Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Охорона червонокнижних осетрових риб та їхньої ікри

Дата: 23.06.2021 13:38
Кількість переглядів: 523

Фото без опису

Осетрові виникли ще 200 мільйонів років тому. Ці риби пережили динозаврів і свого часу були найчисленнішими серед водних мешканців. Нелегальний вилов риби – насамперед заради ікри – є основною причиною, яка становить під загрозу виживання осетрових.

Міндовкілля затвердило «План дій щодо збереження осетрових риб (родина Acipenseridae) в Україні на 2021-2029 роки».

Цей документ розроблений у рамках впровадження Загальноєвропейського плану, спільно із Всесвітнім Фондом Природи Україна, науковцями та фахівцями.

Яка його мета? Відновити та зберегти популяції осетрових риб, збільшити їх життєвий цикл та забезпечити виживання таких видів там, де це можливо.

З планом дій можна ознайомитись: /documents/3182.html

Осетрові – дивовижні істоти, більшість з яких знаходяться на межі знищення.

З 27 видів осетрових, в Україні зустрічаються шість. До них належать білуга звичайна, осетер атлантичний, осетер руський, осетер шип, севрюга звичайна та стерлядь прісноводна.

У Червоній книзі України - осетер атлантичний та осетер шип вважаються зниклими на території України. Решта видів має статус «вразливий» або «зникаючий».

В Україні популяції осетрових зустрічаються в нижній течії Дунаю та у північно-західній частині Чорного моря.

Вилов осетрових риб в Україні офіційно заборонений і контролюється законом. Якщо виявили у сітках осетра, якомога швидше звільніть його, не торкайтесь руками і не стискайте – найменше ушкодження може призвести до його загибелі. За можливістю, повідомте про вид, кількість та розмір риби вченим – кожна знахідка безцінна для науки. Навіть якщо риба у сітці вже мертва, її потрібно випустити, адже навіть за вилов мертвої особини передбачено штраф.

Осетрові риби вирощують аквакультурно, тож такий «вилов» не завдає шкоди природним екосистемам. Інша справа, що дізнатися, чи справді на столі риба або ікра з сертифікованого рибного господарства не завжди можливо. Якщо замовляєте страву з осетрових або купуєте рибу в магазині – попросіть показати документи.

Якщо купуєте ікру – зверніть увагу на маркування. На баночці повинна бути стрічка з кодом CITES (Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення). Саме цей код підтверджує, що ікра була виготовлена на аквакультурній фермі. З ресторанами складніше, але можна попросити відкривати баночку з ікрою при вас – тоді буде можливість перевірити її походження.

Також часто намагаються видати за ікру желатиновий виріб – така «ікра» фарбує воду, а в теплій ще й розчиняється. Справжня ікра у теплій воді поводиться, як куряче яйце – білок коагулює (згортається), ікринка стає меншою і цупкішою.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь