Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як захиститися від фальсифікованих лікарських засобів?

Дата: 29.06.2022 08:56
Кількість переглядів: 165

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області надає поради споживачам, як захиститися від фальсифікованих лікарських засобів.

1. Як можна уникнути купівлі фальсифікованих лікарських засобів?

Потрібно дотримуватися наступних кроків, які допоможуть мінімізувати ризики від придбання фальсифікованих лікарських засобів:

  • купувати ліки в легальних мережах розповсюдження — аптечних закладах. Не потрібно купувати ліки у приватних осіб, за оголошенням, в інтернеті (де не вказано контактну інформацію та адресу аптеки). У кожної аптеки має бути ліцензія на роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Інформацію про наявність ліцензії, як правило, можна знайти в куточку споживача. Якщо її немає — варто запитати у провізора. Адреса аптеки обов’язково вказана в ліцензії та має обов’язково збігатися з фактичною;
  • вимагати фіскальний чек;
  • уникати незареєстрованих вебсайтів, що пропонують ліки, які приховують фізичну адресу, номер телефону тощо продавця;
  • у разі сумніву щодо якості лікарського засобу слід вимагати сертифікат якості, що видається виробником (для імпортованих лікарських засобів — імпортером);
  • усі ліки, що ввозяться на територію України з метою подальшої реалізації, підлягають державному контролю з боку Держлікслужби.

2. У разі сумніву щодо якості придбаного лікарського засобу (лікарських засобів) споживач має право:

  • вимагати в аптечному закладі сертифікат якості на лікарський засіб, що видається виробником, який згідно з Порядком відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженого наказом МОЗ України від 19.07.2005 № 360, має бути наданий у термін не більше ніж одна доба;
  • звернутися до відповідного територіального органу Держлікслужби, контактні дані якого наявні на офіційному сайті Держлікслужби https://www.dls.gov.ua, або зателефонувати на телефон гарячої лінії Департаменту контролю якості лікарських засобів Держлікслужби (+38067-359-85-63);
  • на офіційному вебсайті Держлікслужби заповнити «Повідомлення стосовно якості/підозри щодо фальсифікації лікарського засобу».

Щоб убезпечитися від придбання фальсифікованих лікарських засобів, слід купувати їх в аптечних закладах та їхніх структурних підрозділах.

Інформація про виявлені та заборонені неякісні, фальсифіковані та незареєстровані лікарські засоби, а також про лікарські засоби, ввезені контрабандним шляхом, доводиться до відома населення України шляхом розміщення в режимі онлайн на офіційному вебсайті Держлікслужби в розділі “Контроль якості лікарських засобів”.

Наразі, враховуючи запровадження воєнного стану постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», припинено проведення планових перевірок суб’єктів господарювання, а позапланові перевірки здійснюються винятково на підставі рішення Міністерства охорони здоров’я України.

3. Що має робити фармацевт, якщо в нього є підозра, що ліки фальсифіковані?

Алгоритм дій уповноважених осіб ліцензіатів господарської діяльності у разі виявлення ними лікарських засобів сумнівної якості залишається незмінним на час військового стану.

Відповідно до Порядку контролю якості лікарських засобів під час оптової та роздрібної торгівлі, затвердженого наказом МОЗ від 29.09.2014 № 677, у разі виникнення сумніву щодо якості лікарських засобів при огляді уповноважена особа відбирає зразки сумнівних лікарських засобів та направляє їх у територіальний орган центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сферах контролю якості та безпеки лікарських засобів, у тому числі медичних імунобіологічних препаратів, медичної техніки і медичних виробів та обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу, для проведення лабораторних досліджень якості лікарських засобів.

При виникненні питань щодо якості лікарських засобів та виробів медичного призначення звертатись в Державну службу з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області за тел. 03425 6-07-36


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь