Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Правець: легше попередити, ніж лікувати

Дата: 01.08.2023 16:02
Кількість переглядів: 52

    З початку року в Україні зареєстровано 1 випадок правця в Івано-Франківській області. Для порівняння, впродовж аналогічного періоду 2022 року було зареєстровано 5 випадків.

     В останні 5 років в Україні було зареєстровано 65 випадків правцю:2018 р. -19 випадків,2019р. -15, 2020р. -12, 2021р.- 7, 2022р. -12. Летальність за 2015-2020р. від правця перевищила 60%.

      Влітку триває сезон робіт на полях, присадибних ділянках, дачах, різноманітні будівельні роботи, які можуть супроводжуватись різноманітними травмами, через які можна заразитися збудником правцю. Категорію ризику також складають військовослужбовці під час проведення бойових дій.

    Правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему, викликає тонічні та тетанічні судоми скелетних м’язів з асфіксією. Збудником правця є клостридія тетані (Clostridium tetani), яка належить до анаеробних мікробів. У довкіллі під впливом кисню і температурі не нижче +4 °C швидко утворює спори, які є дуже стійкими до впливу фізичних і хімічних факторів, витримують нагрівання до 90 °C протягом 2 годин, під час кип'ятіння гинуть лише через 1-3 години, в сухому стані витримують нагрівання до 150 °C.

 Найчастіше хвороба розвивається у разі потрапляння спор або вегетативних форм у забруднену землею рану. Сприятливим для зараження фактором є ходіння босоніж («хвороба босих ніг»). Захворювання може виникати і при травмах, що супроводжуються ушкодженням шкіри, без контакту з ґрунтом (уколи колючками, подряпини, укуси диких та домашніх тварин, побутові травми тощо), тому що спори потрапляють на дерева, кущі, одяг, часто є в пащі тварин. Зараження також можливе при забруднених опіках та відмороженнях, електротравмах, кримінальних абортах, пологах в домашніх умовах, операціях на товстій кишці, видаленні сторонніх тіл, різного роду травмах (дорожньо-транспортні пригоди),екстремальні види туризму і таке інше) тощо. Від хворої людини або тварини до здорової, правець не передається..

   Симптоми можуть з’явитися з 3 по 21 день після зараження. Здебільшого хвороба починається гостро. У частини хворих з’являються продромальні явища, такі як: нездужання, неприємні відчуття у ділянці рани (тягнучий біль, незначні посмикування м’язів навколо неї), головний біль, підвищена пітливість, дратівливість. Хвороба має дуже важкий перебіг. Причинами смерті від правцю є асфіксія (задушення) – унаслідок судомного синдрому, параліч серцевої діяльності або дихання.

  Як правило, тільки сильне поранення або велика відкрита рана на тілі можуть послужити сигналом звернення хворого до лікаря. Із незначними травмами мало хто звертається. Тому і ризик захворювань вище серед тих, хто отримує невеликі ранки. Звичайне оброблення рани антисептичними засобами (перекис водню, йод, зеленка, тощо) знешкодити спори правця не може.

Якщо не розпочати лікувальних заходів негайно, людині не вдасться врятувати життя.

   На даний час єдиний захист від правця – це щеплення. Відповідно до Національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики правця необхідно у віці 2,4,6,18 місяців. У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація  і в дорослому віці кожних наступних 10 років.  Тобто, для підтримки імунітету проти правця дорослим необхідно ревакцинуватися раз в 10 років.

       В державних медичних установах щеплення від правця є безкоштовним.

       Це важливо! Якщо від моменту останньої вакцинації пройшло 10 років і більше, або ж ви взагалі не щеплені, зверніться до свого сімейного лікаря і запишіться на вакцинацію.

       Звертаю увагу, що громадяни зі статусом внутрішньо переміщеної особи, також мають право на проведення їм вакцинації згідно календаря щеплень в найближчій амбулаторії загальної практики сімейної медицини, якщо вони не отримали їх за місцем постійного проживання.

 

Не  зволікайте з проведенням профілактичного щеплення, яке може врятувати життя!!!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь