Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пожежі - найбільш масові і розповсюджені лиха: вони відбуваються практично в усіх районах нашої країни, особливо у лісах, на торф’яниках, полях, у житлових будівлях і на промислових підприємствах. Вогонь знищує будівлі і споруди, дерева і тварин, заз

Дата: 10.11.2021 16:21
Кількість переглядів: 905

Фото без опису

У 90 % випадків причина виникнення пожеж - людина, яка необережно поводиться із вогнем у побуті, у місцях роботи і відпочинку, не звертає уваги на необхідність суворого дотримання правил протипожежної безпеки.

 

Найбільш небезпечними є пожежі у природних екосистемах, причиною виникнення яких є розведення вогнища людиною і її необережне поводження з ним, сільськогосподарські палі, використання не справної техніки та агрегатів, грозові розряди та самозагорання торфу.

Тому, у лісах заборонено розводити вогнища. Особливо це небезпечно у місцях із підсохлою травою і під коріннями дерев. Не можна кидати запалені сірники, недопалки, використовувати машини з несправною системою живлення, палити і користуватися вогнем поблизу машин.

 

Будь-яка пожежа починається із займання, яке нерідко може ліквідувати одна людина. Але ліквідувати пожежу одній людині, тим паче без відповідних засобів, самооволодіння, мужності, не так просто. Розбурхана стихія потребує колосальних зусиль, великої кількості людей, значної кількості спеціальної та іншої техніки.

Найбільш доступними засобами гасіння займань і пожеж є вода, пісок або грунт, ручні вогнегасники, азбестові і брезентові покривала і навіть віття дерев та одяг.

 

При виникненні пожежі у лісі, населеному пункті чи на виробництві, у першу чергу треба повідомити про це пожежну команду, а після цього сміливо вступати у боротьбу із вогнем.

У цей час нема коли згадувати, де і які засоби розташовані, а треба знати заздалегідь їх місце розташування. Кожний учасник гасіння пожежі повинен дотримуватись заходів безпеки, обережності і передбачливості.

 

При саморятуванні і рятуванні інших людей під час пожеж необхідно діяти швидко, оскільки основною небезпекою є:

 

- Висока температура повітря та задимлення;

- Можливі обвалення та провали внаслідок вигорання несучих конструкцій, дерев;

- Наявність небезпечних концентрацій різних продуктів горіння.

 

Під час пожеж на людях може спалахнути одяг. При невеликих ділянках палаючого одягу вогонь може бути погашений шляхом його збивання або накриття потерпілого будь-яким полотнищем. Робиться це для того, щоб перекрити доступ повітря до місця горіння. У випадку, коли пожежа захопила вас у лісі чи степу, не слід приймати поквапливих рішень. Звичайно люди, що злякалися валу вогню, що насувається, намагаються бігти у протилежний від нього бік, не оцінивши швидкості його руху.

Пожежі впливають на людей своїм сильним психологічним ефектом. Паніка серед людей навіть при невеликих пожежах слугує причиною значних жертв. Тому, найголовнішим правилом залишається – СТОП ПАНІКА! Дайте собі секунду для оцінки ситуації, і тільки після того приймайте міри!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь