Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рішення сесії №643-20/2022 «Про затвердження Програми розвитку системи надання соціальних послугу Витвицькій територіальній громаді на 2023-2025 роки»

Кількість переглядів: 84
Скликання: 8 скликання
Сесія: 20 сесія
Тип документу: Рішення сесії
Дата: 23.12.2022
Номер документу: 643-20/2022
Назва документу: Про затвердження Програми розвитку системи надання соціальних послугу Витвицькій територіальній громаді на 2023-2025 роки
Прикріплені файли:
  1. №643-20.2022 від 23.12.2022р. Про затвердження Програми розвитку системи надання соціальних послугу Витвицькій територіальній громаді на 2023-2025 роки (0.07 МБ)


ВИТВИЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

КАЛУСЬКОГО РАЙОНУ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

восьме скликання

двадцята сесія

 

РІШЕННЯ

 

23 грудня 2022 року                                     с. Витвиця                                               №643-20/2022

 

Про затвердження Програми розвитку системи надання соціальних послугу Витвицькій територіальній громаді на 2023-2025 роки

 

Відповідно до статей 26, 61 та 64 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» № 280/97-ВР від 30.12.2020 р. та Закону України «Про соціальні послуги» № 2671-VIII від 27.04.2022 р. постанови КМУ «Про організацію надання соціальних послуг» від 1 червня 2020 р. № 587, сільська рада

В И Р І Ш И Л А:

 

1.         Затвердити Програму розвитку системи надання соціальних послуг у Витвицькій територіальній громаді на 2023-2025 роки (далі – Програма), що додається (додаток №1).

2.         Начальнику відділу фінансового обліку Витвицької сільської ради ТГ передбачити кошти в бюджеті на виконання заходів Програми, виходячи із можливостей дохідної частини бюджету.

3.         Контроль за виконанням цього рішення покласти на комісію з питань освіти, культури, молоді, фізичної культури, спорту, охорони здоров’я, соціального захисту, національного і духовного відродження, туризму, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, антикорупційної політики та регламенту (Іван ЮСИП).

 

 

Витвицький сільський голова

територіальної громади                                                                           Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ

 

 

Додаток №1

до рішення сесії Витвицької

сільської ради

від 23 грудня 2022 року №643-20/2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

розвитку системи надання соціальних послуг у Витвицькій територіальній громаді на 2023-2025 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

с. Витвиця 2022р.

Паспорт

Програми розвитку надання соціальних послуг у Витвицькій  територіальній громаді на 2023-2025 роки

 

1.

Ініціатор розроблення Програми

КЗ «Центр надання соціальних послуг» Витвицької сільської ради ТГ

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа про розроблення Програми

Закон України «Про соціальні послуги» від 17 січня 2019 року № 2671-VІІІ

3.

Розробник Програми

КЗ «Центр надання соціальних послуг» Витвицької сільської ради ТГ

4.

Відповідальний виконавець Програми

КЗ «Центр надання соціальних послуг» Витвицької сільської ради ТГ

5.

Головний  розпорядник бюджетних  коштів

Витвицька сільська рада ТГ

6.

Термін реалізації програми

2023 – 2025 роки

7.

Перелік місцевих бюджетів, що беруть участь у виконанні Програми

Бюджет Витвицької ТГ

8.

Загальний  обсяг фінансових ресурсів,  необхідних для реалізації  Програми

160 тис. грн.

 

 

 

 

 

 

1. Загальні положення

            Турбота  про людей,  які  перебувають у складних  життєвих  обставинах – один  з  основних  напрямів  соціальної  політики  держави.

Дана Програма розроблена для реалізації Закону України «Про соціальні послуги» № 2671-VIII від 27.04.2022 року.,  Постанови КМУ «Про організацію надання соціальних послуг» № 587 від 01.06.2020 року.

На території Витвицької ТГ проживає значна кількість громадян, що перебувають у складних життєвих обставинах  і не можуть самостійно їх подолати. Відповідно до законодавства України такі громадяни мають право на отримання соціальних послуг.

Соціальними групами, які потенційно можуть потребувати таких послуг, є особи похилого віку (19,7% кількості мешканців ТГ), особи з інвалідністю (5,2%) в т. ч. діти (0,6%). Також соціальних послуг потребують учасники АТО, УБД, безробітні,  особи, які постраждали від насильницьких та протиправних дій, інші категорії мешканців ТГ. Крім того, потребу в соціальних послугах має значна частина молодих громадян, що складають 30% населення ТГ,  а також дітей (19,5% населення ТГ).

На сьогодні на території громади діють 2 комунальні заклади, що надають соціальні послуги  - амбулаторія загальної практики сімейної медицини та КЗ «Центр надання соціальних послуг» Витвицької сільської ради ТГ.

Протягом вересня-жовтня 2022 р. збуло проведено внутрішній моніторинг якості надання соціальних послуг та здійснено оцінку потреб Витвицької ТГ в соціальних послугах.

Згідно з результатами згаданого дослідження  на території громади надається 12 з 17 видів соціальних послуг, що вказані в Переліку соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів  України від 01.06.2020 р. № 587. Найбільш поширеною та запитуваною є послуга денного та домашнього догляду, також ряду мешканців надаються послуги представництва інтересів та консультування, підтриманого проживання, соціальної профілактики, натуральна допомога. Решта видів послуг надаються незначній кількості мешканців.

 

2. Мета і завдання Програми

Мета програми полягає у:

- покращенні доступу жителів територіальної громади до соціальних послуг належної якості, які надаються відповідно до потреб населення громади та державних стандартів надання соціальних послуг;

- створенні умов для забезпечення надання базових та допоміжних соціальних послуг вразливим групам населення громади, відповідно до їх потреб та державних стандартів шляхом зміцнення управлінського, кадрового, фінансового потенціалу Центру надання соціальних послуг.

-  вирішення  невідкладних  питань  організаційного, матеріально-технічного, медичного  та  соціально-побутового  обслуговування  громадян,  які  перебувають  у  складних  життєвих  обставинах,  координація  дій  центру з громадськими  організаціями, благодійними  фондами, діяльність  яких  має  соціальну  спрямованість.

Ця Програма спрямована на розв’язання таких проблем:

  • недостатність матеріально-технічних ресурсів, що перешкоджають повноцінному  функціонуванню та розвитку зазначеної сфери; 
  • необхідність належного кадрового забезпечення сфери надання соціальних послуг та  підвищенні кваліфікації працівників, які надають такі послуги;
  • утрудненість доступу до соціальних послуг для мешканців сіл, віддалених від адміністративного центру ТГ;
  • недостатнє інформування  громадян про соціальні  послуги, що надаються в громаді, а також брак у органів місцевого самоврядування інформації  про реальні потреби мешканців ТГ у таких послугах.

Також недостатньо розвинута мережа громадських організацій, яка орієнтована на підтримку і соціальний захист вказаної категорії населення громади.

Особливої уваги також потребують громадяни з невиліковними захворюваннями, які потребують довготривалого догляду. Саме тому, необхідне удосконалення соціальної послуги догляду, у тому числі паліативного, шляхом запровадження мультидисциплінарного підходу. Паліативний догляд здійснюватиметься у тісній співпраці із закладами охорони здоров’я.

Мешканці громади мають потребу у проведенні широкого інформування про їхні права і можливості в отриманні соціальних послуг передбачених законодавством, про зміст соціальних послуг та можливий їх вплив на зменшення ризиків потрапляння в складні життєві обставини, вихід із кризової ситуації.

Таким чином забезпечення соціальної підтримки населення громади, адресності та доступності соціальних послуг на сьогодні є нагальною потребою.

Головними завданнями Програми є:

  • забезпечення реалізації механізму надання соціальних послуг за принципами адресності, індивідуального підходу, доступності, відкритості та добровільності;
  • забезпечення ефективної координації діяльності суб'єктів соціального спрямування у наданні соціальних послуг мешканцям Витвицької територіальної громади, в тому числі шляхом співробітництва та партнерства з громадськими об'єднаннями.

Напрями діяльності, завдання та заходи Програми наведено в додатку 1 до Програми.

 

3. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблем, обсягів фінансування.

Строки виконання Програми

 

Проблеми, на розв’язання яких спрямована ця Програма, передбачається подолати шляхом удосконалення власної системи надання соціальних послуг, основаної на періодичному вивченні потреб жителів в соціальних послугах, системному моніторингу якості їх надання, а також залучаючи громадські об’єднання, релігійні громади та інші установи та організації для розширення інфраструктури з надання соціальних послуг.

Окрім цього, приведення структури Центру надання соціальних послуг Витвицької територіальної громади у відповідність до вимог чинного законодавства, дозволить розширити кількість видів послуг та охопити більшу кількість вразливих груп населення шляхом, запровадження додаткових безоплатних, платних та з диференційованою оплатою соціальних послуг.

Так, зокрема, передбачено, що установою надаватиметься наступний перелік соціальних послуг (безоплатно, платно та диференційовано):

  • догляд вдома (в тому числі паліативний догляд);
  • соціальна адаптація;
  • соціальний супровід;
  • соціальна профілактика;
  • консультування;
  • інформування;
  • соціальна інтеграція та реінтеграція (в тому числі для бездомних осіб та осіб, звільнених з місць позбавлення волі);
  • представництво інтересів;
  • соціально-економічні послуги (у формі надання натуральної чи грошової допомоги);
  • соціальна реабілітація;
  • кризове та екстрене втручання;
  • посередництво (медіація);
  • послуга підтриманого проживання;
  • фізичний супровід (послуги перевезення, послуги асистента).

Виконання даної Програми дасть змогу громаді:

- покращити роботу з планування, фінансування і організації процесу надання соціальних послуг;

- наблизити весь спектр послуг до жителів громади, підвищити їх якість, забезпечити доступність, своєчасність, комплексність, адресність, гнучкість і превентивність;

- враховувати індивідуальні потреби отримувачів при наданні соціальних послуг;

- сприяти ранньому виявленню осіб, які потребують допомоги, та охопити послугами всіх, хто цього потребує;

- покрашення кадрового забезпечення сфери надання соціальних послуг та підвищення кваліфікації працівників, що надають такі послуги, через їх участь у навчальних курсах, тренінгах, навчальних поїздках;

- покращення стану матеріально-технічної бази надавачів соціальних послуг;

- подолання або мінімізацію складних життєвих обставин.

Фінансування заходів на виконання Програми здійснюватиметься за рахунок коштів бюджету Витвицької сільської ради територіальної громади (в межах коштів, передбачених на відповідний бюджетний період) із залученням інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

Щороку при формуванні бюджету будуть передбачатись цільові кошти, виходячи із фінансових можливостей громади, для забезпечення виконання заходів Програми.

Термін реалізації Програми: 2023–2025 роки.

Ресурсне забезпечення Програми наведене у додатку 1 до Програми.

 

 

Директор КЗ «Центр надання

соціальних послуг»                                                                                   Марія ІВАСИШИН

    

 

Додаток 1

до Програми розвитку надання соціальних послуг в Витвицькій територіальній громаді на 2023–2025 роки

Напрями діяльності та заходи

Програми розвитку надання соціальних послуг в Витвицькій сільській раді територіальної громади на 2023–2025 роки

 

№ з/п

Перелік заходів

Строк виконання

Виконавці

Джерела фінансування

Орієнтовні обсяги фінансування (вартість) тис. грн

Очікуваний результат

2023 рік

2024 рік

2025 рік

1.

Визначення потреб населення громади у соціальних послугах

 

1.1. Виявлення осіб/сімей, які належать до вразливих категорій населення громади та перебувають у складних життєвих обставинах

2023-2025 роки

КЗ «Центр надання соціальних послуг»

Фінансування не потребує

-

-

-

Своєчасне надання необхідної допомоги, соціальних послуг вразливим категоріям громадян, з метою мінімізації негативного впливу зовнішніх/

внутрішніх чинників, які спричинили СЖО.

 

1.2. Визначення потреб населення громади у соціальних послугах

Максимальне вивчення потреб громадян в соціальних послугах

2.

Менеджмент та адміністрування надання соціальних послуг

 

2.1. Запровадження та забезпечення ведення обліку надавачів та отримувачів соціальних послуг

Внесення до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КЗ «Центр надання соціальних послуг»

Фінансування не потребує

-

-

-

Облік надавачів соціальних послуг та отримувачів соціальних послуг в громаді

 

2.2. Проведення моніторингу та внутрішньої оцінки якості надання соціальних послуг

2023-2025 роки

Фінансування не потребує

-

-

-

Проведення аналізу виконання норм законодавства з надання соцпослуг, дотримання Державних стандартів надавачами соцпослуг

 

2.3. Розширення та запровадження надання соціальних послуг мешканцям громади, які перебувають в складних життєвих обставинах:

- соціальний супровід;

- кризове та екстрене втручання;

-натуральна та грошова допомога;

- посередництво (медіація);

- соціальна інтеграція та реінтеграція;

- підтримане проживання

Бюджет Витвицької сільської ради ТГ

5

10

15

Розширення спектру надання соціальних послуг з урахуванням потреб мешканців територіальної громади, розбудова системи надання соціальних послуг та забезпечення їх сталості.

 

2.4. Організація проведення навчальних програм, курсів, тренінгів та навчальних поїздок для працівників.

Бюджет Витвицької сільської ради ТГ

5

5

5

Підвищення професіоналізму фахівців, які працюють у соціальній сфері шляхом залучення до співпраці вищих навчальних закладів з відповідною спеціалізацією.

 

2.5. Проведення конкурсу «Кращий соціальний робітник/працівник», а також преміювання працівників з нагоди Дня працівника соціальної сфери

Бюджет Витвицької сільської ради ТГ

5

10

15

Для підвищення престижу професії, популяризації та заохочення працівників.

 

2.6. Участь у державних програмах, міжнародних проєктах, грантових програмах соціального спрямування

Фінансування не потребує

-

-

-

Залучення позабюджетних джерел фінансування для розбудови спектру надання соціальних послуг.

3.

Організація надання соціальних послуг в громаді

 

3.1.Забезпечення необхідним інвентарем для надання соціальних послуг

2023-2025 роки

 

КЗ «Центр надання соціальних послуг»

Бюджет Витвицької сільської ради ТГ

20

20

20

Матеріально-технічне забезпечення надання додаткових соціальних послуг.

 

3.2.Проведення благодійних акцій спрямованих на підтримку вразливих верств населення громади ( До Великодня і до Дня Святого Миколая)

Бюджет Витвицької сільської ради ТГ

 

 

 

Підтримка мешканців громади, які потребують особливої соціальної уваги.

 

3.3. Навчання цифрової грамотності отримувачів соціальних послуг

Фінансування не потребує

-

-

-

Підвищення рівня цифрової грамотності серед людей похилого віку, що сприятиме комфортному, зручному їх існуванню в сучасному інформаційному середовищі

 

3.4. Забезпечення діяльності стаціонарного пункту обігріву при КЗ ЦНСП (в холодну пору року) із залученням громадських організацій, благодійних фондів

 

Бюджет Витвицької сільської ради ТГ

10

15

20

Запобігання обмороженню та переохолодженню людей у холодну пору року.

4.

Організація надання соціальних послуг для осіб, які потребують паліативної допомоги

 

4.1.Мобільна паліативна медична допомога, мультидисциплінарна виїзна бригада (залучення медичних працівників, психологів, юристів, соціальних працівників, священнослужителів, тощо.

 

КЗ «Центр надання соціальних послуг»

Фінансування не потребує

-

-

-

Розширення соціальних послуг, поліпшення якості життя осіб, які потребують паліативної допомоги. Надання психологічної підтримки важкохворим та їх родичам, організація консультації з провідними спеціалістами медичних установ.

5.

 Інформаційне забезпечення сфери надання соціальних послуг

 

5.1. Участь у форумах, круглих столах, семінарах, конференціях, тренінгах з питань надання соціальних послуг вразливим верствам населення.

2023-2025 роки

КЗ «Центр надання соціальних послуг»

Фінансування не потребує

-

-

-

Співпраця та обмін досвідом з державними та громадськими організаціями щодо надання соціальних послуг.

 

5.2.Висвітлення інформації щодо надання соцпослуг у громаді у ЗМІ, офіційних сайтах та сторінках у соціальних мережах органів місцевого самоврядування

Фінансування не потребує

-

-

-

Поліпшення поінформованості населення громади щодо переліку та порядку надання соціальних послуг.

 

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь