Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Будьте обережні з вогнем – не залишайте увімкненими без нагляду прилади опалення, газові плити, печі, не залишайте дітей дошкільного віку без нагляду

Дата: 18.05.2021 15:53
Кількість переглядів: 544

Фото без опису

Як діяти при пожежі?


Якщо запобігти небезпека не вдалося і пожежа почалася, то слід негайно вжити відповідних заходів з порятунку людей або, якщо є можливість, ліквідації займання. В першу чергу необхідно вимкнути електроприлад, який міг стати причиною загоряння. Якщо цього зробити не вдалося, то слід відключити електроживлення всієї квартири в щитку. Оскільки причини пожежі в побуті можуть бути не пов’язані з технікою, то порядок дій може бути іншим. У будь-якому випадку перші спроби гасіння пожежі слід зробити у вигляді накривання джерела вогню щільним несинтетическим полотном. Даний спосіб дозволить захистити полум’я від кисню, за рахунок якого і відбувається горіння. Разом з цим необхідно зробити дзвінок в пожежну службу, вказавши точні дані місцезнаходження та інші дані, які можуть знадобитися оператору. Після цього, якщо спроби боротьби з вогнем ні до чого не привели, слід вивести людей з приміщення й залишити квартиру.

Висновок

Як показує практика, грамотно скоординовані перші дії при пожежі дозволяють якщо не запобігти його подальший розвиток, то істотно мінімізувати ризики. Якими б ні були причини пожежі в побуті, їх нескладно виявити вже в перші хвилини займання. Наприклад, по характерному запаху гару в під’їзді можна зробити висновок про пожежу. Місцем займання може виявитися не тільки будівля, але і поштовий ящик, контейнер, проводка і т. д. Необхідно як можна швидше виявити джерело вогню і постаратися його ліквідувати підручними засобами. Якщо немає можливості зробити це самостійно, то буде не зайвим звернутися за допомогою до сусідів. Найбільш важкі ситуації пов’язані з пожежами в закритих будівлях, де можуть перебувати люди. В даному випадку необхідно виламати двері, після чого надати людям допомогу. Існує і безліч інших нюансів, які слід враховувати при боротьбі з побутовим пожежею, але краще всього – спочатку мінімізувати всі ризики загоряння.

Запобігання пожежам!!! Основні причини пожежі в побуті

 

Складно провести суворе розмежування між окремими пунктами, тим не менш такий перелік дозволить детальніше ознайомитися з основними чинниками, які призводять до побутового пожежі:
 

–  Дитячі пустощі.
–  Непотушенна сигарета.
–  Порушення в монтажі або експлуатації електрообладнання.
–  Використання приладів, які не мають адаптації до електромережі.
–  Пошкодження в проводці або неправильне її укладання.
–  Порушення в експлуатації опалювального обладнання.
–  Застосування вогненебезпечної інструменту з метою ремонту або будівництва.
–  Неправильне поводження з хімічними препаратами.
–  Порушення в поводженні з піротехнічними засобами.
–  Розведення багать у підвальних приміщеннях і на горищах.
Кожна з означених причин має свою статистику подій, яка, очевидно, може відрізнятися від кількості пожеж, що сталися в силу інших факторів. Тому слід виділити найбільш поширені причини пожеж у побуті, знання яких дозволить підвищити шанси на попередження таких загорянь у майбутньому.

Необережне поводження з джерелом вогню

До цієї категорії порушень відноситься куріння в будівлі і дитячі ігри з вогнем. Як не дивно, ці очевидні причини пожеж донині залишаються актуальними. На жаль, вони ж є і найбільш небезпечними з точки зору наслідків. Наприклад, людина в нетверезому стані, який втрачає контроль під час куріння, ризикує зробити ненавмисний підпал квартири. Не так рідко зустрічаються і причини виникнення пожежі в побуті з вини дітей, які без нагляду з боку дорослих грають з сірниками. Ситуація ускладнюється тим, що малюки не в змозі здійснити належні заходи щодо гасіння пожежі, особливо в разі інтенсивного запалення. Дані фактори вимагають особливої уваги і з тієї причини, що є найбільш небезпечними для людського життя.

Порушення в монтажі та експлуатації приладів

Подібні причини не так небезпечні порівняно з першою групою і в більшості випадків, на щастя, призводять лише до псування техніки. Незважаючи на це, при відсутності своєчасних заходів по боротьбі з вогнем наслідки можуть бути набагато гіршими. У той же час порушення в установці і використанні електрообладнання слід розглядати як найбільш поширені причини пожеж у побуті разом з необережним поводженням з вогнем. На практиці це може бути порушення підключення електроприладів, серед яких духові шафи, пральні машини, які потребують заземлення. В плані порушень експлуатації спектр потенційно небезпечних приладів ще ширше і включає телевізори, праски, пилососи, кухонні комбайни і т. д.

Порушення в експлуатації пічного опалення

Це окрема і досить специфічна група порушень техніки безпеки, яка також несе небезпеку з точки зору загоряння. Особливо в квартирах і приватних будинках, віддалених від центральних магістралей водо – і газопостачання, основні причини виникнення пожежі в побуті зазвичай пов’язують з індивідуальними джерелами обігріву, серед яких і пічне обладнання. Це, зокрема, можуть бути каміни, так звані буржуйки, газові плити, радіатори. Для загоряння достатньо уголька, випав з камери згоряння на підлогу. Газові прилади і зовсім становлять небезпеку вибуху, в результаті якого є ризик не тільки пожежі, але й людських жертв. Але найчастіше такі пожежі трапляються через залишені без нагляду приладів, які працюють з навантаженням на мережу. Ситуація затьмарюється тим, що пожежні рукава в таких квартирах є рідкістю, тому про ефективної та своєчасної боротьбі часто доводиться забути.

Розведення багать
Здавалося б, при розведенні багаття необхідно передбачити можливість «розповзання» вогню по навколишньої місцевості та вжити відповідні заходи. Якщо згадати, які найбільш поширені причини пожеж у побуті трапляються з-за зовнішніх випадкових факторів, то розведення багаття в умовах сильного вітру може вийти на одне з перших місць. Небезпека збільшується в осінній час, коли до вітру додається суха і тепла погода. Однак, мають певне поширення і багаття в приміщеннях. Їх рідкість при цьому компенсується на порядок зростаючою небезпекою пожежі. Згадані горища і підвали можуть стати місцем активного, а іноді і безперешкодного поширення полум’я.

Пожежа. Чим же вона є сьогодні?

Може, це лише колись вогонь був страшний людям? Може, сучасна людина, озброєна знаннями й найпотужнішою технікою, уже впоралася з цим лихом? Адже, дійсно, багато хто з людей за все своє життя жодного разу навіть не бачать реальної пожежі й, побачивши на вулиці пожежну машину, лише здивовано дивляться їй услід.

Звичайно, на екранах телевізорів досить часто бушують, справжні або імітовані пожежі, але ж це там, на екрані, і хоча часом видовище дуже вражаюче, але зовсім не страшне. Тому, дізнавшись із газет про той чи інший випадок пожежі, частіше згадують саме ту, кінематографічну, гарну й нестрашну пожежу. Звідси й виникає уява про суть проблеми пожеж, дуже далеку від реального стану речей. Насправді вогняна проблема була, є та існуватиме в майбутньому. Наразі ця проблема, безумовно, набула особливої гостроти.

Вогонь забирає десятки тисяч людських життів, калічить здоров'я й долі мільйонів людей, знищує часом безцінні реліквії людського життя та історії. Говорячи про небезпеку пожеж для людини, згадаймо слова В. Травінського: «Цілком зрозуміло: якщо жертви обчислюються десятками тисяч, а збитки — мільярдами, то виходить, що пожежі цілком можна порівняти з „малими війнами". Але малі війни починаються й закінчуються,, а пожежні втрати є щорічними — точиться така собі безперервна „мала війна з вогнем" ».

Упродовж години, поки відбувається бесіда, пожежники більш ніж сто разів виїдуть за сигналом тривоги, будуть знищені вогнем матеріальні цінності на мільйони гривень, загине, щонайменше, одна людина, близько десяти отримають травми й опіки, багато хто з них залишиться калікою або буде спотворений на все життя.

Коли свого часу до великого Ейнштейна звернулися із запитанням, чи становить небезпеку для людства атомна енергія, той відповів: «Не більш ніж коробка сірників. Справа 'Інше в тому, у чиїх руках вона перебуватиме».

Нажаль, чимала кількість пожеж виникає через пустощі дітей з вогнем. Небезпека особливим чином впливає на свідомість дітей, тому саме малеча, при виникненні біди, найбільш гостро відчуває страх, піддається паніці та втрачає контроль над собою.

Досвід – це модель поведінки, яка формується під час вирішення певних життєвих ситуацій за програмою: «певна умова — певне рішення». Інакше кажучи, потрапляючи у подібну ситуацію людина діє за раніше сформованою схемою. Саме цим моделям поведінки ми повсякденно навчаємо своїх дітей. Ось чому, насамперед, батькам дуже важливо знати та дотримуватися  елементарних правил безпеки в житті та побуті.

Важливо знати! Коли дитина бачить, що батьки завжди вимикають все газове та електрообладнання, виходячи з приміщення, своєчасно ремонтують пошкоджені розетки, вимикачі та інші електроприлади, слідкують за тим, щоб балкони та сходові клітини в під’їзді не були захаращені, паркують свій автомобіль таким чином, щоб він не стояв на пожежному гідранті та не перешкоджав проїзду іншим автомобілям, у тому числі й спеціальному транспорту служб швидкого реагування, у неї формуються корисні звички та позитивний світогляд. Таким чином, батьки, які завжди готові допомогти ближньому, дбають про власну  безпеку та безпеку оточуючих, можуть бути впевненими, що їхня дитина вчинятиме так само, а відповідно забезпечить власну безпеку і собі, і своїм дітям в майбутньому. Ваша звичка позитивно, по-доброму реагувати на оточуючий світ, дотримуватися правил безпеки життя, як наслідок, буде чудовим прикладом також і для інших людей.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь