Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пожежа в домі

Дата: 22.03.2021 16:21
Кількість переглядів: 594

Фото без опису

Найбільш небезпечними чинниками пожежі,що впливають  на здоров’я людей і здатними викликати їх загибель є отруєння токсичними продуктами горіння ,підвищена температура,дим,зниження концентрації кисню.

Якщо раптом щось зайнялося у Вашому  будинку (телевізор, праска, електрообігрівач, холодильник тощо), а ти не маєш уявлення, як це швидко загасити - не ризикуй своїм життям і життям сусідів. Саме головне в цьому випадку – як найшвидше повідомити всім присутнім в домі , та сусідам якщо вони перебувають недалеко, і викликати з безпечного місця рятувальників за телефоном «101».

Пам’ятай, що від твоїх перших дій залежить, наскільки швидко буде поширюватися дим і вогонь. Щільно закривши за собою всі двері, ти можеш затримати поширення вогню з палаючої кімнати на 10-15 хвилин, а цього часу досить, щоб змогли покинути будинок твої рідні і сусіди, навіть літні люди.

Бувають випадки, коли загоряння виникає прямо на очах, і людина має якийсь час, щоб не тільки не дати можливість поширитися вогню, але й ліквідувати горіння. Це небезпечна ситуація, до неї потрібно бути готовим як морально так фізично. При цьому необхідно пам'ятати, що:

• по-перше, дим, що виділяється, дуже шкідливий, від нього не можна захиститися, навіть якщо дихати через сиру ганчірку (у густому димі людина непритомніє після декількох вдихів);

• по-друге, горіння може відбуватися настільки швидко, що людина матиме всього кілька хвилин на те, щоб тільки встигнути закрити вікна, двері і самому залишити приміщення;

• по-третє, навіть при успішному гасінні не випускай з очей шлях до свого відступу, уважно стеж за тим, щоб вихід залишався вільним і незадимленим. Адже, твоє життя набагато дорожче всього того, що є у квартирі і у будинку.

Розберемо два розповсюджених випадки, коли з будинку при пожежі ще можна вийти, і коли евакуація звичайним шляхом вже неможлива.

     На самперед, як визначити для себе, яким шляхом можна виходити, а яким не можна?

Перша важлива порада. Якщо вогонь не у твоїй квартирі (кімнаті), то перш ніж відкрити двері квартири (кімнати) і вийти назовні, переконайся, що за дверима немає великої пожежі: приклади свою руку до дверей або обережно торкнись металевого замка, ручки. Якщо вони гарячі, то в жодному разі не відкривай ці двері. 

   Друга важлива порада. Не входь туди, де велика концентрація диму і видимість менш 10 м: досить зробити кілька вдихів і ти можеш загинути від отруєння продуктами горіння. (До речі, у спокійній обстановці у своєму під'їзді або у квартирі прикинь: скільки це - 10 метрів).

    Можливо, хтось зважиться пробігти задимлений простір, затримавши подих, добре уявляючи собі вихід на вулицю. При цьому обов'язково треба враховувати, що в темряві можна за щось зачепитися одягом або спіткнутися об непередбачену перешкоду. Крім того, вогонь може знаходитись на нижньому поверсі, і тоді шлях до порятунку - тільки наверх. Тобто, твоєї затримки подиху повинно вистачити, щоб встигнути повернутися назад у квартиру.


 Якщо дим і полум'я дозволяють вийти із квартири назовні, то:

• Ідіть  скоріше від вогню , нічого не шукайте і не збирайте.

• Якщо є можливість, слід перекрити газ, знеструмити квартиру, відключивши напругу на електричному лічильнику.
• У жодному разі не користуйтеся ліфтом - він може стати Вашею  пасткою.

• Знай, що шкідливі продукти горіння виділяються при пожежі дуже швидко. Для оцінки ситуації і для порятунку Ви маєте дуже мало часу (іноді всього 5-7 хвилин).

• Шкідливі продукти горіння можуть

накопичуватися в кімнаті на рівні твого росту і вище, тому пробирайся до виходу навприсядки (гусячим кроком) або навіть повзи, тому що ближче до підлоги нижче температура повітря і там більше кисню. При цьому тримай голову не менш ніж в 30 см. від рівня підлоги, безпосередньо над яким може розташовуватися шар важких отруйних газоподібних продуктів горіння, у тому числі і угарний газ.

• Залишаючи приміщення щільно закривате за собою двері, щоб перекрити дорогу вогню (двері можуть затримати поширення горіння більш ніж на 10— 15 хвилин!): це дасть можливість іншим людям також покинути приміщення.

• якщо диму багато, першит у горлі, сльозяться очі - пробирайся, щільно закриваючи

дихальні шляхи якою-небудь багатошаровою бавовняною тканиною, дихай через тканину. Добре, якщо ти зможеш зволожити зовнішню частину цієї тканини водою (із вази з квітами або із пляшки з яким-небудь газованим напоєм). Цим ти врятуєш свої бронхи і легені від дії дратівних речовин.Але пам’ятайте, що цей спосіб не рятує від отруєння угарним газом!

• Якщо Ви можете  із безпечного місця зателефонувати,

відразу ж повідом по «101» про загоряння.

• Покинувши небезпечне приміщення, ні в якому разі не повертайтеся назад за чим-небудь: по-перше, небезпека там сильно зросла, а по-друге, тебе в тім приміщенні ніхто не буде шукати та рятувати через те, що всі бачили, як ти вже вийшов на вулицю.

• Якщо Ви вийшли з будинку непоміченим, не слід відразу ж тікати (до бабусі, до батьків на роботу тощо). Обов'язково повідом про себе людям, що перебувають у дворі, щоб вони знали, що Ви  покинули  палаюче приміщення. Одночасно повідомте  пожежним, хто ще міг залишитися в сусідніх квартирах палаючого будинку.

 

Якщо дим і полум'я в сусідніх приміщеннях не дозволяють вийти назовні:

• Не панікуй; пам’ятай, що сучасні залізобетонні конструкції можуть витримати високу температуру.

• Якщо ти живеш у багатоповерховому будинку, перевірте,  чи  є можливість вийти на дах або спуститися по пожежним сходам, що не задимлені або пройти через сусідні лоджії.
• Якщо можливості евакуюватися немає, то для захисту від жару та диму постарайся надійно загерметизувати свою квартиру. Для цього щільно закрий вхідні двері, змочи водою рушника, ковдру або будь-яку іншу тканину і щільно закрій (заткни) ними щілини дверей з середини квартири. Потрібно також закрити вікна, щоб уникнути тяги й проникнення диму з вулиці, заткнути вентиляційні отвори на кухні, у ванній, у туалеті.

• Набери в тази та ванну води, змочуй двері, підлогу, ганчірки.

• Якщо в приміщенні є телефон, дзвони по «101», навіть якщо ти вже дзвонив туди до цього і навіть, якщо бачиш пожежні автомобілі, що під'їхали.Поясни диспетчерові, де саме ти перебуваєш і що ти відрізаний

вогнем від виходу.

• Якщо кімната наповнилася димом, пересувайся поповзом - так буде легше дихати (біля підлоги нижче температура і більше кисню).

• Обернись вологою тканиною, надягни захисні окуляри.

• Просувайся убік вікна, перебувай біля вікна та намагайся привернути до себе увагу людей на вулиці.

• Якщо немає гострої потреби (відчуття задухи, запаморочення свідомості), намагайся не відкривати і не розбивати вікно, тому що герметичність твого притулку порушиться, приміщення швидко заповниться димом і дихати навіть у розкритого вікна стане неможливо. Завдяки тязі, слідом за димом у приміщення проникне полум'я. Пам’ятай про це, що перш ніж зважишся розбити вікно.

• Привертаючи увагу людей, не

обов'язково кричати, можна, наприклад, вивісити із кватирки або з вікна (не розбиваючи скла!) великий шматок яскравої тканини, а вночі подавати сигнали ліхтариком.

• Якщо квартира має балкон або лоджію, то треба постаратися вибратися туди і стати за простінок балкона (лоджії), щільно закривши за собою двері. Приверни до себе увагу людей на вулиці. По можливості, евакуюйся через сусідню квартиру, подолавши перегородку балкона (лоджії).

• Не рекомендується спускатися по зв'язаних простирадлах і шторах, якщо твій поверх вище третього (у половині випадків це закінчується загибеллю). Проте, чекаючи рятувальників, передбач для себе і цей шлях евакуації. У крайньому випадку, попередньо скинь униз матраци, подушки - тобто все, що знайдеш м'яке.

• Чекай пожежних, вони зазвичай приїжджають через кілька хвилин.

• Зберігай терпіння та витримку, не роби нічого зайвого.На порятунок тобі обов’язково прийдуть, але

обов’язково дай про себе знати рятувальникам.

Начальник Долинського РВ У ДСНС                Андрій Панас


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь