Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Хвороба холодильника - ієрсініоз

Дата: 27.01.2023 14:46
Кількість переглядів: 102

Пізня зима та початок весни – період, коли йде  міграція синантропних гризунів в домогосподарства та реєструються випадки захворюваності на ієрсиніоз.

      Ієрсініоз – захворювання інфекційного типу, що характеризується переважною мірою пораженням  в області шлунково-кишкового тракту, а також генералізованим пораженням, що  охоплює  шкіру, суглоби і інші органи та системи організму. Враховуючи той факт, що дане захворювання вражає переважно  травний канал його також  визначають як кишковий ієрсініоз.

       Слід зауважити, що бактерії, які викликають це захворювання – ієрсінії легко переносять вплив на них понижених  температур. Більше того при температурі 4-6 С, що є актуальною для холодильника  вони не тільки зберігаються, але  і  не втрачають можливість до розмноження на продуктах. Враховуючи цю особливість ієрсініоз часто називають як «хвороба холодильника». Крім того бактерії  вільно переносять заморожування з наступним розмороженням.

       Зазвичай бактерії потрапляють у організм людини разом з водою, погано обробленою або забрудненою екскрементами хворих тварин їжею. До реалізації шляхів, що сприяють зараженню привертають увагу різні продукти харчування: це продукти тваринного походження,  продукти, які зазнали недостатню термічну обробку, продукти забруднені випорожненнями інфікованих тварин. 

       Профілактика даного захворювання заснована на дотриманні правил особистої гігієни та проведення громадських заходів:

  • Ретельне  миття рук , фруктів, овочів
  • Термічна обробка  продуктів  харчування
  • Контроль якості води та їжі у пунктах харчування
  • Правильність зберігання овочів
  • Перед приготуванням салатів овочі добре промивають водою , ошпарюють кип’ятком, рекомендовано замочувати на 2-3 хв в оцеті ( при цьому ієрсінії гинуть вже через 3хв)
  • Не допускати розморожування мяса без наступної термічної його обробки
  • Боротьба з переносчиками інфекції – гризунами   шляхом  проведення дератизації населених пунктів і сільськогосподарських угідь .

          Якщо ви захворіли і у вас відмічається загально токсичний синдром у вигляді гарячки до 38 -39 град С, озноб, біль голови, загальна слабість, ломота у м’язах,  суглобах, зниження апетиту , диспепсія, нудота, блювання, діарея, біль у животі.  При тяжкому перебігу можуть бути розлади центральної нервової системи, з’явлась висипка по різних ділянках шкіри, найчастіше в нижній частині кінцівок. Так званий  симптом «шкарпеток», «рукавичок» і супроводжується печінням в долонях негайно зверніться до лікаря!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь