Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як запобігти інфекційним захворюванням, які передаються при вживанні не доброякісної питної води ?

Дата: 08.06.2023 15:18
Кількість переглядів: 69

Одним із факторів передачі збудників служать  забруднена вода.

Інфекції, які передаються водним шляхом, викликаються різними видами збудниками: вірусами, бактеріями, простішими, гельмінтами. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишківника хворого, збудники потрапляють у зовнішнє середовище: ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку.

У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.

Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, «стертій» формі, бактеріо- та вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).

 Якими інфекціями (інвазіями) можна заразитись при вживанні недоброякісної води?

Ротавіруси.  Діарея, блювота, висока температура і повна відсутність сил – ознаки інфекції, яку можна підхопити у воді.

Гепатити. Гепатити А і Е – це вірусні інфекції, які передаються через питну воду.

Холера. Це особливо небезпечна інфекція і одна з глобальних світових проблем. Здається, що на холеру хворіють тільки в жарких країнах з низькою культурою санітарії, але насправді збудників холери регулярно знаходять і в інших країнах. Насправді холера в більшості випадків лікується швидко і легко, а її головна небезпека – зневоднення через сильну діарею.

Дизентерія, сальмонельоз, ешеріхиоз. Це різні захворювання з різними збудниками, але зі схожими в цілому симптомами: діареєю, болем у животі, нудотою і підвищенням температури. Невеликі відмінності між ними є, але вони не принципові. Головне, що всі ці хвороби небезпечні тим же, чим небезпечна холера: зневодненням і всіма його важкими наслідками.

Лептоспіроз. Небезпечна бактеріальна інфекція, яка передається від тварин, вражає печінку і нирки. Починається вона з головного болю, високої температури, болі в животі. Інші симптоми – червоні очі і жовтяниця. Закінчитися може дуже сумно. Бактерії потрапляють в кров через ранки і слизові оболонки.

Лямбліоз. Лямблії – це найпростіші мікроорганізми, яких навколо нас досить багато. У місцях, де в воду потрапляють фекалії і стічні води, їх ще більше. Чіпляються вони до нас, якщо випити зараженої води або ковтнути її під час купання. Відразу після запливу нічого не відбувається, перші ознаки з’являються через 1-2 тижні.

Симптоми типові для всіх кишкових інфекцій: діарея, нудота, біль в животі. Небезпека – сильне зневоднення організму. Лікується антибіотиками і дієтою.

 Щоб попередитти зараження, необхідно дотримуватися елементарних правил:

  • для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;
  • не пити воду з випадкових джерел;
  • мати з собою та в дома достатній запас питної води;
  • воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;
  • не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
  • кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді);

Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил вбереже ваше здоров’я!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь