Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Менінгококова інфекція

Дата: 31.07.2023 17:50
Кількість переглядів: 119

Менінгококова інфекція - це гостре антропонозне інфекційне захворювання, яке викликає менінгокок (Neisseria meningitidis). Захворювання на менінгококову інфекцію фіксують в усьому світі. Найпоширеніша ця інфекція в Африці, на південь від Сахари, на території від Сенегалу до Ефіопії. В окремих країнах цього «менінгітного поясу» в роки епідемічних підйомів захворюваність досягала 200–500 на 100 000 населення.  Впродовж 6 місяців 2023року в Україні зареєстровано 96 випадків менінгококової інфекції, що в 2 рази більше, ніж за аналогічний період 2022року.

   Передається менінгококова інфекція тільки повітряно - крапельним шляхом від хворої людини на менінгококову інфекцію і бактеріоносія. Найнебезпечнішими є хворі на менінгококовий назофарингіт і хворі з проявами ГРВІ. Вони виділяють менінгокок і становлять небезпеку для оточуючих протягом 3-4 тижнів іноді продовжується до 6 тижнів і більше особливо при хронічному запаленні носоглотки.Найчастіше хворіють діти до 5 років.                       

     Захворювання починається гостро. Хворі скаржаться на кашель, першіння і біль у горлі, закладення носа, нежить із слизисто-гнійним виділенням. Найчастіше проявляється тупий головний біль у лобно тімяній області. У тяжких випадках може спостерігатися підвищення температури тіла до 39-41градус, артеріальна гіпотензія ,тахикардія, приглушеність тонів серця, світло, звуко та дотикобоязнь. Висипи на тілі багряного кольору, мають неправильну форму і нерівні краї.

    Головними заходами профілактики менінгококової інфекції вважається:

   - своєчасне звернення до лікаря

   - часте провітрювання         приміщення 

   - вести здоровий спосіб життя особливо у зимово-весняний період

   - перебувати на свіжому повітрі  не менше 2-3 години

   - вживати вітамінізовану і калорійну їжу.

      Спалахи цього захворювання часто виникають там, де велика скупченість населення поєднується із антисанітарними умовами проживання. У зовнішньому середовищі менінгококи малостійкі і швидко гинуть при дії сонячних променів, дезінфікуючих засобів і пониження температури до 22 градусів.

     Специфічна профілактика менінгококової інфекції актуальна у країнах з високими показниками захворюваності. Планова вакцинація проти цієї інфекції включена до національних календарів щеплень Бельгії, Великої Британії, Ірландії, Ісландії, Іспанії, Нідерландів, Німеччини тощо.

    В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Вакцинацію дорослих і дітей з метою профілактики, а також за епідемічними показаннями здійснюють відповідно до Національного календаря щеплень

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь