Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

7 червня – Всесвітній день безпечності харчових продуктів

Дата: 07.06.2023 09:40
Кількість переглядів: 68

Щороку 7 червня відзначається Всесвітній день безпечності харчових продуктів. Цей день покликаний нагадати про те, що відповідальний підхід до питань харчової безпеки є запорукою збереження здоров’я та профілактики цілого спектру захворювань, пов’язаних зі способом харчування.

         В Україні питання харчової безпеки регулюються на законодавчому рівні, зокрема, законами «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини» та «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», які забезпечують безпечність харчових продуктів на шляху «від лану до столу».

        Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник.
        Проте, пам'ятайте, маркетологи підуть на все, щоб привернути вашу увагу до продукту і реалізувати його. Обов'язково вивчіть інформацію, зазначену виробником. Ми всі знаємо, що практично всі продукти, які ми бачимо на прилавках, містять харчові добавки. Їх вміст позначається спеціальним кодом, перед яким стоїть буква «Е».

         В магазині не завжди можна перевірити продукт за органолептичними показниками, але виробник повинен надати всю необхідну інформацію на пакувальному матеріалі.

    • Завжди уважно вивчайте склад продуктів харчування. Остерігайтеся продуктів харчування, у яких в складі великий перелік харчових добавок. Але при цьому не забувайте, що багато недобросовісних виробників приховують справжній склад, тому іноді необхідно провести додаткову перевірку якості своїми силами. Особливо це стосується випадків, коли купуєте товар певного виробника вперше.
    • Великий термін зберігання часто говорить про наявність великої кількості консервантів.
    • Менше довіряйте красивим етикетам, більше - своєму зору, нюху і дотику.
    • Уникайте покупок в «центральних» проходах, де можуть бути низькоякісні продукти, які хочуть скоріше збути. Принаймні, будьте обережні.
    • Продукт, що знаходиться на видному місці на прилавку, може мати короткий термін придатності або взагалі бути зіпсованим. Перевіряйте завжди термін придатності і якість продукту за місцем.
    • Орієнтуйтеся на продукцію, виготовлену за Держстандартом (ДСТУ - для України)
    • Ставтеся обережно до продуктів харчування, на упаковці яких будуть розрекламовані фрази: «Без харчових добавок», «Найвища якість», «+ Вітаміни» і ін. По-перше, то може виявитися неправдою. А, по-друге, таким чином виробник однією перевагою може прикривати інші недоліки. Адже дуже часто трапляються продукти без консервантів, але з відсутністю корисних речовин, і навпаки.
    • Вибираючи продукти харчування, завжди враховуйте їх ціну, яка є непрямим показником якості. В ідеалі: чим дорожчий продукт харчування, тим він кращий. Але це, якщо не звертати увагу на такі фактори, що впливають на вартість товару, як транспортування, популярність бренду або просто несумлінність виробника і продавця.
    • Звертайте увагу на стан пакувального матеріалу: повинна бути цілою і неушкодженою. Пам'ятайте, упаковка створена не тільки для залучення уваги покупців, але також для збереження вмісту. Ні в якому разі, не йдіть правилом: негарна упаковка значить поганий товар. Якісний товар може бути і в звичайній непомітній упаковці.
    • Не захоплюйтеся надмірно акціями і розпродажами. Пам'ятайте, що акції часто відбуваються з корисливих мотивів. Наприклад, щоб продати несвіжий продукт або взагалі прострочений. Тому, «акційні» товари перевіряйте особливо ретельно.
    • Не соромтеся запитувати у співробітників магазину. Вони можуть допомогти вам швидко знайти необхідний продукт. При покупці можете прямо запитати, що найсвіжіше, що прийшло найостанніше або коли буде наступна партія. Звичайно, не слід завжди вірити словам продавця, але ви можете самі проаналізувати його поведінку, прямоту або ухильність відповіді. Добре, коли ви продавця знаєте і можете на нього покластися.
    • Запам'ятовуйте ті місця, де ви вдало купили продукт.

Будьте обережні та здорові!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь