Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кишкові вірусні інфекції

Дата: 23.06.2023 10:04
Кількість переглядів: 68

Кишкові вірусні інфекції ( кишковий грип) зустрічаються в будь який період року і посідають  одне з перших місць серед усіх інфекцій та характеризуються широкою розповсюдженістю серед яких  є: норо-, рота, астро-,адено-, або якимось з ентеровірусів. За  статистикою 90% причин епідемії шлунково-кишкових захворювань небактеріальної етіології у всьому світі являється норовірус. Спалахи найчастіше виникають у закритих та напівзакритих установах таких , як дитячі дошкільні та навчальні заклади, гуртожитки, інтернатні заклади.

  Захворювання проявляється вираженою кишковою симптоматикою (нудота, рвота, пронос, головний біль, лихоманка, озноб) і характеризується швидким протіканням. Основна безпека, яку становить захворювання  являє зневоднення  і втрата солей при рвоті і проносі. Спрага перший признак зневоднення, при не зверненні своєчасно за медичною допомогою це може призвести до летального випадку.   До групи ризику належать діти , люди похилого віку і особи з ослабленою імунною системою.   

 Джерелом інфекції є хворі з клінічно вираженими симптомами (70%) і з безсимтомним перебігом захворювання ( 30%).

Основні шляхи передачі інфекції: харчовий (через вживання немитих овочів і фруктів чи інших забруднених продуктів харчування, без термічної обробки), водний ( вживання рідин заражених вірусом), контактно-побутовий (використання забрудненого посуду, предметів догляду, немиті руки).

Виявити дане захворювання та кишкові інфекції з невстановленим збудником, можна методом полімеразної ланцюгової реакції, або експрес-тест, який можна придбати в аптечній мережі.

Незважаючи на високу контагіозність і життєздатності вірусів на предметах у зовнішньому середовищі, дотримуючись елементарних заходів профілактики, можна запобігти всім кишковим інфекціям, зокрема і норовірусні.

Як при будь якій кишковій інфекції основним профілактичним методом норовірусної інфекції є:

  • Дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, а саме, ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі;
  • Вживати тільки термічно оброблені продукти, овочі та фрукти добре мити проточною питною водою, а для споживання дітям додатково обдати кип’ятком;
  • Вживайте безпечну воду та інші напої;
  • Якщо у Вас є сумніви щодо свіжості продуктів чи  терміну придатності, краще уникайте їх споживання.

Виконуючи ці прості правила Ви зможете уникнути кишкової вірусної інфекції та зберегти Ваше здоров’я і здоров’я Ваших дітей!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь