Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шановні жителі нашої громади!

Дата: 01.04.2021 16:00
Кількість переглядів: 1711

Фото без опису

В сьогоднішньому зверненні хочемо привернути Вашу увагу на величезну екологічну проблему, пов’язану із спалюванням автомобільних шин у великодніх багаттях на Великдень.

Незабаром будемо готуватися до святкування найважливішого християнського свята Великодня. Це свято радості для всіх, адже воно являє нам радість з приводу перемоги Божого Сина над смертю. Останній перед великодній день проходить в активних приготуваннях до свята. Майже усі жінки стоять на кухні та біля печі. Проте, окрім прибирання й приготування різних великодніх страв та випікання Паски  є ще й маса інших приготувань, і одна з них шкодить екології.

Давно у Великодню суботу у куток на цвинтарі біля церкви сільські ґазди розпалювали величезну ватру, зносили туди старі хрести, непотрібний домашній реманент чи дрова та палили. Тоді роздумували про страсті Христові.

Зараз у нас існує «нова традиція». Це дійство відбувається у Великодню суботу (чи в ніч перед Юрієм).

Напередодні, парубоцька ватага кожного села намагається зібрати до суботи якнайбільше шин. Хлопці збираються  на високому пагорбі села, палять шини, облиті бензином та запускають їх. Цю нову «традицію» відчуває на собі природа. Вигоряють ягідники, молоді пагони дерев, страждають трав'яний, кущовий та деревний покрив. Ця, Великодня традиція  є екологічним злочином.

Автомобільні шини – це вид відходів, який майже не піддається повному природному розкладанню (середній термін розкладання автомобільних шин складає приблизно 140 років), оскільки є дуже стійкими до дії природних факторів, та виготовляються з токсичних матеріалів.

Під час спалювання шин в небо піднімаються клуби чорного, з неприємним запахом, диму. Ця кіптява містить близько 20-ти отруйних для людини і довкілля речовин I-III класу токсичності. Відтак живі організми, що перебувають у зоні задимлення, ризикують захворіти. На місці згаслого вогнища залишається пляма покаліченої землі, де довгий час нічого не зможе рости. Тривале перебування в осередку горіння автомобільних шин призводить до руйнування легень.

Традиція спалювання шин бентежить не лише екологів, а й священників, які перед святами закликають молодь не палити шини.

Де отут радість світлого свята Христового Воскресіння? Де тут очікування весни й розквіту нового життя?

Готуючись до свята Пасхи ми маємо можливість покаятися і звільнитися від гріхів, серед яких важливе місце займають гріхи перед Божим Створінням − Природою. Екологічне покликання християн і навернення передбачає зміну способу мислення, стилю життя, звільнення від стереотипів минулого і появу нових цінностей у нашому житті. Оскільки Творець дарував нам Створіння – Природу у відповідальне і дбайливе використання, то ми повинні з уважністю ставитися до природної гармонії у нашому довкіллі і відповідно діяти.

Той, хто любить свого ближнього і себе, той не буде палити у багаттях гумові шини, поліетиленові предмети й інші хімічні вироби і чинити зло проти Творіння!

В особливий спосіб звертаємось до громади та душпастирів з проханням ознайомити вірних з текстом даного звернення, а також сприяти поширенню даної інформації про шкідливість спалювання шин та сміття загалом в межах Витвицької сільської теиторіальної громади.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь