Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Весна прийшла — сезон кліщів відкрито. Як захистити себе, дитину і собаку?

Дата: 03.04.2023 11:49
Кількість переглядів: 230

Інструкція проти кровопивць

Навесні з першим теплом прокидаються кліщі. Вони усюди: в траві, на деревах, у піску на дитячому майданчику і навіть у вас удома, куди взимку їх приніс собака. Кліщі небезпечні для тварин і людей, кусають непомітно і переносять різні небезпечні хвороби. Але є й гарна новина — від них можна захистити себе і домашніх улюбленців. Допоможуть репеленти, правильний одяг, щеплення і поради фахівців.

Коли кліщі небезпечні?

Кліщ - тварина всесезонна, взимку вони нікуди не зникають, але найбільш небезпечний час - весна і осінь. Особливо обережними варто бути з квітня по червень і з вересня по жовтень.

То що тепер, не ходити під деревами і не сидіти в кущах?

Кліщі не стрибають з дерев, вони живуть у траві та невисоких кущах. Якщо гуляєте у парку, ходіть доріжками, у лісі — стежками. Але зустрітися з кліщем можна де завгодно - навіть на дитячому майданчику, якщо там є трава чи кущі. Тож якщо у вас запланована прогулянка в місцевості, де навколо не лише асфальт, скло й бетон, краще захистити себе.

Як саме? Потрібен якийсь спеціальний одяг?

Краще одягти світлі штани, закрите взуття і заправити штани в шкарпетки. Останній маневр гарантовано позбавить вас шансу завести під час прогулянки романтичні стосунки, але й кліщ навряд чи зможе потрапити під одяг, а на світлому одязі його простіше буде побачити. Так само вдягайте й дітей. І обовʼязково оглядайте себе і їх після прогулянки.

Варто використовувати якісь репеленти?

Обовʼязково. Деякі діючі речовини, які в Україні дозволено використовувати лише з трьох років, у США рекомендують з трьох місяців. Йдеться, зокрема, про DEET, або ДЕТА — диетилтолуамід. У нашій країні для дітей частіше дозволяють засоби з ефірними оліями, але вони працюють гірше і можуть спричинити алергічні реакції. ДЕТА — ефективний репелент. На упаковці може бути зазначено, скільки відсотків цієї речовини міститься в засобі. Концентрація означає не те, для дорослих він чи для дітей, а як довго репелент захищатиме. Тож читайте склад. Купувати для дитини репелент не від кліщів, а, наприклад, від комарів або мошок, вважаючи його «більш безпечним», не варто — від кліщів захищають тільки певні діючі речовини.

А як захистити собаку від кліщів?

У географічній зоні, де розташована Україна, кліщі для собак досить небезпечні і переносять чотири хвороби:

бореліоз,  бабезіоз, анаплазмоз та ерліхіоз. Тому пса треба захищати від цих паразитів.

І памʼятайте, що собака може принести кліща в будь-яку пору року. А кліщ легко перезимує в теплій квартирі. Тому обробляти собаку від паразитів варто весь рік. І звісно, після кожної прогулянки треба оглядати тварину.

 

А кота теж треба обробляти?

Авжеж. Котів теж треба захищати від ектопаразитів — тобто паразитів, що живуть на поверхні тіла. Зазвичай препарати діють на різні їх види: кліщів, комарів, бліх. Кота, як і собаку, треба обробляти цілий рік. Найчастіше для цього використовують одні й ті самі препарати. Але для псів вони будуть захистом передовсім від кліщів, а для котів — від бліх. Виняток — засоби із перметрином 

Вони підходять для собак і дуже небезпечні для котів, навіть у найменших дозах.

Знайшов кліща на тварині, як бути? Їхати у ветеринарну клініку?

Так ви тільки втратите час, тому краще зняти кліща самостійно. Це не складно — знадобиться спеціальний інструмент, який продається в зоомагазинах, або звичайний пінцет. Треба захопити кліща якомога ближче до шкіри і потягти вгору. Але з лікарем все одно треба проконсультуватися, щоб не пропустити момент, якщо тварині стане гірше. Послідкуйте за нею до двох тижнів — якщо тварина стала млявою, температура підвищується, слизові оболонки бліднуть, сеча стає червонуватою, терміново звертайтеся до ветеринара. Якщо протягом пів року пес почав кульгати — теж. Коли тварину кусає кліщ, це варто зафіксувати: точні дані допоможуть швидше встановити діагноз і призначити лікування.

А що робити, якщо знайшов кліща на собі?

Найперше — зняти його. Процес такий самий, що і з твариною: візьміть пінцет, захопіть кліща близько до шкіри і повільно витягніть його вгору. Навіть якщо вусики залишаться в ранці, не страшно. Для організму ці залишки — просто чужорідне тіло, як скабка. Потім варто обробити ранку антисептиком. І в жодному разі не треба змащувати кліща олією, мазями чи вазеліном. Кліщу бракуватиме повітря, і він може випустити вміст шлунка в ранку.

Кліща треба нести в лабораторію?

Ні. Дійсно, існують тест-системи, які показують, чи були в кліщі борелії — бактерії, які викликають хворобу Лайма. Але ці тести не дуже досконалі, окрім того, кліщ не передає борелії миттєво — як правило, для цього потрібно не менше доби від того моменту, як він присмоктався до людини.

То й до лікаря можна не йти — витяг кліща і забув?

Роздивіться кліща — якщо він виглядає ніби пузатим, то можливо, вже насмоктався крові. Тоді краще звернутися до лікаря. Те саме варто зробити і коли ви не знаєте, скільки часу кліщ просидів у вас на тілі.

Може, зробити аналіз на антитіла до бореліозу?

Якщо симптомів немає, не варто. З певною кількістю борелій організм може впоратися сам, а антитіла все одно зʼявляться. Лікар може невиправдано призначити антибіотик. Якщо є неспецифічні симптоми і невідомо, чи кусав людину кліщ, тоді лікар може призначити аналіз.

Як зрозуміти, чи є в мене хвороба Лайма? Вона обов’язково буде, якщо кліщ усе-таки вкусив?

Ні, необовʼязково. В Європі переносниками борелій є лише 20—25% кліщів. Інфекція розвивається у 1—5% людей, яких укусив кліщ. Але все одно варто спостерігати за своїм станом. Часто буває так, що людина не помітила, як її вкусив кліщ. Тому звертайте увагу на симптоми — якщо ви побачили на тілі червону пляму, вас лихоманить, болять мʼязи та суглоби, зʼявилися нетипові головні болі, тоді терміново зверніться до лікаря.

А правда, що кліщі переносять енцефаліт?

Правда. Але статистика каже, що в Україні енцефалітних кліщів немає, ми знаємо лише про поодинокі випадки. Тим не менш, треба бути уважними — такі кліщі водяться в Польщі, Словаччині, Чехії, тож цілком можуть зустрітися в Карпатах. В Україні діагностують багато енцефалітів незʼясованого походження. Цілком імовірно, що через недостатню діагностику серед них можуть бути і кліщові. Звертайте увагу на свій стан: первинні симптоми кліщового енцефаліту — це слабкість, лихоманка, головний біль та блювання. Через кілька днів може зʼявитися сплутаність свідомості, втрата координації рухів, слабкість у руках та ногах, судоми й порушення мовлення.

Як тоді себе захистити?

Найпростіший і найдієвіший спосіб — зробити щеплення від енцефаліту всій родині. Є вакцини для дітей від року до 15 років, а також для старших підлітків і дорослих. Коштує ця вакцина недешево — від 2 000 гривень, а вакцинація проводиться тричі. Але краще не економити. Лікувати енцефаліт складно, і наслідки для здоровʼя можуть бути дуже серйозними — аж до інвалідності.

Бережіть себе!

 

 

 

Завідувач відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики інфекційних хвороб

 

Іван ШЕРЕМЕТА


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь