Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Бережіть свій імунітет, бо це ваше здоров’я

Дата: 01.03.2023 11:08
Кількість переглядів: 113

1березня відзначається  Всесвітній день імунітету , мета якого залучення суспільної уваги до проблем, пов'язаних з поширеністю різних імунних захворювань, нагадати населенню про особливості функціонування імунної системи і способи її зміцнення.

І, напевно, не випадково він відзначається на початку весни коли наш організм виснажений боротьбою з зимовими вірусами та інфекціями, а також авітамінозом. Адже саме в цей час, коли людині потрібні сили й енергія, в організмі знижується обмін речовин, виснажується запас вітамінів і мінеральних речовин, зменшується опірність інфекціям. Іншими словами, слабшає імунітет. Імунітет можна назвати охоронцем організму, котрий протистоїть величезній кількості вірусів

Отже імунітет (від лат. слова immunitas – звільнення) – це здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму(складна захисна система організму). Вона починає реагувати відразу ж, як тільки чужорідні мікроорганізми проникають в організм людини. Завдання імунної системи  полягають у тому, щоб розпізнавати та знищувати чужорідні клітини, які потрапляють до організму віруси та бактерії, а також формувати імунологічну пам’ять.

 Імунна система забезпечує протиінфекційний захист, протипухлинний нагляд і генетичну стабільність нашого організму. В наш час багато чинників негативно впливають на стан імунної системи, пов'язані із способом життя людини і відносно легко піддаються корекції. Кожна людина повинна знати про значення подібних дій і, отже, забезпечувати умови, необхідні для нормальної опірності організму. Адже часте вживання антибіотиків, постійні стресові ситуації, наявність хронічних захворювань, зловживання алкоголем, куріння, наявність в продуктах харчування хімічних добавок і пестицидів, рафінованість їжі, тощо – сприяють зниженню імунітету.Весна — гарна нагода переглянути своє харчування. Організм вже не потребує висококалорійної їжі, яка була потрібна йому для обігріву зимою. Вибір слід зробити на користь здорової дієти, збагаченої вітамінами і мікроелементами, виключити шкідливі продукти харчування (тваринні жири, цукор, крохмалисту їжу, овочі поза сезоном), які значно знижують імунітет
Ознаки, які першими свідчать про зниження імунітету: часті застуди, тривале підвищення температури, синдром хронічної втоми, больові відчуття в суглобах і м'язах, збільшені лімфовузлів, часті рецидиви або хронізація захворювань, зокрема отолярингологічних, гінекологічних.  Серед тривожних ознак також можна назвати порушення сну, часті головні болі, появу висипань на шкірі. Ознакою імунодефіциту є й те, що людина, активно лікуючись, не може вийти зі стану хвороби, і зрештою хвороба набуває хронічного перебігу.

Специфіка профілактики  полягає в тому, що, запобігаючи або своєчасно коректуючи порушення імунітету, ми запобігаємо виникненню захворювань багатьох органів і систем. В першу чергу необхідно виділити проблеми, пов’язані із способом життя людини: шкідливі звички, стрес, переїдання, гіподинамія неминуче приводять до порушення здоров’я, підвищуючи ризик розвитку патології.Особливу увагу на стан імунної системи необхідно звертати жінкам в період вагітності і грудного годування, а також пацієнтам в післяопераційний період або після перенесених захворювань.

Окрім того, зимово-весняний період – це, як відомо, час епідемій грипу і гострих вірусних респіраторних інфекцій і тому проблеми,

 пов'язані з ослабленням функції імунної системи, виражені особливо гостро.Вірними помічниками захисних сил організму в цей період,які позитивно вплинуть на ваш імунітет, стануть: 

- достатній сон,

- свіже повітря, загартовування

- дозовані фізичні навантаження,

-  здоровий спосіб життя,

- повноцінне збалансоване харчування.

Підвищити імунітет допоможуть і народні засоби, якщо вживати їх регулярно але при цьому вести правильний спосіб життя, правильно харчуватися і займатися спортом, насичувати організм вітамінами і загартовуватися.

 Здоровий імунітет дозволяє  уникнути більшості захворювань, прожити здорове і повноцінне життя.

 

 

 

Фельдшер санітарний

 відділення епідеміологічного

 нагляду (спостереження)

та профілактики  неінфекційних

 захворювань

Долинського відділу

Калуського районного відділу                          Любомира ЧОЛУПИН


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь