Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Безпека суспільства – це найголовніша мета пробації України

Дата: 01.03.2021 10:12
Кількість переглядів: 463

Фото без опису

Система покарань, не пов’язана із позбавленням волі, існувала в нашій країні й раніше. Є покарання пов’язані із забороненою займати певні посади і займатися певною діяльністю, є покарання у виді громадських робіт, які полягають у відпрацюванні безоплатних робіт, на об’єктах, які визначені органами місцевого самоврядування. Ці покарання були і до того, як була впроваджена пробація в Україні. Але в усьому світі був інший підхід до альтернативних покарань. Альтернативне покарання – це лише частина системи пробації. Людина не потрапляла в місця позбавлення волі, її дійсно залишали у соціумі та виносили їй вирок.

      Відповідно до Закону України «Про пробацію» передбачено три види пробації:

     досудова пробація - це забезпечення суду інформацією, що характеризує особу, яка обвинувачується у вчинені правопорушення,  з метою врахування обставин її життя для  прийняття судом справедливого рішення про міру її відповідальності (складання досудової доповіді);

     наглядова пробація -  здійснення наглядових та соціально – виховних заходів: надання психологічного, консультативної та інших видів допомоги, сприяння працевлаштуванню, залучення до навчання, участь у виховних заходах та соціально-корисній діяльності, проведення індивідуально – профілактичної роботи відносно особи, до якої застосовується пробація;

    пенітенціарна пробація – це допомога осіб, яка готується до звільнення з  місць позбавлення волі  у трудовому та побутовому влаштуванні за обраним нею місцем проживання, госпіталізації до закладів охорони здоров’я та сприйняття в адаптації до життя у суспільстві.

     У нас в країні вже впроваджена досудова доповідь, яка відноситься до досудової пробації. На сьогоднішній день пробація починає діяти з моменту отримання судом матеріалів про злочин для розгляду. Досудова доповідь – це певний документ, який повинен складати працівник пробації у співпраці з обвинуваченим та подавати його в суд для винесення справедливого вироку. Вона складається на підставі оцінки ризику вчинення повторного правопорушення особою. У всьому світі, де працює служба пробації є науково – визначені сфери життєдіяльності, які мають найбільший вплив на ймовірність вчинення повторного правопорушення. Тобто, це сфера життєдіяльності (освіта, місце проживання, відносини в сім’ї, відносини з друзями, і т.д.), сфера особистісних характеристик, сфера залежностей. Вчені визнали, що ці сфери можуть не мати прямого зв’язку із злочином, але якщо в цих сферах є проблеми, то є велика ймовірність того, що людина вчинить, з тих чи інших причин, правопорушення. Працівник пробації робить оцінку цієї ситуації, визначає ці сфери, визнає ризик, тобто ймовірність. Він бачить чи є в цих сферах проблеми та визначає, які саме проблеми.

      Також, однією з ознак, про яку часто згадують, коли говорять про пробацію є пробаційні програми. Пробаційні програми – це спеціальні програми соціально – психологічного або психо – корекційного спрямування, які зобов’язує пройти суд для того, щоб людина змінила свою поведінку, своє відношення до оточуючих, свій внутрішній світ. В інших країнах світу лікувальним підходом вже давно вважається  не тільки обов’язкове проходження лікувальних програм, пов'язаних із залежностями від алкоголю та наркотиків, а й програм, спрямованих на зміну внутрішнього світу людини, що має суттєвий вплив на її поведінку.

      Наступним етапом є наглядова пробація, яка передбачає пробаційний нагляд та роботу із засудженими до покарань не пов’язаних  із позбавленням волі, яка полягає в проведенні оцінки та складанні плану виховного впливу.

      Отже, пробація – це не є абсолютно новим революційним шляхом, це більш цивілізований шлях, який довів свою ефективність у всьому світі саме з точки зору безпеки суспільства та попередження вчинення повторних правопорушень особами, які вже їх вчиняли. В такий спосіб забезпечується безпека громади.

      

Начальник Долинського сектору пробації

Галина ДОВГАНИЧ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь