Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вода, забруднена нітратами надзвичайно небезпечна!

Дата: 07.09.2023 08:46
Кількість переглядів: 37

Якість криничної води на Долинщині та в населених пунктах  Вигодської селищної територіальної громади щороку погіршується.

      З метою вивчення стану забруднення грунтових вод  нітратами та для запобігання отруєння споживачів криничною водою, фахівцями долин сього відділу Калуського районного відділу ДУ « Івано-Франківський ОКПХ МОЗ»  здійснюються моніторингові дослідження якості води децентралізованих джерел водопостачання, яка використовується для споживання дітьми до 3-х років.

      Відомо, що при надходженні в організм людини нітратів у дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння. Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна особливо для дитячого організму та може спричинити виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії. Впродовж  восьми  місяців 2023 року працівниками санітарно-гігієнічної лабораторії  досліджено  109 проб води питної децентралізованих джерел водопостачання (індивідуальних та громадських колодязів). За вмістом нітратів не відповідали вимогам санітарних норм та правил  6.4% досліджених проб води.

           Фахівці  центру контролю та профілактики хвороб  нагадують, що основними заходами з профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей до 3 років є використання для приготування їжі та питних цілей води гарантованої якості.

            Майте на увазі, що деякі хімічні речовини (зокрема, нітрати) навіть при високих концентраціях ніяким чином не змінюють органолептичні властивості води (смак, запах, мутність, прозорість). Єдиним дієвим способом дізнатись про якість та безпечність води є проведення лабораторних досліджень.
Отож,  рекомендуємо дотримуватись норм санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні колодязів, що визначено в Державних санітарних правилах і нормах 2.2.4.-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною".

           А перевірити якість води питної можна звернувшись в Долинський відділ Калуського  районного відділу  ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»  за адресою: м. Долина, вул. Обліски, 133.

          Будьте здорові, пийте воду належної якості!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь