Йододефіцит
Якщо Ви відчуваєте постійну втому, слабкість, депресію, погіршення пам’яті, слуху, відчуття холоду, різко втрачаєте масу тіла, або відчуваєте сухість шкіри, втрату її еластичності, випадіння волосся та інші симптоми, то можете запідозрити наслідки нестачі йоду в вашому організмі.
Саме через недостатній вміст йоду в ґрунтах західних регіонів України, віддалених від моря, гористих місцевостях серед населення цих областей виражений дефіцит йоду.
Для того, щоб бути здоровим в організм людини щодобово повинно надходити 150-300мкг йоду для дорослих та 90-160 мкг для дітей.
Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник.
А йод необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин.
Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:
морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
морську капусту (ламінарію);
овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
яйця;
молоко;
яловичину;
волоські горіхи.
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом.
Отож, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.