Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Поліомієліт

Дата: 23.08.2023 16:45
Кількість переглядів: 77

Фахівцями Долинського відділу Калуського районного відділу відповідно до наказу МОЗ № 196 від 14.07.1998 року здійснюється  моніторинг циркуляції ентеровірусів в об’єктах навколишнього середовища з колектора інфекційного відділу КНП ДБЛ Долинської МР ( щомісячно), з каналізаційних колекторів Долина ТзОВ Уніплит, очисних споруд ВУВКГ на етапі доочистки.  Впродовж 2023 року при дослідженні проби води методом ПЛР – ентеро-, поліо-, ротавірусів не виявлено.

Поліо-, ентеро-ротавіруси є представниками кишкових вірусів, циркулюючи в навколишньому середовищі можуть стати причиною важкого захворювання, як поліомієліт.

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання людини вірусної етіології, яке виникає в результаті інфікування вірусами поліомієліту (I, II та III типів), які вражають нервову систему і за лічені години можуть привести до паралічу.
Найнебезпечніші – дикі штами поліовірусу, які сприяють розвитку гострого паралітичного поліомієліту.

Збудник поліомієліту – вірус, який зберігається до 2-3 місяців у воді, на предметах навколишнього середовища (іграшках, посуді, білизні та інших предметах). Кип’ятіння знешкоджує вірус. Він швидко гине під дією дезінфікуючих розчинів, антисептиків, ультрафіолетового і сонячного опромінювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражену їжу та воду. Хворі та здорові вірусоносії найбільш заразні в перші дні хвороби, коли вірус розмножується в носоглотці та виділяється при кашлі, чханні чи розмові у повітря. Проте основна маса збудника попадає в навколишнє середовище з екскрементами протягом 4-7 тижнів і навіть місяців (до 4-х місяців).

Захворювання проявляється лихоманкою, втомою, головним болем, блювотою, слабкістю м’язів шиї і болем в кінцівках. Деякі випадки можуть протікати без симптомів,  проте можуть заражати інших.

  Найчастіше хворіють діти віком до 5-ти років які не вакциновані від поліомієліту, а також дорослі ( в більшості з тяжкими формами).

З метою профілактики захворювання дітям необхідно робити щеплення, які входять до Національного календаря щеплень. Календарем передбачена вакцинація дітей проти поліомієліту у віці 2,4,6 місяців, з наступною ревакцинацію у віці 18 місяців, 6 років та 14 років.

Велике значення у захисті дитини від поліомієліту відіграє дотримання правил особистої гігієни. Батькам слід навчити дітей постійно мити руки з милом. Частіше проводити вологе прибирання в оселі, провітрювати приміщення декілька разів за добу. Вживати тільки кип’ячену або спеціальну воду для пиття (бутильовану). Овочі і фрукти перед вживанням необхідно ретельно мити під проточною водою і ополіскувати кип’яченою або бутильованою водою. При купанні у водоймах запобігати потраплянню води у ротову порожнину.

Проведення цих заходів є умовою остаточної перемоги над поліомієлітом!

Фото без опису

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь