Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Домашні харчі – причина гострих кишкових інфекцій

Дата: 06.06.2023 14:10
Кількість переглядів: 63

Часто гострі кишкові інфекції спричиняють продукти, які не зберігали в холодильнику.

Чимало людей сприймають  отруєння влітку як неминучу, але не страшну сезонну проблему, приміром, як грип взимку. І часто пояснюємо погане самопочуття тим, що з'їли щось не те. А втім, гострі кишкові інфекції зумовлюють аж ніяк не «легкі» хвороби, які до того ж  можуть стати ще й хронічними. Звичайне харчове отруєння інколи призводить до ураження шлунку, кишечника, печінки. До того ж серед бактерій та мікробів, що розмножуються на продуктах, коли не дотримуватись правил гігієни, іноді  бувають і штами кишкової палички, і збудник ботулізму, і сальмонела.

Варто пам'ятати, що  у  спекотну пору спричинити гостру кишкову інфекцію можуть продукти, які дехто вживає без шкоди для здоров'я взимку. Приміром, у дорогу пасажири поїздів чи автобусів  часто беруть  пообідати приготовлені вдома котлети, відбивні, відварені сосиски, курятину, салати з майонезом або сметаною, тістечка із кремом. І якщо у холодний період це сходить з рук, влітку тримати такі  страви цілу ніч без холодильника – прямий шлях до харчового отруєння. У теплу пору навіть через дві години після приготування ці страви вважаються несвіжими.  У дорогу не рекомендується брати їжу, що швидко псується. Тим паче, не варто споживати недоброякісні продукти чи напої або протерміновані. Купуючи будь-які харчі у торгівельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпечність товарів.  А ось на стихійних ринках або з рук у приватних осіб вам, скоріше, «гарантують якусь інфекцію», адже в цих випадках  порушуються чи не всі санітарно-гігієнічні правила.

Отож, зберігати продукти треба так, як зазначено на упаковці. Коли ж ви відпочиваєте десь на курорті «дикуном» і доступу до таких благ  цивілізації, як холодильник, немає, готуйте тільки на один раз, без запасу, і споживайте одразу ж, а приготовлені кілька годин тому, обов'язково прокип'ятіть чи обсмажте.

 Збираючись поласувати свіжими овочами , фруктами чи ягодами, добре промийте їх питною водою. Дитячий організм більш схильний до інфікування, тож городину для малюка обдайте окропом. Уберегтися від харчових отруєнь можна, користуючись універсальним рецептом : чисті руки, посуд, продукти.

 Під час пікніка простежте, щоб на їжу не потрапили пісок чи земля. Варто заздалегідь подбати і про напої. У туристичний похід візьміть бутильовану воду, бо пити її з річок, озер, підземних джерел небезпечно.  Вода з невідомих джерел непридатна навіть для миття посуду і рук.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь