Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Хвороба холодильника - ієрсініоз

Дата: 27.01.2023 14:46
Кількість переглядів: 214

Пізня зима та початок весни – період, коли йде  міграція синантропних гризунів в домогосподарства та реєструються випадки захворюваності на ієрсиніоз.

      Ієрсініоз – захворювання інфекційного типу, що характеризується переважною мірою пораженням  в області шлунково-кишкового тракту, а також генералізованим пораженням, що  охоплює  шкіру, суглоби і інші органи та системи організму. Враховуючи той факт, що дане захворювання вражає переважно  травний канал його також  визначають як кишковий ієрсініоз.

       Слід зауважити, що бактерії, які викликають це захворювання – ієрсінії легко переносять вплив на них понижених  температур. Більше того при температурі 4-6 С, що є актуальною для холодильника  вони не тільки зберігаються, але  і  не втрачають можливість до розмноження на продуктах. Враховуючи цю особливість ієрсініоз часто називають як «хвороба холодильника». Крім того бактерії  вільно переносять заморожування з наступним розмороженням.

       Зазвичай бактерії потрапляють у організм людини разом з водою, погано обробленою або забрудненою екскрементами хворих тварин їжею. До реалізації шляхів, що сприяють зараженню привертають увагу різні продукти харчування: це продукти тваринного походження,  продукти, які зазнали недостатню термічну обробку, продукти забруднені випорожненнями інфікованих тварин. 

       Профілактика даного захворювання заснована на дотриманні правил особистої гігієни та проведення громадських заходів:

  • Ретельне  миття рук , фруктів, овочів
  • Термічна обробка  продуктів  харчування
  • Контроль якості води та їжі у пунктах харчування
  • Правильність зберігання овочів
  • Перед приготуванням салатів овочі добре промивають водою , ошпарюють кип’ятком, рекомендовано замочувати на 2-3 хв в оцеті ( при цьому ієрсінії гинуть вже через 3хв)
  • Не допускати розморожування мяса без наступної термічної його обробки
  • Боротьба з переносчиками інфекції – гризунами   шляхом  проведення дератизації населених пунктів і сільськогосподарських угідь .

          Якщо ви захворіли і у вас відмічається загально токсичний синдром у вигляді гарячки до 38 -39 град С, озноб, біль голови, загальна слабість, ломота у м’язах,  суглобах, зниження апетиту , диспепсія, нудота, блювання, діарея, біль у животі.  При тяжкому перебігу можуть бути розлади центральної нервової системи, з’явлась висипка по різних ділянках шкіри, найчастіше в нижній частині кінцівок. Так званий  симптом «шкарпеток», «рукавичок» і супроводжується печінням в долонях негайно зверніться до лікаря!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь