Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно сказ!

Дата: 05.08.2024 15:15
Кількість переглядів: 58

Епізоотична ситуація щодо захворюваності на сказ тварин на території Болехівської міської ради  залишається напруженою. В липні місяці 2024 року зареєстровано 1 випадок сказу у тварини (кота) на території с. Тисів, який наніс укуси чотирьом мешканцям.
Збільшилась і кількість звернень за медичною допомогою з приводу укусів  тваринами.  Так,  за 7 місяців 2024 року до закладів охорони здоров’я звернулося   15 осіб проти 6 за аналогічний період  2023 року. Більшість укусів нанесені невідомими тваринами. 
Якщо ви помітили незвичайну чи агресивну поведінку тварин, як домашніх, так і хижих - це  майже завжди ознака хвороби такої як сказ!!! У тварин відмічається дратівливість, вони безпричинно гавкають і нібито ловлять мух у повітрі, можуть забиватися в темні кути, не реагують коли їх кличуть, можуть ковтати неїстівні предмети, дуже часто тварина поводить себе так, нібито подавилася кісткою, потім розвивається водобоязнь.
Захворіти на сказ може людина, якщо її укусить, подряпає або обслинить пошкоджені  шкірні покриви інфікована тварина. Сказ - це гостре інфекційне захворювання, яке при несвоєчасному лікуванні 100%   закінчується смертельно.
Слід пам’ятати, що тварина, яка вас укусила, на вигляд може бути здоровою, а захворювання сказом може проявитися до року і пізніше. Тому:
Утримуйтеся від контактів з безпритульними та дикими тваринами, особливо лисицями;
У разі покусу невідомою твариною рани, подряпини, місця зі слиною негайно промийте теплою протічною водою з милом, краї рани обробіть 5% настоянкою йоду або 700 спиртом та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до лікаря-травматолога для проведення антирабічного лікування;
У разі покусу домашньою твариною з’ясовуйте прізвище, ім’я та по батькові господаря, його домашню адресу. Це допоможе уникнути щеплень, оскільки за твариною можна встановити ветеринарний нагляд;
При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, одяг обробіть гарячою праскою і тільки після цього його можна ремонтувати.
Слід пам’ятати, що єдиним засобом профілактики захворювання на сказ є лікувально-профілактичні щеплення за призначенням лікаря! 

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь