Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рішення сесії №642-20/2022 «Про затвердження Програми фінансової підтримки комунального підприємства «Господар» Витвицької сільської ради територіальної громади на 2023 рік»

Кількість переглядів: 34
Скликання: 8 скликання
Сесія: 20 сесія
Тип документу: Рішення сесії
Дата: 23.12.2022
Номер документу: 642-20/2022
Назва документу: Про затвердження Програми фінансової підтримки комунального підприємства «Господар» Витвицької сільської ради територіальної громади на 2023 рік
Прикріплені файли:
  1. №642-20.2022 від 23.12.2022р. Про затвердження Програми фінансової підтримки комунального підприємства «Господар» Витвицької сільської ради територіальної громади на 2023 рік (0.06 МБ)


ВИТВИЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

КАЛУСЬКОГО РАЙОНУ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

восьме скликання

двадцята сесія

 

РІШЕННЯ

 

23 грудня 2022 року                                     с. Витвиця                                               №642-20/2022

 

Про затвердження Програми фінансової підтримки комунального підприємства «Господар» Витвицької сільської  ради територіальної громади на 2023 рік

 

З метою забезпечення стабільної роботи комунального підприємства «Господар» Витвицької ТГ, згідно його функціонального призначення щодо надання мешканцям громади якісних послуг, відповідно до ст. 91 Бюджетного кодексу України, керуючись п. 22 ч. 1 ст. 26, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільська рада

 

В И Р І Ш И Л А:

 

1.         Затвердити Програму фінансової підтримки комунального підприємства «Господар» Витвицької сільської ради на 2023 рік (додається).

2.         Контроль за виконання – на постійну комісію з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, екології, землекористування, земельних відносин, лісокористування, енергозбереження, промисловості, містобудування та архітектури (Зіновій ВИСОЧАНСЬКИЙ) та на постійну комісію з питань планування, фінансів, бюджету, майна, власності, підприємництва, соціально-економічного розвитку, інвестицій, регуляторної діяльності, співробітництва між громадами та міжнародного співробітництва (Віктор ДАНИЛІВ).

 

 

Витвицький сільський голова

територіальної громади                                                                        Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ

 

 

Додаток

до рішення сільської ради

від 23 грудня 2022 р. №642-20/2022

 

 

ПРОГРАМА

фінансової підтримки комунального підприємства «Господар»

Витвицької територіальної громади на 2023 рік»

 

 

 ПАСПОРТ 

1.

Ініціатор розроблення Програми

Витвицька сільська рада ТГ

2.

Розробник програми

КП «Господар»

3.

Відповідальний виконавець

Витвицька сільська рада

фінансовий відділ Витвицької сільської ради

КП «Господар»

4.

Учасники Програми

КП «Господар»

5.

Терміни реалізації програми

2023 рік

6.

Кошти задіяні на виконання Програми

Місцевий бюджет

7.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми,

 всього:

 у тому числі коштів місцевого бюджету:

 

 

  100 000,0 грн.

  100 000,0 грн.

 

 

1. Загальні положення

Програма фінансової підтримки комунального підприємства «Господар» Витвицької ТГ на 2023 рік (надалі Програма) розроблена на виконання ст. 91 Бюджетного кодексу України, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Для забезпечення виконання статутних завдань комунальні підприємства нерідко потребують залучення додаткового фінансування, яке сприятиме стабілізації їх фінансово-господарської діяльності, покращенню стану розрахунків, більш ефективному використанню майна, що належить до комунальної власності Витвицької сільської ради територіальної громади, оновленню виробничих потужностей, технічної бази, забезпеченню повного і своєчасного внесення платежів до бюджету.

Комунальне підприємство «Господар» є важливим підприємством для Витвицької сільської ради територіальної громади, яке створене нею з метою забезпечення Витвицької ТГ та населених пунктів, що увійшли до складу Витвицької ТГ наданням послуг з вивезення твердих побутових відходів та інших послуг в галузі житлово – комунального господарства, благоустрою всієї Витвицької ТГ.

На даний час фінансовий стан комунального підприємства є критичним через податкове навантаження та невелику кількість абонентів котрі добросовісно сплачують за надані послуги КП «Господар». Ці фактори зумовлюють встановлення економічно-обґрунтованих тарифів та водночас зроблять їх непідйомними для споживачів. Також не мале значення для роботи КП «Господар» відіграла текучість кадрів та часта зміна керівника.

Такий стан справ призводить до порушень трудового законодавства, в частині своєчасної  виплати заробітної плати, неякісного надання послуг комунальним підприємством, унеможливлює придбання необхідного інвентаря, якісних матеріалів та ускладнює роботу КП «Господар» в цілому.

Діючі тарифи на послуги зазначених підприємством не повністю забезпечують відшкодування витрат на їх надання, скорочуються обсяги наданих послуг в натуральних показниках, що надаються комунальним підприємством, витрати на оплату праці, придбання необхідних матеріалів, сплату податків, тощо, що призводить до збиткової діяльності та неспроможності своєчасно та в повному розмірі розраховуватись за зобов’язаннями. Несвоєчасна виплата заробітної плати, оплата за нарахованими податковими зобов’язаннями (єдиний соціальний внесок, податок на доходи фізичних осіб, тощо), інших складових витрат підприємства призводить до нарахування їм значних штрафних санкцій та пені і, відповідно, до збільшення збитків підприємства.

Вищенаведені чинники призвели до зменшення у Підприємства власних обігових коштів для забезпечення належного надання послуг з вивезення твердих побутових відходів, забезпечення благоустрою сіл котрі входять до Витвицької ТГ (на погашення заборгованості із виплат заробітної плати, платежів до бюджету, придбання матеріалів для виконання робіт, по підготовці до роботи в осінньо-зимовий період, придбання необхідних технічних засобів, оновлення матеріальної бази підприємства за рахунок капітальних вкладень та інші). 

 

2. Мета та завдання Програми

Метою Програми є забезпечення сплати податків та зборів комунального підприємства та повний розрахунок із працівниками комунального підприємства по заробітній платі відповідно до чинного законодавства

Кошти  спрямовуються на:

- виконання зобов’язань по виплаті заробітної плати;

- на оплату податків та зборів, штрафних санкцій і пені.

 

3. Способи фінансової підтримки комунального підприємства

3.1. Фінансова підтримка комунальному підприємству «Господар» здійснюється шляхом:

- виділення коштів із місцевого бюджету Витвицької ТГ.

- надання поточних трансфертів підприємству за рахунок загального фонду місцевого бюджету Витвицької ТГ.

3.2. Порядок здійснення фінансової підтримки із місцевого бюджету Витвицької ТГ комунальному підприємству «Господар» Витвицької сільської ради територіальної громади, їх надання та використання, здійснюється відповідно до встановленого Порядку (додаток  до Програми).

 

4. Організація реалізації Програми та здійснення контролю за її виконанням

4.1. Реалізація програми покладається на відділ фінансового забезпечення  та КП «Господар»

4.2.Безпосередній контроль за виконанням завдань програми здійснює відповідний виконавець.

 

5. Фінансова забезпеченість Програми

Фінансування Програми здійснюється в межах затвердження бюджетних призначень на її виконання, передбачених в місцевому бюджеті на відповідний 2023рік.

Головним розпорядником коштів на виконання Програми є Витвицька сільська рада ТГ.

 

6. Очікувані результати виконання Програми

Виконання Програми дасть можливість забезпечити:

- уникнення порушень трудового законодавства, в частині своєчасної виплати заробітної плати;

- уникнення порушень по сплаті податків (ЄСВ, ПДФО, військовий податок);

-повний розрахунок комунальному підприємству «Господар» та повне закриття

 

 

Фінансування Програми

«Фінансової підтримки комунальних підприємств
Витвицької сільської ради територіальної громади на 2023 рік»

 

 

№ п/п

Комунальні

підприємства

Обсяги фінансування  тис. грн.

 

Всього:

2023 рік

 

1

КП «ГОСПОДАР»

100,0

100,0

 

 

Разом

100,0

100,0

 

 

 

Розробник програми: 

 КП «Господар»

Відповідальний виконавець:

Витвицька сільська рада ТГ

КП «Господар»

 

 

Додаток

до Програми

 

Порядок

здійснення фінансової підтримки комунального підприємства «Господар» Витвицької сільської ради територіальної громади, їх надання та використання

1. Цей Порядок визначає механізм здійснення фінансування з місцевого бюджету до комунального підприємства «Господар» Витвицької ТГ, їх надання та використання, у вигляді фінансової підтримки у рамках Програми «Фінансової підтримки комунального підприємства «Господар» Витвицької сільської ради ТГ на 2023 рік».

2. Фінансова підтримка комунальному підприємству надається на підставі статей 71, 91 Бюджетного кодексу України, статей 60, 64 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 143 Конституції України.

3. Фінансова підтримка надається комунальному підприємству для забезпечення належної реалізації його статутних завдань, посилення фінансово-бюджетної ситуації, надання якісних, безпечних, безперебійних послуг населенню в галузі житлово – комунального господарства та благоустрою,  з метою створення сприятливих умов для життєдіяльності населення Витвицької ТГ і сприяння поліпшенню фінансово-господарської діяльності підприємства, відповідно до затвердженої даної програми.

 4. Фінансова підтримка комунального підприємства здійснюється засновником за рахунок коштів місцевого бюджету в обсягах, передбачених рішенням Витвицької сільської ради ТГ про місцевий бюджет на відповідний 2021рік та за цією Програмою.

            Фінансова підтримка місцевого бюджету, що надається комунальному підприємству «Господар», здійснюється шляхом зарахування коштів на розрахунковий рахунок підприємства.

На цьому рахунку здійснюються виключно господарські операції за коштами, отриманими як фінансова підтримка за рахунок коштів місцевого бюджету у вигляді надходження безповоротної фінансової допомоги комунальному підприємству.

5.  Комунальне підприємство, що потребує отримання фінансової підтримки, оформлює клопотання на головного розпорядника коштів місцевого бюджету з обґрунтуваннями та відповідними розрахунками.

6.  Фінансова підтримка може бути використана на покриття заборгованості та витрат комунального підприємства, які виникли в процесі господарської діяльності, напрямок якої відповідає меті і завданням цієї Програми та напрямкам діяльності комунального підприємства, що зазначені у статуті, у випадку  якщо такі витрати не покриваються доходами підприємства.

7. Критеріями визначення отримувача для надання фінансової підтримки є наявність:

- обґрунтування потреби надання та розміру фінансової підтримки, у тому числі із фінансово-економічним розрахунком, поданого отримувачем фінансової підтримки;

- Фінансова підтримка комунальному підприємству не має системного характеру.

8. Контроль за цільовим використанням отриманих бюджетних коштів забезпечує керівник комунального підприємства. Про напрямки використання одержаної фінансової підтримки керівник підприємства звітує за потребою головного розпорядника.

9. Використання коштів з іншою метою, яка не відповідає цьому Порядку, є нецільовим використанням бюджетних коштів, що тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством України.

10. Відповідно до ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність України» керівник комунального підприємства несе персональну відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності.

11. Складення та подання фінансової і бюджетної звітності про використання бюджетних коштів здійснюється в установленому законодавством порядку.

 

Розробник програми:

КП «Господар»

Відповідальний виконавець:

Витвицька сільська рада ТГ

КП «Господар»

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь