Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Дата: 05.06.2023 11:22
Кількість переглядів: 52

Традиційно Україна, як і увесь світ, 5 червня відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу.

          Охорона навколишнього природного середовища – це нова форма у взаємодії людини й природи, породжена в сучасних умовах. Вона являє собою систему державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на гармонічну взаємодію суспільства й природи, збереження й відтворення природних ресурсів і діючих екологічних співтовариств в ім'я живучих і майбутніх поколінь. Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації й, зокрема, нашої країни.

         Відзначення цього дня кожного року допомагає привернути увагу суспільства до проблем довкілля і підкреслює гостру необхідність у зміні відношення людини до раціонального використання та відтворення природних ресурсів.

         Всесвітній день навколишнього середовища відзначається по-різному, у тому числі вуличними мітингами, велопробігами, “зеленими” концертами, конкурсами творів і плакатів у школах, посадкою дерев, кампаніями по утилізації відходів і прибиранню території, а також безліччю інших способів     

І для цього не обов'язково повністю змінювати свої вподобання та звички, інколи досить декількох кроків.

        1. Сортування сміття

Про це зараз говорять усі, але дуже мало тих, хто дійсно розкладає сміття по окремих пакетах та контейнерах, як заведено в Європі. Якщо сміття не переробляти, то наша планета перетвориться на справжній смітник вже років через 100. Окрім цього, земля та грунтові води вже зараз систематично зазнають отруйного впливу, адже ми викидаємо батарейки, лампи та термометри, які окислюючись знову таки потрапляють в грунт. Куди ви викидаєте непотрібні та протерміновані ліки? Правильно, у смітник, але ж такі медикаменти по суті теж отрута. Сортування сміття допомагає істотно знизити кількість шкідливих відходів. Наприклад, скло та консервні банки, які розкладаються сотні років, замість звалища можна відправити на повторну переробку (або хоча б просто складати в окремі пакети). В Україні практика сортування сміття поки що популярна лише на словах, але ніхто не заважає нам проявити трохи пильності, та не кидати у сміття акумулятори, ліки, батарейки та вироби, що містять ртуть (наприклад, старі ртутні градусники). Пункти прийому подібних відходів є у всіх великих містах, хоча правда й те, що влада неохоче інформує населення про місцезнаходження таких пунктів.

      2. Економія води

      Мало, де в світі витрачають стільки води на побутові потреби, як в Україні. Чищення зубів з відкритим краном для нас справа цілком звичайна, як і миття посуду. Але таким чином, ми дійсно караємо себе гривнею, а прісна вода безконтрольно зливається в каналізацію. У Німеччині рідко можна побачити господиню, яка миє посуд під сильним струменем води, часто економні фрау спочатку намилюють посуд, і лише потім відкривають кран з невеликим напором.

       Багато також залежить від засобу, яким ви миєте посуд. . Залишки рідини швидко та легко змиваються з ваших тарілок навіть у холодній воді, не залишаючи по собі ні запаху, ні присмаку.

        Напівзавантажені пральні машини - теж істотний фактор зайвої витрати прісної води. Крім того, причиною безконтрольної витрати є несправні крани та зливні бачки.

        3.Не викидайте їжу

        Чимала частина з того, що ми викидаємо на смітник - продукти, які зіпсувалися в нашому холодильнику. Намагайтеся підходити до питання покупки продуктів харчування раціональніше, адже це не тільки шкодить довкіллю (зазвичай продукти потрапляють на смітник разом з упаковкою), але й суттєво б'є по вашій кишені.

       4.Економте енергію

       Функціонування типової електростанції спричиняє забруднення навколишнього середовища, в залежності від палива, яке на ній використовується. Раніше вважалося, що безпечними є гідроелектростанції, але це твердження виявилося хибним. Функціонування ГЕС створює умови для зростання водоростей і інших необоротних процесів, які негативно впливають на екологію регіону. Атомні ж електростанції призводять до теплового забруднення водойм. Тому економія електрики - питання не лише витратне, а й шкідливе для навколишнього середовища. Постійно включене світло, в тих приміщеннях, де ми не перебуваємо в даний момент - один з чинників великої втрати електроенергії. Крім того, потрібно звертати увагу на зарядки від телефонів і ноутбуків, які необхідно від’єднати від мережі. Найчастіше ми вимикаємо телефон, а ось зарядка й надалі "стирчить" в розетці, споживаючи електрику.

         5.Відмовтеся від пластикових пакетів

        Дивно, але продуктові сітки знову входять в моду. А адже в 90-ті пластикові пакети були символом достатку, а пакували все у ті часи у папір. Зараз ситуація знову змінюється, сітка – це вже престижно, а не соромно. Не забувайте, що куплений в магазині поліетиленовий пакет розкладається мінімум 20 років. Але ж і паперові пакети – не такі вже екологічні. На їх виробництво витрачається дорогоцінна деревина – наші ліси, які варто зберігати та примножувати. Та вихід є! Можна за прикладом компанії «Де Ла Марк» використовувати паперові пакети зі вторинної сировини. Вже довгий час усі ваші замовлення ми доставляємо саме в таких пакетах. Тому ми впевнені та раді, що жодне дерево задля виготовлення нашої брендової упаковки не постраждало.

         6.Використовуйте безфосфатну побутову хімію

         Про шкоду фосфатів для водойм знає вже, мабуть, кожен школяр. Та не всі готові відмовитись від побутових засобів, які відверто знищують нашу природу. Фосфати не лише спричиняють загибель усього живого у річках та озерах, їх дія отруйна й для людини. Аби уникнути негативного впливу на довкілля та на власне здоров’я обирайте побутові засоби, які їх не містять.

         Давайте згадаємо, що ми всі живемо на одній планеті і забруднюючи природу ми шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. Тому з такої прекрасної нагоди зробимо хоча б один крок на покращення стану довкілля. Кожен для себе повинен знайти шляхи, для покращання навколишнього середовища. Можливо, хтось прибере сміття в своєму дворі, а дехто просто не залишить слідів свого перебування на природі. Але разом ми зробимо навколишнє середовище кращим, і надалі не забуватимемо про його охорону та збереження природних скарбів.

          Саме від нас залежить наше майбутнє!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь