Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ГРИПУ ПТИЦІ В СВІТІ

Дата: 09.12.2021 15:38
Кількість переглядів: 1076

У зв’язку з ускладненням епізоотичної ситуації щодо грипу птиці в світі зокрема у країнах, що межують з Україною, та виконання розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора України, з метою недопущення занесення та розповсюдження грипу птиці на територію України, зокрема області.

Чи є ризик занесення грипу птиці до України з кран ЄС, в яких реєструються спалахи грипу птиці?

Основним фактором поширення грипу птиці в світі є інфіковані збудником дикі птахи.

Аналіз шляхів міграції диких перелітних птахів вказує, що Україна розташована на перехресті кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збуднику грипу птиці з дикими перелітними птахами з території неблагополучних країн, територій, зон існує постійно. Під час весняної, осінньої міграції та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується.

Тому ризик занесення збуднику грипу птиці дикими перелітними птахами, з неблагополучних щодо грипу територій ЄС, а також з інших країн де реєструються спалахи захворювання, досить високий. 

Слід зазначити, що випадків занесення збудників грипу птиці на територію України при ввезенні живої птиці, інкубаційного яйця та продуктів птахівництва жодного разу не відмічалось.

Значний ризик занесення збудників грипу існує при неофіційному (незаконному) ввезенні живої птиці, інкубаційного яйця та продуктів птахівництва. Проте, рівень ризику при неофіційному (незаконному) ввезенні оцінити неможливо, оскільки відсутня інформація про кількість та об’єми такого ввезення.

Отже, грип птиці – це висококонтагіозна вірусна хвороба, що здатна вразити і свійську і дику птиці.

Хвороба проявляється в двох формах :

  1. Низькопатогенний – практично не викликає клінічних ознак у птиці.
  2. Високопатогенний – може викликати важкі клінічні ознаки та потенційно високий падіж птиці, спричинюється вірусами з поверхневим білком H5 або H7.

Деякі штами – ЗООНОЗНІ (хвороби, спільні для людей і тварин). Передача людині може мати місце під час близького безпосереднього контакту з інфікованою птицею або сильно забрудненим середовищем. Хвороба може мати значний негативний вплив на здоров’я тварин, здоров’я людей та економіку країни.

Може спричинити високий падіж. Підтвердження хвороби може негативно вплинути на торгівлю на уражених територіях.

Як передається: 

  • Через прямий контакт із інфікованою свійською або дикою птицею;
  • Через  предмети або фоміти (вірус здатен до виживання в середовищі протягом тривалого періоду часу);
  • Виділяється з посліду та респіраторної секреції
  • Через забруднені корм та воду;

Інкубаційний період хвороби від декількох днів до 2 тижнів. Клінічними ознаками можуть : набряк сережок, ціаноз з гребінця і сережок, ураження респіраторних органів, інтенсивна діарея, набряки скакальних суглобів та петехії на шкірі лап, набряки в ділянці голови та шиї, крапчасті крововиливи на серці та серозно-катаральна пневмонія.

Інші клінічні ознаки : відсутність апетиту, депресія, похила голова, скуйовджене пір’я, лихоманка, яйця з м’якою шкарлупою, сльозотеча, крововиливи на шкірі, неврологічні ознаки тощо.

В диких птахів можуть спостерігатися такі клінічні ознаки, як анорексія, сильна млявість, темно-зелена діарея, респіраторні розлади та/або неврологічні ознаки.

ПЕРЕЛІТНІ ПТАХИ відіграють важливу роль у передачі вірусу. Вони можуть переносити вірус у респіраторному або кишковому трактах, проте, як правило, не хворіють, що дозволяє їм переносити віруси на значні відстані в межах їхніх міграційних маршрутів.

Застереження. На час міграції диких птахів домашню птицю слід тримати ізольовано, у закритих приміщенням або вольєрах, не допускати її вигул на гуртових пасовищах, що унеможливить контакт з дикою перелітною та синатропною птицею (горобці, ворони, голуби, тощо).

Території відпочинку та гніздування перелітних птахів становлять підвищений ризик. У місцях перебування дикої птиці під час міграції забороняється продаж продукції птахівнитва, кормів.

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ! При виявлені трупів загиблої птиці негайно повідомляти державні установи ветеринарної медицини.

Лікування пташиний грип не лікується.

Що станеться коли не повідомити про хворобу ?

Швидке поширення на певній території призведе до значних економічний збитків внаслідок зниження продуктивності та загибелі птиці.

Переміщення неідентифікованих тварин або тварин без відповідних ідентифікаційних, ветеринарних та інших супровідних документів ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

Долинська районна державна

лікарня ветеринарної медицини


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь