Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Скарлатина не оминула і Долинщину!

Дата: 08.03.2023 08:51
Кількість переглядів: 292

 06.03.2023 року у Долинський відділ Калуського районного відділу поступило екстрене повідомлення про випадок скарлатини.

Що це за хвороба і як її попередити?

Скарлатина – це стрептококова ( групи А) інфекція, яка має найбільш епідеміологічне значення , тому і при цій хворобі проводиться комплекс протиепідемічних заходів. Передається в основному повітряно-краплинним шляхом, також можливий контактно-побутовий шлях передачі. Для розвитку хвороби не обов’язково контактувати з хворою особою, якщо даний мікроорганізм присутній в організмі людини, він є носієм даної інфекції і може викликати зараження у здорової людини.

За відсутності імунітету збудник потрапляє на слизові оболонки носоглотки чи навіть на пошкоджені ділянки тіла і провокує інфікування.

Скарлатину називають інфекційне захворювання, відмінною рисою якого є поява на шкірі висипань у поєднанні з ангіною.  Провідними симптомами цього захворювання є : головний біль, рвота, біль в горлі, почервоніння горла у вигляді «палаючого зіву», язик набуває малинового кольору, підвищення температури, виступаюче, грубе на дотик, точкове, червоне висипання (при натисканні біліє), яке не зачіпає носогубного трикутника, можуть також збільшуватися шийні лімфатичні вузли . Після одужання висипання висихає і лущиться.

Це захворювання дуже заразне, хворіють в основному діти від 2 до 9 років. Старші хворіють в основному безсимптомно і є носіями скарлатини. У

Щеплення від скарлатини не має, але у перехворівших розвивається стійкий імунітет на все життя.

Профілактика полягає у ранньому виявленні та ізоляції хворого. Хворим потрібно перебувати на ізоляції 10 днів. Після одужання не можна відвідувати місця великого скупчення людей( дошкільні дитячі заклади, заклади освіти, офіси та ін.) 12 днів. Загальні профілактичні заходи полягають у : дотриманні особистої гігієни, регулярне миття рук з милом, провітрювання приміщень та вологе прибирання із застосуванням миючих та дезінфікуючих засобів, збагачене вітамінами харчування, уникати контакту з хворими людьми, при перших ознаках зараження звертатися за медичною допомогою.

Оскільки скарлатина має високу заразливість, і діти це найбільш вразлива категорія, дотримуйтесь заходів профілактики для зниження ризику інфікування!

 Памятайте здоровим бути здорово!

Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань

Руслана СОЛОВІЙ

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь