Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ХАРЧУВАННЯ НАВЕСНІ

Дата: 27.02.2023 10:19
Кількість переглядів: 113

Весна — час, коли хочеться різнокольорових страв тому що багато з нас після закінчення зими відчуває на собі наслідки авітамінозу. Він здебільшого проявляється сонливістю, втомою, випадінням волосся, шелушінням шкіри та нігтів. Весною авітаміноз виникає тому, що виснажений після зими організм як ніколи потребує свіжих, соковитих і наповнених вітамінами продуктів.

Які овочі та фрукти краще купувати та їсти?

Яку користь вони принесуть організму? 

Купувати чи ні свіжу тепличну городину?

Ці питання сьогодні турбують багатьох. І якщо одні споживають свіжі овочі та фрукти навіть узимку, то інші остерігаються й навесні коли у продажу з'являються редиска, огірки, шпинат, листковий салат, цибуля та інша рання городина.: мовляв, у цій продукції надто багато  нітратів, якими можна отруїтись.  Проте потрібно пам'ятати, що нітрати накопичуються у різних частинах рослини у різній кількості. Знаючи це, зможемо звести потрапляння їх до організму до мінімуму. До речі, це стосується не лише ранньої зелені та овочів, але й тих, які споживаємо упродовж року.

Вибір овочів взимку не надто тішить. Картопля, морква, буряк, цибуля. Але і вони є надзвичайно корисними для нашого організму.

Морква містить вітаміни В, С, Е, К. Є там і каротин. Краще натирати її сирою та їсти разом з медом чи сметаною.Або ж пити натуральний сік.  Так краще засвоюються поживні речовини, а мед сам по собі дає неоціненну користь.

Буряк містить велику дозу вітамінів групи В і не лише їх. Його особливість у тому, що при варінні ці вітаміни майже не руйнуються.

 Не забуваємо і про капусту. Найкорисніше взимку її їсти квашеною.  

Картопля у цьому списку чи не єдиний овоч, користь від якого найменша. Єдине, чого в картоплі вдосталь - це крохмаль. 

      Зазвичай, більшість з нас мають доступ до стандартного набору фруктів, які стануть назамінними помічниками у боротьбі з авітамінозом: яблука, банани, апельсини, мандарини. 

Головне, не забувайте про те, що магазинні яблука потрібно не лише ретельно мити, а й краще зрізати з них шкірку. Адже перед тим, як продати, їх обробляють спеціальним воском.

Мандарини та апельсини - джерело вітаміну С. До речі, у апельсинах його більше. Ці фрукти краще їсти цілими, адже навіть у свіжовичавлених соках вітамінів вже буде менше. Все через те, що вітамін С швидко окислюється і руйнується.

Банани містять калій, необхідний для заспокоєння і зняття напруги.

Перед тим, як з'їсти банани теж краще добре помити, бо їх обробляють спеціальним газом, аби плоди швидше достигали.

 

Надзвичайно корисним вважають також авокадо. В ньому, крім корисних жирів, міститься магній. Досить з’їсти два великих авокадо в день, щоб отримати добову норму цього мінералу.

 

Горіхи – цінне джерело вітамінів А і Е, які найкраще засвоюються в компанії один з одним. Регулярне вживання мигдалю та волоських горіхів взимку забезпечує активність нервової системи, покращує чутливість до інсуліну, підтримує здоров’я серця та організму.

Разом з ними у зимовий час чудово допомагають боротися з авітамінозом сухофрукти. Вони є  одним із найкращих способів наситити організм корисними мікроелементами. Сухофрукти – це концентроване джерело різноманітних мінералів, вітамінів, які є необхідними для нормального функціонування організму у будь-якому віці.

 

Хоча сочевиця – не найпопулярніший бобовий продукт, однак саме її радять споживати фахівці для профілактики авітамінозу. Вона багата на залізо, фолієву кислоту (інша назва – вітамін В9) і магній, а ці елементи відповідають за гарне самопочуття, тонус, енергію та здоров’я нервової системи.

 

Для підтримання здоров'я волосся, нігтів і кісток важливо вживати овочі, які постачають в організм вітаміни груп С і А, фолієву кислоту, калій і залізо. Багато зелених листових овочів насичені цими елементами. Цієї весни зверніть увагу на шпинат, капусту кале, мангольд, рукколу і червону капусту.

Шипшина (свербиус) – абсолютний лідер за вмістом вітаміну С: у 100 грамах цієї рослини ви знайдете колосальний вміст цього вітаміну, що в 7 разів перевищує добову норму, а також необхідну кількість вітаміну А.

Тому шипшина швидше за інші продукти допоможе вам позбавитися не лише від весняного авітамінозу, а й допоможе при перших симптомах застуди. 

 

Всі ці поради повинні покращити здоровя, додати вам сил та зміцнити ваш імунітет.

Будьте здорові!

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики

неінфекційних захворювань                         Любомира ЧОЛУПИН

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь