Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вірус Коксакі

Дата: 01.09.2023 15:00
Кількість переглядів: 600

Вірус Коксакі (ще його називають «синдром рука-нога-рот»)  - це надзвичайно заразне вірусне захворювання із групи ентеровірусів, які добре розмножуються в шлунку і кишечнику людини. Інфекцію вірусу вперше виявили в маленькому містечку Коксакі в США, звідки і назва. Нерідко його плутають з алергією або вітрянкою, оскільки клінічні прояви цих захворювань досить схожі.

Джерелом інфекції є хворі діти і вірусоносії. Віруси Коксакі в зовнішнє середовище виділяються з вмістом кишечника. Шляхи передачі: повітряно-крапельний, контактно-побутовий, харчовий, внутрішньоутробний

Цей вірус особливо активний влітку і восени. Найчастіше вірусом Коксакі можна заразитися після купання у водоймах, на морі, курортах, через звичайну воду і їжу.

Найбільше схильні до цього захворювання маленькі діти, юнаки та дорослі чоловіки.

Вірус Коксакі дуже активний, його заразність становить 98%.

Інкубаційний період вірусу Коксакі становить від 2 до 10 днів. Починається хвороба гостро з високої температури (до 39 градусів), яка спочатку виникає у дитини без будь-яких катаральних проявів. Через деякий час дитина починає скаржитися на біль в горлі, слабкість, іноді з'являється нудота, кашель. Через 2-3 дні після початку захворювання батьки можуть помітити на тілі дитини висип. Вона представляє із себе маленькі червоні цятки діаметром 1-2 міліметри. Висип з'являється перш за все навколо рота дитини, на його ступнях і долонях (тому цей синдром і називається «рука-нога-рот»). Також червоні цятки або невеликі ранки можна помітити в роті у дитини. Часто вони сверблять, тому дитина може відмовлятися від їжі і скаржитися на нудоту. 

Специфічного лікування від вірусу Коксакі не існує. Симптоми проходять приблизно через 2-10 днів. Необхідно проходити симптоматичне лікування - це жарознижувальні та антигістамінні засоби, щоб збити температуру і полегшити свербіж через висипки.

Вакцини від вірусу Коксакі не існує. Єдина профілактика – це дотримання особистої гігієни — часте миття рук (особливо, до їжі, після відвідування туалету і вулиці). Якщо одними й тими ж іграшками користується кілька дітей, часто мийте іграшки дезинфікуючим засобом, щоб запобігти поширенню вірусу. Регулярно чистіть предмети, які дитина тягне в рот (наприклад, пустушки). Навчіть дітей прикривати рот при чханні або кашлі, а потім мити руки. Якщо дитина захворіла вірусом Коксакі, нехай сидить вдома. Під час хвороби не можна відвідувати садок, школу та інші громадські місця. Обмежте спілкування дитини з іншими дітьми, щоб звести до мінімуму поширення вірусу.

При виявленні перших ознак хвороби необхідно звернутися до лікаря!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь