Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що потрібно врахувати при аналізі питної води

Дата: 20.03.2023 15:33
Кількість переглядів: 103

Зазвичай, для мешканців приватних будинків основними джерелами водопостачання є підземні об’єкти – свердловини та колодязі. На жаль, глибина свердловини не гарантує високої якості води. Іноді проба, відібрана на глибині 15 м, може бути чистішою, ніж вода з глибини 50 м. Як правило, на великих глибинах доступ до кисню обмежений, тому і підвищення мікробіологічного показника спостерігатись не буде, проте залізо та марганець часто перевищують гранично допустиму концентрацію

            Якщо глибина свердловини 15-20 м, то пріоритетними показниками для аналізу будуть: жорсткість, лужність, окиснюваність перманганатна, азот нітритний, азот нітратний, азот амонійний, сульфати, залізо, фториди та органолептичні показники

            Якщо глибина свердловини понад 20 м, то до вищезазначених показників слід додати і визначення вмісту деяких важких металів: марганцю, цинку, кремнію, а також кальцію, магнію та сульфідів. Якість води у свердловинах слід періодично перевіряти, оскільки її стан постійно змінюється, наприклад, під впливом паводків

            Якщо ж ви мешкаєте в місті, де основним джерелом води є централізоване водопостачання, то слід бути готовим, що якість такої води може змінюватись навіть погодинно. Причиною може бути незадовільний стан внутрішньобудинкової мережі, застій води або невідповідний стан якості води на початкових етапах надходження з очисних споруд.

            Тому, піклуючись про своє здоров’я, слід застосовувати додаткові способи очищення води (фільтрація адсорбентами, ультрафіолетом та зворотним осмосом) та своєчасно проводити аналіз якості води

             Головними показниками аналізу такої води будуть: органолептичні показники, водневий показник, жорсткість, лужність, залізо, хлор залишковий зв’язаний, азот амонійний, азот нітритний, окиснюваність перманганатна. А також мікробіологічні показники: загальні коліформи, e.coli, ентерококи та загальне мікробне число

             Слід пам’ятати, що вода - це речовина, яка не має сталої структури та зазнає постійних змін, тому необхідно проводити своєчасні аналізи в сертифікованих лабораторіях незалежно від типу водного об’єкта. Контролюйте, що ви п’єте, та бережіть своє здоров’я!

 

 

 

Начальник Долинського відділу

Калуського районного відділу                                                Юліана КОНИК


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь