Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що потрібно знати про ботулізм!

Дата: 14.08.2023 10:52
Кількість переглядів: 40

Ботулізм – це важке токсичне інфекційне захворювання, яке виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму (Clostridium botulinum ) і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник захворювання постійно перебуває в ґрунті, утворюючи спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. З ґрунту потрапляє у кишечник сільськогосподарських тварин, прісноводних риб , а також на харчові продукти ( овочі, фрукти, зерно).

Бактерії містять отруту – ботуло-токсин, смертельна доза якого становить 0,3 мкг. Як зазвичай токсин накопичується в таких продуктах як, консерви, солона риба, ковбаса, шинка гриби , приготовлені з порушенням технології приготування, особливо в домашніх умовах.

Людина заражається при вживанні продуктів забруднених живими бактеріями ботулізму, як правило через шлунково-кишковий тракт. Інкубаційний період триває від 2-3 годин, до 1-2 днів.

Першими проявами хвороби є: загальна слабкість, головний біль, порушення близького зору, сухість в роті, блювота, закреп, що є ознакою парезу шлунково-кишкового тракту. Потім розвивається м’язова слабкість шиї та кінцівок. При пізній діагностиці у хворого утруднюється дихання, і хвороба може призвести до зупинки дихання .

При перших симптомах захворювання, негайно зверніться  за медичною допомогою, та подальшою госпіталізацією та лікування, а також для нейтралізації ботулотоксину, використання спеціальної сироватки (внутрішньом'язово) протягом 1-4 діб.

Щоб не захворіти на ботулізм, не вживайте недоброякісні продукти. Звертайте увагу на термін придатності продуктів, умови зберігання та технологію приготування.  Не вживайте консервовані продукти, банки яких пошкоджені чи бомбажні. Також уникайте вживання в’ялених та копчених продуктів у якості приготуванні яких ви сумніваєтеся.

 При самостійному консервуванні  дотримуйтесь таких правил: перед процедурою ретельно мийте руки , обирайте свіжі непошкоджені продукти , ретельно промийте їх , використовуйте чисті стерилізовані банки та кришки, при можливості використовуйте автоклав. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігались більше року.

Тому слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте Ви і Ваша сім’я, тому що це один із способів захистити Ваше здоров’я!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь