Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рішення сесії №637-20/2022 «Про затвердження Положення про порядок найменування (перейменування) вулиць та інших об’єктів, розташованих на території Витвицької територіальної громади»

Кількість переглядів: 55
Скликання: 8 скликання
Сесія: 20 сесія
Тип документу: Рішення сесії
Дата: 23.12.2022
Номер документу: 637-20/2022
Назва документу: Про затвердження Положення про порядок найменування (перейменування) вулиць та інших об’єктів, розташованих на території Витвицької територіальної громади
Прикріплені файли:
  1. №637-20.2022 від 23.12.2022р. Про затвердження Положення про порядок наймену~, площ, парків, скверів та інших об’єктів, розташованих на території (0.06 МБ)


ВИТВИЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

КАЛУСЬКОГО РАЙОНУ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

восьме скликання

двадцята сесія

 

РІШЕННЯ

 

23 грудня 2022 року                                     с. Витвиця                                              №637-20/2022

 

Про затвердження Положення про порядок найменування (перейменування) вулиць та інших об’єктів, розташованих на території Витвицької територіальної громади

 

Керуючись ст. 25, п. 41 ч.1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборони пропаганди їхньої символіки», Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», Постанови Кабінету Міністрів України від 24.10.12 р. № 989 «Про затвердження порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імені (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», з метою впорядкування механізму розгляду питань щодо перейменування та найменування об'єктів топоніміки та інших об’єктів, розташованих на території Витвицької територіальної громади, враховуючи висновки та рекомендації постійних комісій сільської ради, сільська рада

 

В И Р І Ш И Л А:

 

1.         Затвердити Положення про порядок найменування (перейменування) вулиць та інших об’єктів, розташованих на території Витвицької територіальної громади згідно з додатком.

2.         Контроль за виконанням даного рішення покласти на комісію з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, екології, землекористування, земельних відносин, лісокористування, енергозбереження, промисловості, містобудування та архітектури (Зіновій ВИСОЧАНСЬКИЙ).

 

 

Витвицький сільський голова

територіальної громади                                                                           Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ

 

 

Додаток

до рішення сільської ради

від 23 грудня 2022 року №637-20/2022

 

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок найменування (перейменування) вулиць та інших об’єктів, розташованих на території Витвицької територіальної громади

 

1. Загальні положення

1.1. Положення про порядок найменування (перейменування) вулиць та інших об’єктів, розташованих на території Витвицької територіальної громади (надалі – Положення) розроблене з метою впорядкування механізму розгляду питань щодо найменування (перейменування) вулиць інших об’єктів (надалі – Об’єкти) у Витвицькій територіальній громаді.

1.2. Положення діє на території Витвицької територіальної громади і є обов’язковим для юридичних та фізичних осіб.

1.3. Найменування (перейменування) Об’єктів здійснюється на підставі рішення Витвицької сільської ради відповідно до рішення робочої групи з найменування (перейменування) вулиць та інших об’єктів, розташованих на території Витвицької територіальної громади (далі – Робоча група) та після проведення громадського обговорення в установленому діючим законодавством порядку у разі найменування (перейменування) Об’єктів на честь фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій згідно з Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України від 24.05.2012р. №4865-VI «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», Постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2012р. №989 «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій».

1.4. Порядок роботи та склад робочої групи з найменування (перейменування) вулиць та інших об’єктів, розташованих на території Витвицької територіальної громади затверджується розпорядженням сільського голови.

1.5. Всі нові найменування (перейменування) Об’єктів без скорочень подаються до Івано-Франківської регіональної філії ДП "Національні інформаційні системи", для внесення достовірної та актуальної інформації до словників Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

1.6. Виправлення технічних помилок та приведення написання найменувань Об’єктів у відповідність до вимог українського правопису не є зміною найменування та здійснюється шляхом прийняття рішення Витвицькою сільською радою, підготовленого на підставі обґрунтованого висновку.

1.7. Робоча група здійснює підготовку та внесення на розгляд ради подання щодо найменування (перейменування) Об’єктів.

З метою глибокого фахового вивчення доцільності найменування (перейменування) Об’єктів і підготовки відповідних рекомендацій для розгляду сільською радою, до вивчення питання найменування (перейменування) Об’єктів можуть бути залучені історики, мовознавці, краєзнавці, громадські діячі.

2. Підстави та умови найменування (перейменування) Об’єктів:

2.1. Найменування (перейменування) Об’єктів здійснюється для задоволення потреб територіальної громади в однаковому розумінні і використанні назв Об’єктів, розташованих на території громади, а також з метою закріплення місцевих топонімів, увічнення пам’яті видатних жителів громади та області, інших фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій, пов’язаних з історією України та громади.

2.2. Найменування (перейменування) Об’єктів обов’язково повинно:

 - врахувати загальні інтереси громади, місцеві топонімічні традиції, сучасне, історичне, національне, соціальне, культурне значення та географічну назву місцевості, на якій розташований Об’єкт;

 - відображати найбільш істотні індивідуальні характеристики Об’єкта;

 - відповідати словотворчим, вимовним і стилістичним нормам сучасної української літературної мови;

 - бути благозвучним, зручним для вимови, коротким і таким, що легко запам’ятовується;

 - не повторювати вже наявних назв (найменувань).

2.3. Перейменування (зміна назви) Об’єктів здійснюється у виняткових випадках, а саме:

 а) при відновленні історично сформованих найменувань, які мають культурно-історичну цінність;

 б) у разі підпадання під дію Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки”;

 в) при зміні статусу і/або функціонального призначення відповідного об’єкта;

 г) з метою усунення дублювання існуючих найменувань в межах території громади.

2.4. Під час розгляду питання щодо найменування (перейменування) Об’єктів громади може бути відмовлено якщо:

 2.4.1. Запропоновані для увічнення особи не мають особливих заслуг перед державою і територіальною громадою, не відзначені почесними званнями та державними нагородами, а події не є визнаними історичною наукою чи суспільством.

 2.4.2. Подані документи не відповідають вимогам цього Положення.

 2.4.3. Виявлено недостовірні дані у документах, поданих на розгляд.

 2.4.4. У разі відмови у найменуванні (перейменуванні) Об’єктів ініціаторам пропозицій, за результатами розгляду, надсилається вмотивована відповідь.

3. Найменування (перейменування) Об’єктів на честь фізичних осіб здійснюється з метою увічнення пам’яті про осіб, які:

а) внесли вагомий вклад у боротьбу за незалежність, розбудову Української держави, підтримання міжнародного миру і безпеки, зміцнення міжнародного авторитету України;

б) здійснили героїчний вчинок, звершення в ім’я Батьківщини;

в) зробили значний особистий внесок у розвиток науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя.

4. Питання щодо найменування (перейменування) Об’єкта на честь фізичної особи може бути ініційовано до розгляду лише після її смерті.

5. У разі якщо у фізичної особи, ім’ям якої пропонується найменувати (перейменувати) Об’єкт, є родичі (діти, вдова, вдівець, а у разі якщо їх немає – батьки, рідні брати та сестри), до клопотання додається також їх письмова згода на присвоєння імені.

6. Найменування (перейменування) Об’єктів на честь ювілейних та святкових дат, назви і дати історичних подій здійснюється з метою:

а) популяризації видатних фактів історії України, що відображають звершення та надбання в ім’я України;

б) формування історичної свідомості українського народу;

в) сприяння розвитку науки, літератури, архітектури, мистецтва та інших сфер суспільного життя.

7. Пріоритетним є присвоєння Об'єктам імен тих фізичних осіб, назв ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій, які пов’язані з об'єктами територіального підпорядкування, яким ці імена та назви присвоюються.

8. Імена фізичних осіб, назви ювілейних та святкових дат, назви і дати історичних подій присвоюються об'єктам територіального підпорядкування лише після проведення громадського обговорення.

9. У назвах об’єктів територіального підпорядкування не можуть згадуватися діячі комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, терористичних операцій та антидержавних спрямувань.

10. Порядок проведення громадського обговорення під час розгляду питань про перейменування Об’єктів територіального підпорядкування:

10.1. Громадське обговорення проводиться з метою залучення представників громадськості до розгляду пропозицій щодо перейменування та найменування об’єктів територіального підпорядкування та врахування їх думки під час прийняття відповідного рішення.

10.2. Громадське обговорення проводиться на основі цього Положення та відповідно до чинного законодавства України.

10.3. Організаційна робота з проведення громадського обговорення, розгляду документів, що надійшли від заявників, підготування проектів рішень про перейменування та інше покладається на Робочу групу.

10.4. Участь у громадському обговоренні можуть брати фізичні та юридичні особи, а також громадські об’єднання, що не є юридичними особами.

10.5. Рішення про проведення громадського обговорення приймається його організатором та повинно містити:

- питання, що виноситься на громадське обговорення.

- строк проведення громадського обговорення.

- форма громадського обговорення та перелік заходів, які планується здійснити у рамках такого обговорення.

- відповідальних осіб.

- термін подачі звіту з метою прийняття рішення про подання щодо найменування (перейменування) Об’єктів Витвицькою сільською радою.

- строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення.

10.6. Організатор громадського обговорення самостійно визначає форми його проведення (конференція, форум, громадські слухання, засідання за круглим столом, збори, зустрічі, теле- або радіодебати, Інтернет-конференція) виходячи з необхідності залучення якомога більшої кількості зацікавлених учасників та власних організаційних можливостей.

10.7. Громадське обговорення передбачає:

1) оприлюднення інформаційного повідомлення про проведення громадського обговорення, що містить відомості про:

- найменування організатора громадського обговорення;

- найменування об’єкта, який пропонується перейменувати;

- ім'я (імена) фізичних осіб, ювілейної чи святкової дати, назви або дати історичної події, що пропонується присвоїти Об’єкту та обґрунтування такої пропозиції;

- осіб, що внесли пропозицію щодо перейменування та найменування об’єктів;

- строк, місце, час проведення заходів з громадського обговорення, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників;

- поштову адресу та (або) адресу електронної пошти, номер телефону, строк і форму для подання пропозицій (зауважень);

- місцезнаходження та (або) адресу електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення;

- прізвище та ім'я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення;

- строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення;

2) опрацювання організаторами громадського обговорення висловлених пропозицій (зауважень) щодо перейменування та найменування об’єктів та проведення аналізу поданих пропозицій (зауважень);

3) узагальнення та оприлюднення результатів громадського обговорення.

10.8. Строк проведення громадського обговорення обчислюється з дня оприлюднення відповідного інформаційного повідомлення і повинен становити не менш як два місяці.

10.9. Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення оприлюднюється на офіційному веб-сайті Витвицької сільської ради.

10.10. Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, найменування та місцезнаходження для юридичних осіб, у строк, передбачений в інформаційному повідомленні про проведення громадського обговорення.

10.11. Пропозиції (зауваження) реєструються організатором громадського обговорення.

10.12. Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

10.13. Організатор громадського обговорення протягом 14 днів після закінчення строку подання пропозицій (зауважень) узагальнює їх та готує звіт, у якому зазначаються найменування організатора, зміст питання, що виносилося на громадське обговорення, інформація про осіб, які взяли участь в обговоренні порушеного питання, а також узагальнений аналіз пропозицій (зауважень), що надійшли під час проведення громадського обговорення.

10.14. Пропозиції (зауваження), отримані в ході проведення громадського обговорення, оприлюднюються організатором громадського обговорення на офіційному веб-сайті Витвицької сільської ради.

11. Перейменування об'єктів проводиться виключно Витвицькою сільською радою відповідно до законодавства України.

11.1. Рішення Робочої групи про подання на перейменування Об'єктів вносяться на розгляд ради, відповідно до законодавства України, на підставі звернень органів місцевого самоврядування, органів самоорганізації населення, громадських організацій, інших юридичних осіб, мешканців громади.

11.2. Сільська рада з питання перейменування та найменування об’єктів територіального підпорядкування приймає одне з наступних рішень:

11.2.1. про присвоєння відповідного перейменування чи найменування Об'єкту з дорученням відповідному виконавчому органу сільської ради або комунальному підприємству провести необхідні заходи, пов'язані з перейменуванням та найменуванням об'єктів;

11.2.2. про відхилення подання про перейменування чи найменування об'єктів.

11.3. Рішення сільської ради про перейменування чи найменування об'єктів підлягають оприлюдненню у засобах масової інформації та/або на офіційному сайті сільської ради, а також доводяться до відома усіх зацікавлених підприємств, організацій та установ громади .

11.4. Присвоєні найменування об'єктів територіального підпорядкування підлягають обов’язковому внесенню до словників Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Дійсним вважається лише те перейменування чи найменування об’єкту, яке внесено до словників Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

11.5. Фінансування заходів, у тому числі встановлення пам'ятних дошок, знаків або символів, пов’язаних із перейменуванням та найменуванням об'єктів за пропозиціями виконавчих органів місцевого самоврядування та громадян, проводиться за рахунок коштів місцевого бюджету та інших не заборонених законодавством джерел.

11.6. Фінансування заходів, у тому числі встановлення пам'ятних дошок, знаків або символів, пов’язаних із перейменуванням та найменуванням об'єктів місцевого підпорядкування за пропозиціями громадських організацій або інших юридичних осіб, проводиться за рахунок коштів ініціаторів.

 

 

Секретар ради                                                                                                       Тарас ЩЕРБАН


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь