, переносять інфекції тільки один раз, тому виробляється стійкий імунітет на все життя.

Симптоми цих захворювань різні, тому  потрібно їх розпізнавати!

Вітряна віспа – це гостре інфекційне захворювання, яке за кількістю випадків поступається лише ГРВІ, починається різко з  підвищенням  температури тіла, може з'явитися пронос, блювота, загальна млявість. У хворого з’являються висипання на обличчі й волосистій частині голови, а інколи - й на тілі, які супроводжуються свербіжем. Серед ускладнень  вітряної віспи найчастіше спостерігають: ларинготрахеобронхіт, пневмонія, ураження нервової системи (енцефаліт, менінгіт, менінгоенцефаліт, мієліт, параліч лицьового нерва),  бульозна стрептодермія (стрептококове ураження шкіри), флегмона, абсцес, імпетиго, лімфаденіт, стоматит, кон'юнктивіт, кератит, сепсис.

Ефективної панацеї від вітрянки наразі немає. Ефективним захистом є вакцинація , та вакцину потрібно купувати власним коштом, оскільки щеплення від вітряної віспи не входить в Національний календар профілактичних  щеплень  в Україні проте є рекомендованим.

Скарлатину спричиняють стрептококи, потрапляючи в організм людини стрептокок осідає на слизових оболонках, головним чином у горлі (на мигдалинах), починає розмножуватися і виділяти токсини. Хвороба починається гостро – з високої температури та болю в горлі, а через кілька годин на тілі з’являється червоне висипання. Обличчя хворого на скарлатину має характерний вигляд: яскраво-червоні щоки та блідий, вільний від висипки трикутник між носом і губами. Язик також яскравий, малиновий, а в горлі – справжня ангіна. Можливе зараження через продукти харчування, брудні іграшки, одяг тощо. Якщо невчасно звернутися за медичною допомогою , хворому можуть загрожувати ускладнення, як  ревматизм (при ураженні серця), або гломерунефрит при ураженні нирок.

Профілактика вітряної віспи та скарлатини

  • Розвивайте здорові звички такі, як загартовування, заняття спортом, раціональне збалансоване, харчування, повноцінний сон.
  • Дотримуйтесь правил особистої гігієни (дотримуйтесь респіраторного етикету та часто мийте руки з милом.
  • Регулярно провітрюйте  приміщення та проводьте вологе прибирання із застосуванням миючих засобів.
  • Уникайте людей із респіраторними симптомами та висипаннями.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь