Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Самовільне випалювання рослинності, її залишків, опалого листя – непоправна шкода екосистемі та порушення чинного законодавства

Дата: 21.04.2021 16:10
Кількість переглядів: 654

Фото без опису

Спалювання рослинності, її залишків, опалого листя та сміття є особливо небезпечним явищем, яке посягає на громадський порядок, забруднює атмосферне повітря і шкодить землі, порушує вимоги екологічної та пожежної безпеки, становить загрозу для життя і здоров'я, права власності, інших прав і свобод громадян. Особливої небезпеки це явище набуває влітку, коли полум’я через сприятливі погодні умови (висока температура та швидкість вітру) здатне швидко розповсюджуватись.

Пожежами в екосистемах завдається величезна шкода ґрунтам, рослинному та тваринному світу. Такі випалювання погіршують якість ґрунтів та призводять до змін видового складу рослинності. Сіножаті на випалених територіях перетворюються на плантації грубого бур’яну.

У вогні гинуть корисні комахи, які зимували у верхніх шарах ґрунту, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосферного повітря.

Шкода від спалювання сухої трави багатолика та вкрай небезпечна. До складу диму від спалювання сухої рослинності та її залишків входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук.

Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин, такі пожежі призводять до руйнування ґрунтового покриву, загибелі ґрунтоутворюючих мікроорганізмів.

 

Також нагадуємо що, відповідно до статті 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення - Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та  іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060 грн – 6120 грн). Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6120 грн – 12240 грн).


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь