Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Безпека-це важливо під час роботи з пестицидами

Дата: 04.05.2023 10:52
Кількість переглядів: 63

Сучасне домашнє садівництво та городництво неможливо уявити без застосування пестицидів. Боротьба з шкідниками, бур’янами, хворобами рослин забирає багато часу і сил. Власники присадибних ділянок цілком виправдано вдаються до хімічних засобів захисту рослин. Адже в сучасних умовах без них досягти гарного врожаю надзвичайно складно. За умови розумного використання пестицидів вдається отримати якісний врожай з меншими затратами.

Однак варто пам’ятати, що переважна більшість пестицидів – це хімічні препарати з різним ступенем токсичності. Тому застосовувати їх бажано лише тоді, коли усі інші методи боротьби з шкідниками вичерпано.

На ринку України реалізується понад 900 препаратів засобів захисту рослин. Однак чи всі вони безпечні для здоров’я та довкілля? Купуючи пестицидний препарат, значну увагу слід приділяти сертифікації продукції. До реалізації допускаються лише препарати, які пройшли Державну реєстрацію та мають на те відповідне посвідчення, дозволені до роздрібної торгівлі населенню. Асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норм, кратність обробітків повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Товар повинен бути герметично упакованим, на пакувальній тарі повинна бути вказана вся інформація щодо виробника, інструкція про використання, застережні заходи, методи надання першої медичної допомоги у разі виникнення отруєння, час очікування, після якого можна споживати продукцію. Купувати пестицидні препарати необхідно виключно в спеціалізованих об’єктах торгівлі, продавець повинен мати ліцензію на право здійснення даного виду діяльності. В іншому випадку можна отримати фальсифікат, який не лише не дасть бажаного ефекту, а й являтиме загрозу для здоров’я.

 У більшості випадків препарати виготовляються та реалізуються у концентрованому вигляді, тому перед використанням  їх розчиняють у воді. При цьому необхідно суворо дотримуватись норм витрати препаратів, кратності та термінів обробки. Більшість препаратів досить швидко розпадаються  в обробленій культурі і не є шкідливими для організму якщо пройшов рекомендований термін після останньої обробки. Саме тому дуже важливо з метою запобігання виникнення отруєнь дотримуватись вказаної вимоги між обробкою культури та її споживанням.

  Перед тим як розпочати обробку необхідно уважно вивчити інструкцію про використання препарату і все виконувати чітко, дотримуючись вказівок інструкції. Розчини із концентрованих препаратів потрібно готувати на свіжому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні. Посуд, що використовується для зберігання чи розведення пестицидів, в подальшому не можна використовувати для господарських чи харчових потреб.

 При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись запобіжних заходів особистої гігієни. Руки необхідно захищати щільними гумовими рукавичками (але не медичними), на голову одягати хустинку, органи дихання захищати ватно-марлевою пов’язкою, маскою або респіратором, очі – окулярами, на ноги одягати гумові чоботи.

 Категорично забороняється розпилювати приготовлені розчини віниками, мішечками, ситами або руками. Для цього необхідно користуватись розпилювачами.

 Небезпека отруєння препаратами може виникнути і через забруднення ними атмосферного повітря, води з криниці, знаходження на обробленій ділянці сторонніх осіб. Тому на цей період потрібно щільно закривати вікна та двері житлових та господарських приміщень, де знаходяться домашні тварини, прикривати колодязі.

     Зберігати пестициди потрібно герметично упакованими в місцях недоступних для дітей, а ще краще під замком. Не можна залишати приготовані розчини для повторних обробок. Весь посуд, меблі, які піддались обробці, після витримки необхідної експозиції потрібно промити мильним розчином або розчином прального порошку. Одяг після обробки замочується в розчині соди, а потім переться в гарячій воді з миючим засобом.

 Нехтування запобіжними заходами при роботі з пестицидами може призвести до виникнення отруєнь, основними симптомами яких є поява головного болю, нудоти, блювання, проносу, запаморочення, загальної слабкості тощо. У випадку виникнення даних ознак необхідно негайно припинити роботи, покинути місце обробки, зняти забруднений одяг, вимити руки, обличчя милом, при можливості прийняти душ та обов’язково звернутись за допомогою до медичної установи.

  Кожна людина повинна сама піклуватись про своє здоров’я, а дотримання цих простих вимог допоможе Вам його зберегти.

 

Начальник Долинського відділу

Калуського районного відділу

ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»                              Юліана КОНИК

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь